obrezivanje malinaU pravilu, maline ne uzrokuju posebnu gnjavažu vrtlara i prilično je nepretenciozan bobica, ali još uvijek treba pažnju. Uz pravilnu njegu, što podrazumijeva poznavanje kako pravilno rezati maline u proljeće ili nakon plodnosti, ne samo da možete osigurati stabilan usjev, već i povećati nekoliko puta. Kada je bolje smanjiti grmlje i što treba uzeti u obzir kod odabira određene metode?

Kako bi se osiguralo učinkovito rast i razmnožavanje maline prvo obrezivanje treba obaviti kada sadnje sadnica, koje se moraju skratiti na 50 cm u početnoj fazi, i dalje obrezivanje mora se provesti poseban alat -. Škare.

Značajke obrezivanja malina u proljeće

Obrezivanje malina u proljeće treba provesti na samom početku sezone odmah nakon topljenja snijega do vremena kada se tlo potpuno zagrijava. Izbor mjeseca za obrezivanje (ožujak-travanj) ovisi o vremenu u kojem se uzgajaju maline. Odabir inačice proljeća obrezivanje malina, trebali biste uzeti u obzir karakteristike i sorte, odnosno, broj voća tijekom sezone (jedan ili više).

pravila za obrezivanje malina na slikama

Obrezivanje sorte koje daju jedan usjev

Postupak je sljedeći:

 • Uklanjanjem, uz pomoć vrtlarica, slabe, bolesne i suhe grane. U prisutnosti smrznutih stabljika skraćuje se do zdravog bubrega;
 • Prorijedanje godišnjih pušaka do 5-8 po grmu. Kada se izvlačenje proljeća provede na grmljavinama uzgojenim pomoću trellis metode, između izbojaka ostaje slobodni razmak od najmanje 10-15 cm;
 • Preostale stabljike skraćene su za četvrtinu duljine, tako da na kraju duljina pucanja iznosi 120-150 cm.

Uz ovu varijantu rezanja, osigurana je potpuna pokrivenost grmlja, spriječeni su štetnici i bolesti. Također, rast preostalih izbojaka usporava, zbog čega se bočni pupoljci počinju aktivno razvijati.

Obrezana bobica maline

Uzimajući u obzir opcije kako pravilno rezati maline u proljeće, valja napomenuti i način na koji će obični malini donijeti plod duže vrijeme. Obrezivanje se provodi u skladu sa sljedećim pravilima:

 • Svi izbojci su podijeljeni u četiri dijela;
 • prvo se skraćuje za 10-15 cm (oni će donijeti plod na početku sezone);
 • sljedeći izbojci su izrezani na 20-30 cm;
 • izbojci trećeg dijela skraćuju se za pola;
 • preostale stabljike su gotovo prekinute do panja, ostavljajući 3 cm visine (oni će dovršiti plodne).

Značajke obrezivanja malina u jesen

Ako nemate vremena za trim maline prije početka plodonosne sezone, trebali biste se upoznati s kako podrezivati ​​maline za zimu. Postupak bi trebao biti najkasnije nekoliko tjedana prije hladnoće. Prije rezanja bušilice su pažljivo skenirane kako bi se utvrdilo izbojke koje treba ukloniti i izbor stabljike koji će donijeti usjev u idućoj godini.

Obrezivanje malina za zimu uklanja sljedeće izbojke:

 • Gnojivo, zaraženo štetnicima i bolesnim stabljikom;
 • Dovoljno mlada da dobije snagu izbojaka, koja ne može zimovititi;
 • Dvogodišnji izbojci, koji su dali posljednjih nekoliko godina, tako da ne narušavaju hranu mladih stabljika;
 • Sjeckani i suvišni izbojci, koji pretjeruju u grmu.

Obrezivanje malina u jesen ove izbojke obavlja se bez ostavljanja konoplje u blizini baze. Kada formiranje grmlje između njih ostavite razmak od najmanje 60 cm, smanjuje višak stabljike s lopatom (20 cm odstupanja od glavnog grma oko malina kopaju oko sebe, tada se tretira sa zemljom izvan kruga).

Obrezivanje malina za zimu pridonosi brzom rastu malina, pa na mjeraču mora ostaviti oko 10 izbojaka. Istodobno, ukrašene maline raspadne, rezanje svaki pucati na 10 cm.

Značajke obrezivanja malina Sobolev

Danas, najpopularnija opcija za obrezivanje grmovica je obrezivanje malina prema Sobolev, nazvanoj po ruskom vrtlar koji je osnivač maline. Za ovu metodu karakterizira kombinacija jednostavnosti i učinkovitosti, dok kvalitetno obrezivanje može čak i neiskusne vrtlare.

Obrezivanje maline u jesen

Prema tehnologiji dvostrukog obrezivanja malina, formiranje grmlja provodi se u proljeće i u jesen. Datum prvog podrezivanja je krajem svibnja ili početkom lipnja, kada mlade stabljike dostižu visinu od 80-100 cm, ovisno o vrsti maline. Kasnije, obrezivanje je iznimno nepoželjno, budući da izbojci možda nemaju vremena za stjecanje snage i na kraju neće trpjeti zimsku hladnoću. U ovoj fazi, vrhovi stabljike su cijepani, uklanjajući 15 cm visine.

Nakon obrezivanja, grm praktički ne raste u visini, budući da se bočne grane počinju aktivno razvijati. Nakon samo nekoliko dana nakon rezanja prve klice već su vidljivi u gornjim pazušcu, a početkom jeseni, umjesto jednog bijega formirana jaka stabljika s pet ili šest mladica, svaki dužine 50 cm. Ove godine nema aranžmani za podrezivanje više nije održana.

Sljedeće proljeće, kada se prvi listovi pojavljuju na izbojcima, nastavljaju do sljedeće faze dvostrukog obrezivanja malina. Postupak je skratiti sigurno preživljavanje zimskih izbojaka za 10-15 cm, tako da se na glavnom deblu formiraju mnoge nove grane, čiji broj raste deset puta prije početka plodnosti.

Prema Sobolevu, jamstvo učinkovitosti dvostrukog obrezivanja je ispravna provedba druge faze. U skladu s pravilima, rezultati premašiti sva očekivanja – umjesto uobičajenog pogleda za singl proizlazi vtorogodny grm pretvara u potpunosti prekrivena cvijećem, pupoljaka, jajnika i zrele bobice, mladice, a plodnih završava samo s početka hladnog vremena.

Obrezivanje malina prema Sobolevu omogućava popravak maline od običnih malina, što u osnovi povećava prinos maline.

obrezivanje maline

Uz prednosti dvostrukog obrezivanja ima nedostatke. Riječ je o previše aktivnom nakupljanju grimiznih grmova, što dovodi do pretjeranog zadebljanja malina. Kao rezultat toga, prozračivanje izbojaka pogoršava, njihovo sjenčanje se povećava, a kao posljedica toga štetočine i bolesti postaju pogođeni. Ako ne poduzmete pravodobne mjere, možete izgubiti ne samo žetvu već i samu grmlju.

Kako bi se izbjeglo takve probleme kada se postupak iz izravnavanje udaljenosti dvostruke izmedu redova maline grmlja treba povećati za najmanje 2 metra i grmlja postaviti jedan do drugog u nizu, da se ukloni od drugoga najmanje jednog metra.

Maksimalan broj mladica za jednog grma ne smije prelaziti 10. Ako se želi znatno povećati prinos od malina, malina dvostruko obrezivanje može se provesti s postupnim smanjenjem iznosa supstitucije i plodnih stabala puca. Prvo od 10 ostaviti 8, nakon – 6 iu posljednjoj fazi – formirana 4 mlada izbojka.

Pravila za obrezivanje malina u jesen – video