Cvjetni krumpirU prostranstvu Interneta često se postavlja pitanje – trebate li ukloniti cvijeće od krumpira? Pitanje je kontroverzno. Ogorodniki amateri i profesionalni agronomi još se ne mogu složiti oko mišljenja. Neki zagovaraju pravodobno uklanjanje cvatova. Glavni argument je da krumpir troši previše energije na boju i formiranje sjemena, zbog čega gomolji nemaju vremena da rastu u punoj veličini. Drugi vjeruju da cvjetanje krumpira ne može biti prekinuto jer svaka biljka ima određeni razvojni ciklus.

Ako namjeravate sjetvu sjemena iz krumpira za daljnje uzgoj gomolja, onda ne biste trebali štipati vrhove biljke, a isto tako srušiti cvat. U slučaju da se krumpir uzgaja samo u svrhu dobivanja usjeva za osobnu potrošnju, tada se cvijeće može odrezati na samom početku jajnika.

Znanstveni eksperiment

Krumpir prije znanstvenog pokusaNe pronađući odgovor na pitanje – da li raznijeti cvijeće od krumpira, predstavnici znanstvene zajednice odlučili su provesti eksperiment. Za to su posađena tri reda krumpira jedne vrste. Prvo slijetanje ostalo je tako. Cvijeće i pupoljci nisu se slomili, dopuštajući krumpir da prođe kroz cijeli ciklus punog razvoja. Na drugom redu vrhova biljke malo prstohvat, treći je potpuno uklonio sve cvijeće i pupoljke.

Izrezivanje cvjetova krumpiraNa kraju sezone vegetacije krumpira, kada je bilo vrijeme za žetvu, znanstvenici su dobili sljedeće eksperimentalne rezultate:

  • Na prvom krevetu, gdje su krumpiri prolazili kroz punu fazu razvoja, na grmlju je zabilježen mali broj gomolja. Međutim, svi su imali jasan oblik, kao i veliku veličinu.
  • Na krevetu, gdje su cvjetovi potpuno uklonjeni, uočen je veliki broj malih gomolja krumpira. Veliki gomolji pronađeni su u izoliranim slučajevima.

Veliki gomolji krumpiraNa kraju eksperimenta agronomi su došli do logičnih zaključaka:

  1. Veličina i broj gomolja izravno ovise o uklanjanju cvatova, a također i na štipanje vrhova.
  2. Trauma krumpira, koja se opaža kada se cvjetovi raspadaju, povećavaju sazrijevanje gomolja. To je zbog činjenice da biljka troši ogromne napore na obnovi ranjenih stabljika.
  3. Fitophthora vrhovaKrumpir, koji su bili odrezani cvjetovima i pricked vrhovima, najviše su podložni bolesti. Najopasnija bolest priznaje se kao kasna mrlja, koja može uništiti do 70% cjelokupnog usjeva.

Related  Najčešći bolesti ribljeg crijeva i način njihova liječenja

Savjeti za vrtlare

Prije nego što odluči hoće li slomiti cvijeće krumpira, potrebno je razmotriti nekoliko osnovnih preporuka:

  • Prvo, posebna pozornost treba posvetiti klimatskim uvjetima u kojima se biljka razvija. Vjeruje se da je u područjima sa suhom i vjetrovitom klimom većina cvijeća sterilna. Drugim riječima, nastajanje sjemena se ne događa na kraju sezone vegetacije krumpira. Energija za sazrijevanje se ne gubi. Stoga bi traumatura biljke u takvom slučaju bila neopravdani rizik.
  • žetvaDrugo, ne zaboravite na sigurnost biljaka i mjere karantene. Rezanje cvijeća krumpira, osoba odlazi između brojeva. To uzrokuje propadanje tla. Zbog velike veličine grmlja, nemoguće je spuštati krevete. Čvrste stijene sprječavaju razvoj gomolja, što će utjecati na prinos krumpira.
  • Treće, osoba je nositelj gljivičnih i bakterijskih bolesti. Uklanjanje cvjetova, od grma do grmlja širi patogene, viruse i bakterije. U konačnici, to može uzrokovati smrt usjeva.

Ako je odluka o tome je li potrebno ukloniti cvjetove iz krumpira, onda bi trebalo imati na umu da se taj postupak treba provesti prije no što pupoljci pokupiti boju. Ako je vrijeme izgubljeno, cvatu treba ostaviti dok sjeme ne dozrijeva.

Postoji li doista korelacija između prinosa i cvjetova krumpira?

Cvijeće i gomolji krumpiraDa bi konačno postavili sve točke iznad i, potrebno je procijeniti odnos između stvaranja sjemena i zrenja gomolja. Organske tvari koje nastaju u krumpirovu stablju i lišću redistribuirane su u odgovarajućem omjeru između svih organa biljke. Uključivanje većine hranjivih tvari ide do cvatova, gdje nastaju sjemenke.

Vjeruje se da oko 25% ide na cvijeće, 24-25% na lišće i stabljike. Preostale tvari šalju se u gomolje. Drugim riječima, ako u krumpira ima cvjetova za razvoj gomolja, uzimaju se manje organskih tvari. Smanjuje količinu škroba. Gombe postaju male, zauzimaju bizarne oblike. Ako koristite gomolje za sadnju sljedeće godine, prinos će pasti dva puta.

Related  Održavanje mandarina kod kuće

Dakle, prinos krumpira stvarno ovisi o prisutnosti cvijeća u biljci. Međutim, ne odlučite o potpunom uklanjanju cvijeća krumpira. Uostalom, ovaj dvosjekli mač, što je potvrđeno znanstvenim eksperimentom.

Video: “Moram li ukloniti cvijeće i pupoljke iz krumpira?”