kokosovih tabletaDanas, treseti fondovi više nisu popularni, zamjenjuju ih tablete kokosa za sadnice. Ovaj proizvod je komprimirani kokos u obliku tableta, koji je impregniran s posebnim gnojivima.

Ovaj proizvod je 70% kokosovog treseta i vlakana, 30% kokosovog brijanja.

Ove tablete se koriste za klijanje sjemena. Pridonose brzom ukorjenjivanju reznica, kao i sadnji biljaka. Zahvaljujući upotrebi tableta kokosa za sadnice, u zasađenim biljkama pojavljuje se razvijen korjenasti sustav. Prva žetva počinje, u pravilu, jedan ili dva tjedna ranije od onih biljaka, na koje se primjenjuje treset i mineralna vuna.

Pregled kokosovih tableta za sadnice ukazuje na poboljšanje fizioloških i biokemijskih svojstava tla.

Osim toga, kokosov proizvod za vrtlarstvo ima takve karakteristike:

  • svojstva aeracije;
  • svojstva koja provode toplinu;
  • strukturna svojstva;
  • zadržavanje vlage;
  • odsutnost patogena i korova;
  • otpornost na degradaciju zbog produljene uporabe.

Za pripremu tla trebate 40 ml tople vode, koju treba uliti u pilulu. Nakon toga, potrebno je pričekati neko vrijeme dok se voda ne apsorbira.

Nije neuobičajeno za rezultat da su tablete kokosa, a kokos briketi, mineralna vuna je kupljena za sadnice. Međutim, one se ne mogu usporediti u smislu učinkovitosti jer se samo sadnice kokosa mogu ukloniti.

Budući da tablete imaju poroznu strukturu i stoga su zasićene zrakom, za razliku od treseta koje se ne podmiruju, u kratkom vremenu apsorbiraju vlagu bez stvaranja kore na površini.

Visoka razina kisika važan je čimbenik za tlo, jer ovisi o održivosti biljaka. Ako kisik nije dovoljan, pojavljuju se toksični spojevi koji ne samo da pogoršavaju fizička svojstva tla nego i negativno utječu na razinu hranjivih tvari. Konačno, s nedostatkom kisika, razvoj biljaka značajno se usporava.

Uz pomoć kokosovih briketa za sadnice i tablete, osigurana je optimalna ravnoteža kisika – 20%.

Drugim riječima, proizvodi od kokosa omogućuju uzgoj raznih biljaka bez podaplivaya njihov korijen, pružajući idealnu ravnotežu hranjivih tvari i kisika u tlu.

Kokosovo brikete za sadnju i podloge

kokos briketeBudući da su recenzije na kokosovim tabletama za sadnice pozitivne, također je potreban i kokosov supstrat. Sve biljke koje su pogodne hidroponije, mogu se uzgajati na takvom supstratu, jer je zapravo univerzalni materijal.

Da bi se utvrdilo da li postoji korist od kokosovog podloge za sadnju, moguće je njezin sastav, pri čemu je glavna komponenta razbijena kokosovih vlakana.

Ima brojne prednosti nad sredstvima koja se kupuju u slične svrhe:

  • Sadržaj korisnih elemenata za biljke;
  • Posjeduje antibakterijsko djelovanje, koje osigurava zaštitu korijenskog sustava od štetnika, kao i patogene;
  • Kokosov supstrat je proizvod koji samoizlječuje;
  • Pruža slobodnu zasićenost kisikom i potrebnu količinu vlage.

Važan parametar supstrata je razina kiselosti koja varira od pH 5 do 6, 5. Osim toga, ovaj supstrat potiče uzgoj ekološki prihvatljivih proizvoda.

Upotreba kokosovog vlakna za sadnice

Često, vrtlari odabiru kokosovo vlakno za sadnice, koja je izrađena od kratkih vlakana i kokosovog praha. Budući da sastav sadrži veliku količinu lignina, razgradnja ove strukture napreduje vrlo sporo.

Kokosovo vlakno ostaje neprekidno labavo i stoga se ne podmiruje nakon određenog razdoblja, što se ne može reći o tresetu.

sadnice u kokosovom supstratuOvaj materijal za vrtlarstvo eliminira potrebu za odvodnjom. Kapilarni sustav potiče umjerenu i ravnomjernu raspodjelu vlage u tlu.

Preporučljivo je koristiti kokosov vlakna za sadnice kao što su anthurium, azaleas i fuchsias. Oni se mogu koristiti kao gotovi supstrati tla i kao sastavni dio tla.

Razina kiselosti proizvoda od kokosovih vlakana je pH 6, a ona je statična. Ne sadrži patogene gljive, stoga su supstrat, tablete i kokosov vlakni prikladni za bobicu, cvijet, voće, povrće koje se uzgajaju iu zatvorenom i otvorenom tlu.

Svojstva ovog proizvoda za sadnice čuvaju se od 3 do 5 godina. Neupitni dokaz o tome ima li koristi od kokosovog podloge za sadnice je nedostatak potrebe za recikliranjem pri uzgoju usjeva na otvorenim terenima, jer postaje izvrsno gnojivo i prašak za pecivo za tlo.

Video: zasijavanje sadnica u kokosovom supstratu