zemljaBuduća žetva izravno ovisi o tome što će biti tlo za sadnice. O značajkama pripreme zemlje prije slijetanja radova i govora idu dalje u više detalja.

Mnogi se ljetni stanovnici počnu aktivno pripremati za proljetno zasjedanje u jesen, kada pripremaju zemlju za sadnice za iduću sezonu. Nezavisna priprema tla ima niz važnih značajki koje treba uzeti u obzir u procesu stvaranja plodnog tla. Kada je barem jedan značajan faktor izgubljen, rizik od bolesti biljaka ili odsutnost bogatog usjeva dramatično se povećava. Pročitajte članak o sjetvi papra na sadnicama!

Opći zahtjevi za zemljište za sadnice

U početku razmotrite glavne karakteristike, koje moraju odgovarati zemlji za sadnice. Popis glavnih zahtjeva za tlo dosljedno uključuje:

 • ravnoteža – sve komponente tla moraju biti u određenim omjerima;
 • odsutnost klice – kad u tlu ima patogena ili sjemena korova, ne možemo govoriti o prinosima;
 • plodnost – najbolje tlo za sadnice uvijek sadrži potrebnu količinu hranjivih tvari;
 • lomljivost i vlažnost – korjenov sustav mora primiti životnu vlagu uz dovoljnu količinu kisika;
 • čistoća – u tlu za sadnice, isključena je prisutnost štetnih metala, proizvodnog otpada, agresivnih kemikalija itd.

Ispunjavanje svih gore navedenih uvjeta osigurava zdravlje biljaka, njihov brz rast, kao i naknadno zrenje plodova, čija veličina i okus bez sumnje će zadovoljiti poljoprivrednike.

S onim što početi pripremati zemlju za sadnice?

Koristiti za sadnju sjemena u obliku u kojem je odveden iz okućnice je snažno obeshrabren. Činjenica je da ona ne posjeduje svojstva potrebna za rano klijanje sjemena, au nekim slučajevima može uzrokovati nepopravljivu štetu biljkama. Osim toga, takvo se tlo može zbiti, tako da uzgojene usjeve neće dobiti dovoljnu količinu vlage ili zraka. Stoga, pitanje o tome kako pripremiti zemlju za sadnice, treba se približiti svima odgovornosti i skrupuloznosti.

Related  Jeruzalemska artičoka može i treba uzgajati u predgrađu

U početnoj fazi važno je miješati tlo uz sljedeće nutritivne komponente:

 • riječni pijesak;
 • piljevina (ponekad se može zamijeniti finim tresetom);
 • (u nekim slučajevima možete napraviti kompost ili humus).

Što se tiče razmjera u kojima želite umiješati navedene komponente, obično izgledaju ovako: 1: 1: 0.5: 0.5.

Drugim riječima, sličan dio humusa uzima se na jednom dijelu obrađenog tla, sukcesivno miješajući dobivenu masu s 0,5 dijelova riječne pijeska i piljevine. Zatim se ovaj materijal prosije kroz pripremljeni ekran koji ima male rupe da se oslobode od velikih grudica koje uzrokuju da se tlo skrati.

Prilagodba tla za sadnice

Sljedeća faza pripreme zemlje za sadnice bit će njezina prilagodba određenoj kulturi. Tako, na primjer, kada se uzgajaju rajčice, preporuča se dodavanje zdrobljene ljuske jaja obogaćenih kalcijem u tlo.
Za krastavce korisno je dodati 200 grama pepela u podlogu, koja je bogata korisnim elementima u tragovima koji štite biljke od svih vrsta bolesti.
Za boraks tlo može se oploditi suhom piljevinom, pružajući puni protok zraka.

Praktično za svaku kulturu korisno je stvoriti živu zemlju. Ova vrsta tla sadrži dovoljnu količinu vlage i humusa, čime biljka može razviti korijenski sustav bez prepreka.

Zabranjeno je uvesti sintetska gnojiva u takvu zemlju, koja zagađuje podlogu nitratima i iscrpljuje plodni prirodni sloj.

Tumica, mulja, kompost, izmet ptica, itd. Mogu se koristiti kao ulazne tvari. U tom slučaju, živo tlo za sadnice će biti idealno mjesto za uzgoj voća i povrća.

Dekontaminacija tla

U završnoj fazi pripreme zemljišta obrađuje se od različitih patogena i larve štetočina insekata, kao i obogaćivanje korisnim mikroflore. Parni postupak je najučinkovitiji za navedene svrhe.

Da biste implementirali taj postupak, trebate:

 • veliki kontejner od željeza;
 • 10-litarska kantu;
 • svrdlo;
 • čelični stativ.

Related  Sve o bolesti krumpira

kante za dekontaminaciju

Veliki kapacitet se ovdje koristi kao spremnik, koji je oko četvrtine ispunjen vodom, a zatim ga stavlja u vatru. Na dnu kanta i njegovih zidova, bušilice su bušene uz pomoć bušotine, nakon čega se napuni obrađenom zemljom i postavlja na stativ u grijanom spremniku. Izuzetno je važno utvrditi dno kante izravno iznad razine tekućine koja se vreli. Dobivena para će proći kroz tlo, dezinficirati je od štetnih bakterija. Postupak traje ne duže od 25-30 minuta, dok se tlo mora povremeno miješati. Steamed zemlja dolazi iz kante i pažljivo se razvrstava u posude za sjetvu.

Što ako je tlo postalo pljesnivo?

margontsovkaPonekad, s prekomjernom količinom vlage u tlu za sadnice, plijesni se mogu razviti, što nepovoljno utječe na razvoj sadnica. Od ovog fenomena može se brzo odlagati, prestajući proizvoditi zalijevanje tla. U roku od 2-3 dana problem bi trebao nestati sam po sebi, nakon čega se tlo treba pažljivo otpuštati, osiguravajući protok zraka korijenskom sustavu biljaka.

Ako se ne možete riješiti plijesni, brigu o sjemenu za sadnice treba prskati vodom uz dodatak kalijevog permanganata. Otprilike 3-4 zalijevanja sve mikrobe će nestati, a tlo će dobiti uobičajenu crnu boju. Osim tla, posebnu podlogu možete uliti ugljenom, neutralizirajući višak vlage, a postrojenje prima potrebnu skupinu korisnih elemenata u tragovima.

Dakle, zemlja za sadnice s vlastitim rukama zahtijeva strogo provođenje postupaka koji omogućuju stvaranje optimalnih uvjeta za uzgoj voća i povrća i kasnije proizvodnju bogate žetve.

Priprema tla za sadnice (video)