Većina vrtlara cijeniti tikvice kao rano zrenje, nepretenciozno povrće, koje se koriste za kuhanje povrća i konzerviranje zimi. Ovaj prehrambeni proizvod također se preporučuje u dječjoj hrani.

Značajke rastućih tikvica u Moskvi čine uvjeti za odabir najboljih sorti, temeljeni na klimatskim uvjetima, potrebama i mogućnostima vrtlara, veličini mjesta i uvjetima skladištenja.

Među kriterijima ocjenjivanja nužno je prisutan:

  • Produktivnost.
  • Zahtjevi za temperaturne uvjete.
  • Okus kvalitete.
  • Trajanje pohrane.

S obzirom na različite tikvice, sorte za Moskvu mogu se podijeliti u nekoliko skupina:

  • Tradicionalne sorte tikvica s bijelom kožom.
  • Češnjaka – tikvice s gušćim višedijelnim poklopcem.
  • Hibridne sorte.

Svaka grupa ima svoje prednosti i nedostatke. Dakle, hibridi su najplodniji, ali sjeme će se morati kupiti svake godine, bez dovoljnih jamstava da će ocjena u paketu biti ista. Tradicionalne sorte imaju najzahtjevnije meso, zbog čega ih praktički ne pohranjuju. Više gusti tikvice ostaju svježe u hladnjaku više od mjesec dana, ali imaju relativno niži prinos.

Vrlo je teško procijeniti kvalitete okusa, taj je koncept subjektivan, stoga postoje i bliski pristaše i nepomirljivi kritičari za svaku raznolikost.

Dajemo pregled najboljih sorti tikvica za Moskvu regiju s fotografijom, na temelju vlastitog iskustva i izreke vrtlara i potpuno ignoriranje obilježja oglašavanja, što nije potvrđeno u praksi.

Gotovo nikakav popis, koji uključuje najbolje sorte tikvica za moskovsku regiju, ne čini bez ocjene “Iskander F1”. Ovo je jedinstvena sorta s vrlo visokim i iznimno ranim prinosom i nježnom pulpom blijedo zelene boje. Raznolikost zauzima najmanje mjesto u vrtu, jer raste u obliku velikih, labavih grmlja, ne granati i ne širi se na tom području. Ova raznolikost tikvica gotovo nije bolesna. Za običnu obitelj, dovoljno je postaviti tri grmlja koja će zauzimati do 1,5 četvornih metara. metara prostora i osigurati stabilnu berbu tijekom ljeta.

raznolikost Iskander F1

Posljednjih godina, najbolja sorta postaje sve više poznata kao hibridni kupus “Kavili F1”, koji se karakterizira kao superproduktivna sorta. Grm je prekrasan uočen, kompaktan. Postoji mnogo voća, čišćenje se vrši na težini tikvica oko 300 grama, ali čak iu obraslim plodovima meso ostaje nježno i sočno.

Kavili F1

Od sorti bijelih sorti, također možete nazvati raznolikost koja nije hibridna, to je “Rolik”. Ova biljka je grmlja, kompaktna, svaka grma donosi do 9 kg voća. Jedna od najreprezentativnijih vrsta hladnoće. Ako ste u nedoumici, kada sadite soka s tikvicama na otvorenom terenu u predgrađima, tako da ne zamrzavaju, a zatim izaberu “Roller”, on se ne boji niskih temperatura. Raznolikost ima snažnu ljusku, može se transportirati ili skladištiti dovoljno dugo.

na fotokloku Roller

Još jedna popularna bijela rasa uzgojen je dugi niz godina – to je “Gribovsky”. To su rano sazrijevanje cilindričnih plodova, koje se dobivaju na težini od 800-900 g. Prinos je stabilan, od grma se dobiva oko 4 kg voća. Unatoč činjenici da je sorta vrlo stara, cijenjena je zbog svoje nepretencioznosti i sposobnosti samog pohranjivanja sjemena. Do sada je i dalje najčešća sorta.

Raznolikost Gribovsky

Raznovrsne sorte tikvica se odnose na tikvice tikvice. Imaju i mnogo obožavatelja, jer imaju najdugotrajniju kožu. Unatoč vanjskoj obojenosti, meso svih ostaje nježno bijelo ili s blagom zelenkasto-žutom bojom.

Najčešće vrste u ovoj skupini su Zebra, Zukesha i Aeronaut squash.

“Zebra” tikvica je rana sorta za otvoreno tlo s visokim prinosom (do 9 kg po grmu). Karakterizira ga prugastom bojom, u kojoj su tamne trake raspoređene uz glavnu svjetlo-zelenu pozadinu. Pupoljci su formirani malo, grm se ispostavlja da bude kompaktan. Sjeme je malo. Raznolikost zahtijeva brigu jer je lako osjetljiva na bolesti i preporučuje se iskusnim poljoprivrednicima koji imaju ideju kako uzgajati tikvice u predgrađima.

na fotografiji Zebra sorte tikvice

“Tsukesh” tikvice imaju tamno zelenu boju plodova, koje imaju izduženi valjkasti oblik. Produktivnost je visoka, tijelo je gusta. Ova se sorta često koristi za konzerviranje, jer ne puzaju kada se prerađuje visoka temperatura. Tsukeshu se može čuvati u hladnjaku nekoliko mjeseci. U predgrađu je poželjno rasti ispod filma.

Tikvice tikvice

Prema ukusu, najveća je hvala na brandu “Aeronaut”. To je rana sorta s prosječnim prinosom. Oblik ploda je cilindričan s naglašenim rebrima, boja je tamnozelena. Pulpa je ukusna, možete ga koristiti sirovom, dodavajući mlade voće salate umjesto krastavca. Posebnost ove sorte je da u početku plodovi rastu prema gore, a onda se zavlače na tlo. Zbog toga su mladi plodovi manje pogođeni štetnicima.

Aeronaut raznih vrsta tikvica

Nova nizozemska hibridna sorta s plodovima boje, nazvan Partenon (PARTENON), počeo je stjecati popularnost. To je parthenokarpni hibrid, koji ne zahtijeva oprašivanje voća jajnika. Ova kvaliteta omogućuje vam da primate pouzdane usjeve u bilo koje vrijeme, kiša ili intenzivna toplina ne ometa formiranje plodova. Boja je tamnozelena, sjajna, s finom frakcijom. Sorta dobiva visoke ocjene za prinos, otpornost na bolesti i okus.

Raznolikost Partenona

Oni koji vole uzgajati originalne voće mogu se obavijestiti o stupnju “Myachik”, koji ima okrugli oblik i sliči bundevoj boji. To je sorta s ukusnim plodovima rane zrelosti.

Grade Ball

Raznolikost “Kruškoliki” ima malo voće, oblika nalik na kruške, žuta s gustom i sočan pulp narančaste boje. Koristi se za sve vrste prerade, za kuhanje umaka, pečenje i konzerviranje.

Sorta tikvice u obliku kruške

Gore pregled najboljih sorti tikvica za Moskvu regiju s fotografijom ne pretvaraju se da su potpuni. Svake godine zbirka se nadopunjuje novim hibridima, koje nizozemske uzgajivače neumorno izlažu. U vrtu preporučujemo sadnju nekoliko već poznatih i voljenih sorti i svake godine testiranje novih imena koja su pogodna za uzgoj u srednjem pojasu.

Sadnja tikvica u kompostama – video