Soba BegoniaPosebno lijepa i poznata je nepretenciozna soba biljke – begonija. Vrlo malo ljudi ovaj cvijet može ostaviti ravnodušnim. Kako rasti i skrbiti za unutarnju begoniju, koje su popularne vrste soba begonija, kako pripremiti tlo i pravilno presaditi begoniju, možete naučiti čitajući ovaj tekst.

Obitelj Begoniev obuhvaća više od 800 biljnih vrsta, domova jugoistočne Azije, Brazila, Afrike i otoka Madagaskara. U prirodi veličina biljke begonija varira od 5 do 3 metra.

Raznolikost oblika i sorti ovog cvijeta iznenađuje svojom raznolikošću. Cvjetni uzgajivači znaju da je ovaj cvijet poznat ne samo za različite sorte i vrste, već i za uzgojne uvjete. Begonia se uzgaja i na ulici i kod kuće. U zatvorenom prostoru, u pravilu je postavljena higijenska vrsta begonije prostorije.

Vrste soba begonije su:

  1. ukrasno cvjetanje, privlačenje oka s neodoljivom ljepotom cvijeća;
  2. ukrasno-listopadno, s različitim oblikom i bojom lišća.

Popularne vrste cvijeća dekorativne sobe i cvjetne begonije

Skupljeni begonija:

  • Begonia koralj – velika biljka s ukrasnim listovima duga 10-15 cm, s bijelim mrljama i svijetlim ružičastim cvjetovima;
  • Soba Begonia je svijetlo crvena – prilično velika biljka s sjajnim, glatkim lišćem ovoidnog oblika. Cvjetovi sočnih crvenih cvjetova imaju oblik panike.
  • Soba Begonia zimzelena – niska biljka s okruglim svijetlozelenim lišćem, dugom 5-6 cm. Cvjetnice gotovo godinu dana cvijeće su bijele, crvene i ružičaste.

Unutarnja begonija: koralj i svijetlo crvena

zimzelena soba

Tuber begonija:

  • Begonia Elathior je visoka biljka koja ima oblik grmlje do 35 cm visok, ukrasni zupčasti zeleno lišće i cvjetovi različitih boja koji dostižu 4-5 cm promjera. Vrlo je bujno i dugo cvjeta.
  • Begonia Lorrain – visina biljke doseže 50 cm, egzotična, okrugla, tamnozelena lišća, duga do 8 cm, cvijeće su ružičaste, crvene i bijele.

Fotografija sobe Begonia Elathior i Lorrain

Popularne biljne vrste dekorativnih dekoracijskih begonija

  • kraljevska begonija – ima neobično dekorativnu boju lišća glatko mijenjajući se od crvene do tamno smeđe boje. Duljina lišća doseže 30 cm. Jedna od najpopularnijih dekorativno-listopadnih begonija;
  • tigar begonia – do 25 cm visok, bush-oblikovan. Letci prilično maleni, tamnozeleni, s mrljama svijetle boje.

Related  Otkrijmo kako ispravno posaditi stablo jabuka tijekom ljeta

Unutarnja Begonia Royal i Tiger

Kako se brinuti za soba begonija?

Njega za sobom begonija nije teško. Ova biljka nije izmišljena, ali ipak je potrebna i jedna briga.

Begonia se odnosi na fotofilne biljke, ali izravna izloženost sunčevoj svjetlosti je kontraindicirana za to, jer dovodi do opeklina lišća.

Begonia bi se trebala nalaziti u blizini prozora, a ako to nije moguće, obezbijedi ga.

Maksimalna udobna temperatura za begonije u ljetnom vremenu ne bi trebala prelaziti 22-25oko C, a zimi – 15-18okoS.

Zalijevanje je vrlo važno za unutarnju oplodnju. Ova biljka nije prikladna kao usitnjena tla i previše mokra. Na primjer, u proljeće i ljeti home begonija treba zalijevati što je češće moguće, ali bez poplave kako bi spriječila stagnaciju vode. Utvrditi vrijeme navodnjavanja nije teško. To se događa kada se tlo osuši na dubinu od 1-2 cm. Osim toga, navodnjavanje treba provesti stajaćom vodom.

Važan čimbenik za kućnu begoniju je vlažnost zraka. Budući da je rodna zemlja ove biljke tropima i subtropikama, voli visoku vlažnost. Ako druge biljke mogu pružiti takvu klimu prskanjem, onda je za begoniju kontraindicirana.

Ako je sprat poškropljen, tada će lišće biti prekriveno mrljama. Ali postoji izlaz. Dovoljno je staviti lonac cvijet na mahovinu, vlažan treset ili staviti u plitku posudu vode.

Nemojte zaboraviti na gnojidbu biljaka. Begonia treba hraniti 1-2 puta mjesečno. Gnojiva koja sadrže dušik koriste se samo za ukrasne lišće, jer dušik potiče rast lišća, ali usporava cvjetanje. Ali za ornamentalno cvjetanje, gnojiva s fosfornim sadržajem su prikladni.

Treba dodati da soba begonia preferira svježi zrak, stoga prostor u kojem raste, povremeno se provjetrava. Istovremeno, ne bismo smjeli zaboraviti da se begoni boji nacrta koji bi mogli dovesti do njegove smrti.

Related  Kako odabrati zrelog, sočan i slatkog lubenica?

Od cvatnje begonija ne može suziti oči. Ona joj zahvaljuje što se brinula za nju. Cvjetovi počivaju dugo, ali ne zauvijek. Vrijeme prolazi, cvjetovi se rastresu i raspadaju, ostavlja blijedi i suhi. Dolazi vrijeme za odmor i spavanje. Sada je laskanje begonije manje vjerojatno, a temperatura zraka je hladnija – do 14-16okoC. Izrežite sve osušene dijelove postrojenja i pripremite se za presađivanje.

Kako točno presaditi sobu begonija?

Tlo za begoniju može se samostalno pripremiti. Ova biljka preferira svjetlosnu podlogu. Priprema se iz mješavine lisnatog i slanog zemljišta, obraslog humusom, pijeskom i tresetom. Važno je obratiti pažnju na činjenicu da zemljište lišća treba biti nešto više od polovice ukupnog volumena posude.

Unutarnja begonija ne zahtijeva česte transplantacije, ali ako su korijeni već prepuni, potrebno je presađivanje. Obično su begonije transplantirane u ožujku.

Pažljivo uklonite cvijet iz posude, očistite korijenje starog tla i stavite ih neko vrijeme u otopinu kalijevog permanganata. Mangan pomaže u zaštiti korijena od gljivičnih oboljenja, na što je zatvorena dječja oplodnja predisponirana. Nadalje, svi oštećeni korijeni su odsječeni i stavljeni u novi spremnik sa zemljom.

Tijekom transplantacije biljke, ne sipajte lonac na vrh. Tlo se dodaje kasnije, kako korijenje raste. Nakon transplantacije, soba begonija zahtijeva povećanu pažnju i brigu. U prvom mjesecu morate se uključiti u zalijevanje i paziti na izravnu sunčevu svjetlost.

Bolesti i štetočine zatvorene begonije

Biljna kuća begonia nije otporna na gljivične bolesti. Primjećujući da se biljka počinje razboljeti, potrebno je ukloniti pogođena područja. Počinak može biti pod utjecajem štetočina. Njezini neprijatelji su aphids i pauk novčića. U ranoj fazi bolesti, preporuča se isprati biljku u sapunici. A za ozbiljno liječenje bit će dovoljno da se liječi fungicidnim lijekom, na način naveden u uputama za uporabu.

Related  Različiti načini dugoročnog skladištenja krumpira

Video: tajne njege begonije