krizantema reznicaKada raste krizanteme iz sjemena, često dolazi do gubitka njihovih svojstava sorte. Reznice se smatraju najpouzdanijim načinom reprodukcije vrijednih sorti u velikim količinama. Ova metoda je vrsta vegetativne reprodukcije. Popularno posljednjih godina, korejski krizantem ponekad se množi i dijeli grm. Istovremeno, postotak njegove reprodukcije je prilično nizak. Reznice krizantema ove vrste lako ukoriti i sačuvati sve vrste svojstava originalne biljke. Zahvaljujući ovoj metodi, možete brzo umnožiti sve zanimljive sorte.

“Rani” reznici su oni zimi (siječanj-veljača) s kratkim danom svjetlosti. One su korijene 1 mjesec. “Kasni” reznice, dobivene u travnju i svibnju, tvore korijene u roku 1-2 tjedna.

Značajke reprodukcije krizantema reznicama

Ukorijenjenost reznica i rast cvijeća imaju određene karakteristike:

  • Mala cvjetnica biljaka korijenje puno brže od biljaka s velikim cvjetovima;
  • sorte u kojima se mesnati i gusti izbojci ukorijenili mnogo gore;
  • biljke jedne sorte kada se uzgajaju iz “rane” i “kasne” reznice ulaze u vrijeme cvjetanja gotovo istodobno;
  • razdoblje razmnožavanja snažno utječe samo na veličinu biljke (vrlo visoke stabljike rastu iz “rane” izbojke).

Kako propagirati krizanteme s reznicama?

Proces reprodukcije krizantema započinje odabirom najboljih vrsta svojih odraslih biljaka, nazvanih kraljica.

U jesen, odaberite zdrave grmlje s savršenim cvjetovima. Ne smiju imati znakove bolesti ili štetnika. Na kraju cvjetanja, kraljice stanice su pokopane u staklenicima ili transplantirane u kutije. Krizantemske grmlje ostavljene su na hladnom mjestu, zaštićene od suvišne vlage. Za njihovu pohranu, prikladne su zatvorene terase, verande ili svjetlosne provale. Skladištenje kraljica stanica ovisi o razini zimske temperature. Idealni uvjeti za razdoblje fiziološke dormantnosti krizantema su unutar 3-5 ° C. Glavno pravilo njihova uspješnog očuvanja – ovo cvijeće ne smije biti na temperaturi manjoj od 1 ° C.

Za dobivanje mladih biljaka s izvrsnom razinom cvatnje, nužno je vernalizirati kraljske stanice. U tu svrhu, biljke za 3-4 tjedna nalaze se u sobama temperature od 1-4 ° C. Odsutnost takvog postupka često dovodi do činjenice da neke vrste krizantema ne cvjetaju.

Related  Tapiserija za grožđe u zemlji s vlastitim rukama

Kako bi se dobio dobar sadni materijal, matične biljke prenose se u toploj, osvijetljenoj sobi i redovito zalijevaju. Nekoliko dana kasnije pupoljci obnove budi se na njihovim korijenima. Istodobno, korijen korijenja raste od matične tekućine. Učinkovitost reznica u cijelosti ovisi o količini novih sadnica. Da bi se dobio dovoljan broj biljaka, kraljica stanica počinje se pripremati za reznice već u veljači. Najčešće se ovaj postupak izvodi u rano proljeće.

obrezivanje rezniceZa reznice pogodan je samo onaj pucanj koji raste iz korijena. Zbog toga bi svaka “konoplja”, koja predstavlja leglificirane stabljike cvijeta, trebala biti odrezana. Budući da je razvoj korijena izbojaka često neravnomjeran, s malim brojem queen stanica, problematično je dobiti mladi rast iste dobi. Da biste riješili ovaj problem, reznice se pohranjuju u vlažnu piljevinu u hladnjaku (na donjoj polici) oko 2 tjedna. Kada se dobije dovoljan broj reznica, počinju se korijeniti.

Kako izrezati krizanteme?

Korijen korijena rezati su oštrim nožem ispod čvora lišća, kada se na njoj formiraju 2-3 međuprostora. Rezultirajuće reznice posađene su u kutije ili niske posude s plodnim supstratom s neutralnom reakcijom. Priprema se od plodnog tla, humusa i pijeska, uzetog u omjeru 2: 1: 0,5. Debljina podloge trebala bi biti 3-4 cm. Na vrhu, na njega se ulijeva kalcinirani pijesak. Njegov sloj trebao biti 2-2,5 cm. Također možete koristiti smjesu perlit i grubo pijesak u omjeru 1: 1. Ovaj podloga ima visoku sposobnost vlage i propusnost zraka.

Za brzo ukorjenjivanje reznica obrađuju se otopinom korijenskog stimulansa. Da biste to učinili, koristite lijek “Kornevin” ili alfa-naftiloctenu kiselinu (NAA).

odrasle krizantema stabljikeReznice su zakopane u podlogu na dubinu od 2,5-3 cm. Optimalna temperatura za ukorjenjivanje reznica je 18-20 ° C. U sobi za ukrašavanje reznica nužno je održavati optimalnu mikroklimu. Da biste to učinili, iznad kapaciteta napravite “kupolu” od polietilenske folije, koja osigurava potrebnu vlagu.

Related  Fotografija korijandera i zanimljive činjenice o biljci

uzgoj

Briga o reznicama je svakodnevno prskanje i redovito navodnjavanje. Uspjeh ukorijenjenosti dokazuje pojava dobitka na bijegu. Biljke se mogu oploditi dušičnim gnojivom. Otprilike mjesec dana nakon ukorijenjivanja reznica počinje se razvijati korijenski sustav. Nakon što postane dovoljno moćno, nove biljke su posađene na otvorenom terenu. Najčešće se to događa u svibnju i lipnju.

Krizantemske reznice s korijenjemU slučaju da ukorijenjene izbojke ne mogu biti postavljene na otvorenom terenu u vezi s mogućnošću smrzavanja, čuvaju se u sobama s temperaturom zraka od 8-10 ° C. U takvim uvjetima, spriječit će se “bujanje” reznica. Na stalnom mjestu zasađuju se samo nakon što ne postoji prijetnja proljetnim mrazima. Ako ne planirate korijenje reznica odmah nakon rezanja, stavljaju se u spremnik vode.

Klijenti krizantema velikih cvjetova provode se od siječnja do travnja, a malih cvjetnih krizantema – od veljače do kraja svibnja. Reprodukcija krizantema u jesen uključuje sadnju ukorijenjenih reznica krajem svibnja i početkom ljeta. U ovom slučaju, rano cvjetanje mladog grma bit će u idućoj godini.

Reprodukcija krizantema reznicama – video