tresetne tableteUzgoj sadnica je uvijek bio naporan i uznemirujući proces. Tresetne tablete za sadnice, koje su uglavnom samo pozitivne recenzije, dobra su pomoć vrtlarima i cvjećarima.

Treset za sadnice – idealan supstrat

Treset je uvijek bio korišten kao plodni supstrat za uzgoj sadnica različitih kultura. To je vlažnost i prozračna, a također je bogata esencijalnim hranjivim tvarima. Nedavno su vrlo popularne posebne ploče od treseta, u kojima se siju sjemenke i dobivaju jake i dobro razvijene sadnice.

sadnice u tresetne piluleŠto su tablete s tresetom?
Zapravo, komprimiran je u obliku turske treseta. Stisnuta je u najfinije rešetke prirodnih vlakana koja se s vremenom jednostavno raspadaju. Temelj ploče je lagana i plodna treseta, a njegov pomoćni dio je mineralna gnojiva i stimulatori rasta koji osiguravaju brzi razvoj biljaka.

Na vrhu tablete nalazi se poseban utor u kojem se stavlja sjeme. Na prodaji možete pronaći “podloške” različitih veličina. Njihov promjer varira između 24 i 90 mm. Za uzgoj sadnica najčešće se koriste tablete s visinom od 8-70 mm. Izbor njihove veličine izravno ovisi o veličini buduće biljke. Tresetne tablete mogu se čuvati dulje vrijeme na suhom i hladnom mjestu bez gubitka njihovih svojstava.

Pro i kontra od tresetnih tableta

Tresetne tablete imaju mnogo prednosti u odnosu na uobičajenu metodu uzgoja sadnica. To uključuje:

 • jednostavnost i brzina sadnje sjemena;
 • smanjenje vjerojatnosti zaraze sjemena s raznim gljivama;
 • nema potrebe za branjem, što jamči visok postotak preživljavanja sadnica i njihov kontinuirani rast;
 • prisutnost stimulansa rasta i potrebnih elemenata u tragovima u tabletu, koji ubrzavaju razvoj biljke;
 • odsutnost oštećenja korijenskog sustava mlade biljke tijekom sadnje u tlu do stalnog mjesta;
 • postoji i prilika za najdjelotvorniji korjenov sustav da slobodno prodrijeti kroz otvore mrežice;
 • nema potrebe za radom s tlom;
 • čime se štedi prostor, što je osobito važno u gradskom stanu;
 • mogućnost raste i vrlo malih sjemenki;
 • nedostatak dodatne oplodnje s stimulansima rasta i gnojivima;
 • mogućnost reguliranja vlažnosti podloge;
 • izvrsna propusnost graška, što biljke čine trajnijima;
 • Manje radne snage u usporedbi s uobičajenom metodom uzgoja sadnica.

Related  Sorti kineski šljiva za voćnjake u Rusiji

Unatoč svim svojim zaslugama, tablete s tresetima također imaju neke nedostatke. To uključuje:

 • potreba stalnog praćenja vlage jer se treset vrlo brzo isušuje;
 • potreba za korištenjem paleta, posuda ili čaša;
 • prilično visoka cijena tableta, što prevodi u značajnu količinu kod kupnje velikog broja njih.

Upotreba tresetnih tableta

Mnogi početnici vrtlar i cvjetni uzgajivači pitaju se kako koristiti pepe pilule?
Prije sjetve sjemena, potrebno je odabrati prikladnu visoku posudu u kojoj će se postaviti ove “podloške”. Također, mogu se postaviti u lonce ili plastične čaše ispunjene tlom. Tako je moguće spriječiti padanje i deformiranje tamponskih tableta iz vlage iz vlage. Kada su položene, rupice za sjeme moraju se nalaziti na vrhu.

Prije sadnje sjemena, podlošci se izliju toplom vodom. Proguše se za nekoliko minuta. Njihova visina se povećava nekoliko puta. Zahvaljujući prirodnoj mreži, te “podloške” praktički ne povećavaju promjer. Višak vlage izlazi iz palete 15-20 minuta nakon zalijevanja.

slike - kako koristiti tresetne pilule

Vlažni treset je idealan medij za klijanje sjemena. Postavljeni su u posebne udubine i lagano prekriveni slojem treseta od 1-2 mm.

Kako bi se ubrzao proces klijavosti sjemena, spremnik s tresetnim tabletama prekriven je polietilenom ili staklom. Biljke treba periodično provjetravati.

sadnice u tresetne pilulePospite tanjurastim pločicama s pištoljem za raspršivanje. Nakon pojave izbojaka uklanja se polietilen ili staklo. Sadnica, uzgojena na taj način, ne treba roniti.

Tresetne tablete za sadnice često se koriste za razmnožavanje biljaka. Zbog prisutnosti u sastavu stimulansa rasta i velikog broja mikronutrijenata, korijenje reznica se događa mnogo brže.

Uzgoj sadnica na tresetnim tabletama omogućuje brzo dobivanje snažnih mladih biljaka koje puno prije počinju cvjetati i donositi plodove od onih uzgojenih na uobičajeni način. Zato su recenzije o tresetnim tabletama gotovo uvijek pozitivne.

Video: kako pravilno koristiti tresetne tablete za uzgoj sadnica