Stabla voćaka u obliku kolonaStabla voćaka u obliku kolona imenovana su po obliku krune. Kruna predstavlja oblik gornjeg dijela drveta, položaj grana u odnosu na prtljažnik. Stuparski oblik stabla predstavlja vrlo kratke grane kostura, na kojima ima puno skraćenih izbojaka – kolčatka s plodnim bubrezima. Na daljinu, čini se da su cvjetovi i voće smješteni na deblu. U Kanadi je zabilježen abnormalni razvoj grane voćaka, a mutacija je dovela do stvaranja ukrasnih i voćnih stabala oblika kolone.

Dobivanje sadnica stupnih stabala

sadnja sadnica stablaSelekcijski rad znanstvenika je mukotrpan izbor biljaka s promijenjenim znakovima dugi niz godina. Razvijaju se korisna odstupanja, popravljaju na genetskoj razini. Primjer, kako dobiti kolone u obliku stupca, slijedite stablo jabuka. Raznolikost Macintosha razlikovala se od najsloženijih krunica. Na osnovi 1964. godine u Kanadi dobivena je kolona u obliku kolone “Vazhak”. Sve ostale kolonijalne vrste jabuka su proizvodi selekcijskog rada s Wijeikom, u različitim klimatskim regijama.

stuparske sorte jabuke VazhakUzgojne sadnice kolonijalnih voćnih stabala sa stabilnim svojstvima dobivaju se samo u poznatim stranim i domaćim rasadnicima. Neophodan uvjet je upotreba patuljastih sorti – Valuta, Arbat, 003 kao zaliha. Privoj bi trebao biti s genomom patuljastog – Co

Kolonističko jabučno stablo vrste ArbatDrugi smjer nastajanja sadnica je umjetno formirana obliku stupca od patuljaste sorte Orlinka, Vasyugana, predsjednika i slično.

Na isti način dobivaju se i ostala kolonijalna voćna stabla – kruške, šljive, trešnje, marelice. Kao rezultat toga, od vrtića dolazi do sadnica s dobro razvijenim korijenskim sustavom, rano plodonosno razdoblje. Važno je odabrati zoniziranu raznolikost, proučavati pravila skrbi i primanja formacije.

Agrotehnika u vrtu intenzivnog plodiranja ima svoje osobine.

Vrtovi Moskovske regije

Oblike kruške u obliku kolona u MoskviStabla voćaka u obliku kolona za moskovsku regiju predstavljaju jabuke, kruške, šljive i druge vrste voća.

Vrste patuljaste kolonoidne kruške ne razlikuju se u različitosti. Ali toplotna biljka u srednjem pojasu i tako egzotična. Osim toga, prvi plod pojavljuje se u drugoj godini nakon sadnje sadnice. Voćna piramidalna stabla 10-15 godina uz dobru njegu. Prinos kompaktnog stabla veći je nego obično. Lyubimitsa Yakovleva – najrazličitija vrsta otpornosti na smrzavanje, a Severyanka žuri za žetvu u kolovozu. Raznolikost dekor će dati svoje zrelih plodova u kolovozu, a pola kilograma voća Dalikor pucati u listopadu.

šljiva u obliku kolone u predgrađimaColonoidne sorte stabala voćkog šljiva najčešće se nalaze u vrtnim vrtovima Moskve. Imaju malu krunu, mali rast, što vam omogućuje da žetvu bez poteškoća. Plodonosni patuljci započinju drugu godinu poslije sadnje. Mnogi su postali omiljeni, ali neki su popularniji:

  1. Plava ptica, sorta je rezultat prelaska mađarske, kavkaske i kabardijske rane. Velika, široka voća prekrivena premazom od voska. Slatki i sočan plod se bere sredinom kolovoza s dosazrivaniem za dva tjedna. Stablo je samo-fertilizirano i ima imunitet na uobičajene bolesti.šljiva raznolikosti Sinya ptica
  2. Šljiva Memorija Temiriazev je 2 puta manja, ali sadrži veliku količinu vitamina C. Stablo je samo-plodna, a plodovi počinju 4 godine nakon sadnje. Ne svodi se svake godine, ali je otporan na mraz i sušu.šljiva Memorije Temirjazeva
  3. Sorta Smolinka razlikuje se od jajovog oblika tamne ljubičaste boje. Stablo oblika kolona može narasti do 5,5 metara visine, donoseći prinos od 20 kg ukusnog voća. Ali ova vrsta zahtijeva oprašivača, a grane preopterećene šljive zahtijevaju podršku.

U predgrađu rastu stupovi breskve i trešnja šljiva, jabuka i marelica. Vrtovi takvih stabala zahtijevaju posebnu skrb, ali rezultati su ohrabrujući.

trešnja trešnjeFotografija stabala voćaka u obliku stupca ne može prenijeti posebnu auru, kada je s plodom visjela ploča od sto četvornih metara stabala.

Stanovnici južnih regija nisu ograničeni na izbor sadnog materijala. Oni mogu koristiti vrste stranih uzgoja. Smatra se da u Europi sa svojim blagim klimatskim uvjetima stvaraju najproblematičniji i ukusniji hibridi. Stabla voćaka u obliku kolona u Krasnodaru osnova su industrijskog vrtlarstva. Briga o vrtu provodi se uzimajući u obzir osobine stabla.

Značajke skrbi za kolonijalne stabla

Točno sadenje stabla stupcaPrije svega, morate kupiti kvalitetan sadni materijal. Kako ne bi gubio vrijeme čekanja čuda, sadnica treba kupiti skupo i izravno iz vrtića. Postoji mnogo suptilnosti u rastućem presadku i korištenju podloge. Pa, ako sadnica ima zatvoreni sustav korijena.

Jabuke pod voćkama pripremaju se prema klasičnoj shemi. Važno je da se tlo usporede, gomila s mješavinom gnojiva je zbijena. Za bolju rasvjetu i njegu, stabla bi trebala biti zasađena u nizu kroz 50-60 cm, a putnike treba ostaviti na 1,5 m.

Jedna od uobičajenih pogrešaka je prodiranje mjesta cijepljenja. Ako je ovaj dio debla u tlu, plodovi ne čekaju.

Njega i obrezivanje stuparskog stabla ima obilježja. Kolona je pričvršćena na gornji bubreg, stoga treba zaštititi od smrzavanja i oštećenja. Neće biti vrhova – kolonijalno stablo će se pretvoriti u uobičajenu, zbog rasta bočnih izbojaka. Obrezivanje grana vodi ako rastu više od 5-8 cm. Odrasli izbori odrezani su točno 20. i 25. lipnja, tako da je rez suši, a plodovi se pojavljuju do jeseni.shema za obrezivanje voćaka

U prvim godinama drveće ima snažan rast, važno je u ovom trenutku zadržati “frizuru”. Još jedno najranjivije mjesto je zamrzavanje korijena. Potrebno je izolirati korijenski sustav lapnikom, netkani materijal, ali kako ne bi dopustio glodavcima štapiću. Opasno i opekline od debla. Voćarstvo i stopa rasta stabla su sortni znak.

plodnih kolonijalnih sorti u vrtuVažno je za vrijeme i pravilno hraniti kolonijalna voćka svih vrsta. Oni izvode iz zemlje i pretvaraju u plodove puno makro- i mikroelemenata. Za 1 tone jabuka, potrebno je obraditi 5 kg dušika, 6 kg kalij, 3 kg fosfora. Biljka apsorbira gnojivo u proljeće, kada biokemija intenzivno procesira u jesen, kada korijenje raste, a pupoljci budućeg usjeva polažu.

Ljeti su svi tretmani protiv štetnika i gljivičnih insekata obavezni, prema tablici. No, budući da je kruna malena, koncentracija otopina u stablu je znatno manja od one izvaljenog stabla.

zalijevanje vrtaOrganizirajte zalijevanje vrt može biti u rupama, brazda ili kapanje navodnjavanje. Najbolji način navodnjavanja smatra se navodnjavanjem kapanjem:

  • voda se dozira u skladu s potrebom za drvom;
  • mogućnost primjene otopljenih gnojiva;
  • ne nastaje površinska kora, zrak ulazi u korijenje;
  • korijenski sustav u stupovima voćaka je kompaktan, lomljiv i apsorbira vlagu tijekom kapanja.

Znanstvenici tvrde da kolonijalne vrste voćnih stabala sve više traže u komercijalnim i privatnim vrtovima. Opravdana je želja da što više različitih drveća raste u ograničenom području.

Video o kolorarnoj stablu jabuke Arbat