sadnice u jajetuZa svakog vrtlara ili ljetnog stanovnika uvijek je važno ne samo rezultat, nego i proces rastezanja sadnica. I to bi trebalo biti profitabilno u svim osjetilima. Stoga, uzgoj sadnica u ljusci jajeta je jedna od najboljih opcija za sjetvu sjemena. To je zgodan način da se klice rajčica, krastavac, grašak, grah, paprika, bundeve, tikvice, patlidžan.

Prednosti uzgoja sadnica u ljusci jajeta

Sjemenke koje klijaju kod kuće u normalnim uvjetima temperature, u većini slučajeva daju jake klica. Međutim, postoji niz prednosti u slučaju da se sadnice uzgajaju u ljusci jajeta. To uključuje:

 • ekološka kompatibilnost – ljuska jaja vrlo brzo raspada;
 • Minimalni iznos troškova – kada jede jaja za hranu, spremnik sjemena se automatski kupuje;
 • prirodno gnojivo – ljuska obogaćuje tlo raznim hranjivim tvarima;
 • praktičnost – kada se presađuje korijenski sustav biljke nije oštećen.

Što je potrebno za uzgoj sadnica u ljusci jajeta?

Postavljajući pitanje: kako uzgajati sadnice u školjkama jaja, morate znati popis komponenti koje će biti potrebne za taj proces. To uključuje:

 • školjke jaja;
 • sjeme biljaka;
 • tlo;
 • karton od jaja;
 • film;
 • šiljka ili igla;
 • nož;
 • vodu, lonac i štednjak.

Priprema lonaca za sadnice

jajimaPripremite lonce iz ljuske može se postupno zimi. Sadržaj jaja se koristi za hranu, a školjka dolazi kako slijedi. Pomoću šava ili igala napravljena je prilično velika rupa za odvod. Kako bi izbjegli oštećenje školjke jaja, mora se bušiti, a ne probiti. Kod uzgoja sadnica u ljusci jajeta, potrebna je ova rupa za ispuštanje viška vode. Četvrtina gornjeg (akutnog) dijela ljuske uredno je odrezana nožem, što rezultira udobnim lončićem.

Spremne ljuske treba kuhati u vodi najmanje tri minute. Dakle, od njih su uništene bakterije i neugodni mirisi. Zatim se ljuske jajeta osuše. Pohranite ih na suhom tamnom mjestu kako biste izbjegli pojavu plijesni.

Sadnja sjemena u jajima

posude od jajaSvaka rezultirajuća posuda za jaje stavljena je u jažice kartonske kutije. To će ih zaštititi od razbijanja. Zatim lonci su nešto više od polovice ispunjeni tlom. Nakon toga sazivaju sjeme. Kao iu drugim slučajevima, za dobivanje kvalitetnih sadnica u školjkama jaja potrebno je slijediti preporuke za dubinu sadnje, ovisno o vrsti i biljnoj raznolikosti. Također je potrebno izračunati vrijeme nastanka klice od trenutka sjetve.

Pripremljene sadnice smještene su na toplom, dobro osvijetljenom mjestu. Tlo treba pravilno zalijevati, ali ne smije doći do “zagušenja”.

Prosijati klice kada se uzgajaju sadnice u ljusci jajeta

sadnice u jajetuKada je točno vrijeme, presadnice su transplantirane. Učinite to zajedno s ljuskom, koja je lagano pritisnuta ručno. Kroz nastale pukotine, korijeni biljke kasnije će klijati. Vrlo je važno znati kako uzgajati sadnice u ljusci jajeta i postići brzi rast biljaka. U takvim slučajevima potreban je efekt staklenika. Za njega se ne koristi kartonska, već prozirna plastična ambalaža. Poklopac vam omogućuje da ostavite više prostora za klijanje. Kad je kutija zatvorena, dobiva se mini-staklenik s izvanrednom rasvjetom, što je bitno za razvoj postrojenja.

U nedostatku plastičnog spremnika moguće je za prvi tjedan omotati kartonsku kutiju s loncima folije.

Zahvaljujući ljusci jajne stanice, biljke imaju dodatno hranjenje. Uostalom, sadrži vapno, smanjuje kiselost i poboljšava strukturu tla. Sve to pridonosi izvrsnoj berbi.

Video: uzgoj sadnica krastavca u ljusci jajeta

https://www.youtube.com/watch?v=qarjs6se31Q