Vrt s jabukamaBogat proljetni cvjetanje i plod jabuke svidjelo se svakom vrtlaru. No, češće, što bliži slučaj dolazi do berbe, manje lijepo voće ostaje na granama, a sam stablo postaje bolesno u isto vrijeme. Velik broj bolesti i štetočina ometaju normalno voće voće i zrenje voća. Zdravu žetvu možete dobiti samo ako imate pravu brigu i pravodobnu zaštitu biljaka.

Fotografija štetnika stabala jabuka i borba s njima

Veliki broj insekata voli jesti cvijeće, voće i lišće ovog stabla. Ako na vrijeme nađete i ispravno prepoznate vrstu štetnika, onda se bori s njim neće biti tako strašno kao što je nacrtana. Među najopasnijim štetočinama za vrt može se identificirati nekoliko vrsta lisnih uši, krpelja, moljaca i moljaca. Borba sa svakim od njih od početka pupi do zrelosti plodova.

Kako poraziti voćni plod

Apple je oštetio voćni pladanjOva vrsta štetnika smatra se najopasnijom za usjev. Moljaj živi u gotovo svim krajevima zemlje. Mali leptir s tamnim poprečnim valovitim linijama započinje svoje godine s razdobljem cvjetanja jabuke. Njihove ženke leže jaja na glatku površinu mladih listova ili samo oblikovane ligature. Kroz petiolate fossa, gusjenice prodiru u plod i počinju se razvijati u njima (dosežu do 20 mm). Penjanje od jednog voća u drugo, svaki pojedinac može izazvati ozbiljnu štetu na usjevu. A kad padne nezrela, razmažena jabuka, gusjenica odlazi i odlazi dugim putem do debla do novog voća. Wrecker zima u toplim čahurama pod korom oštećenih područja.

Žetva uništena voćnim pladnjemMetode suzbijanja močvata na jabukama su vrlo različite, ali cijeli proces se nastavlja tijekom cijele godine.

 • U slučaju odmrzavanja, oštećena kora mora biti očišćena kako bi se uklonile čahure koje se skrivaju ispod nje, nakon čega se deblo biljke treba bijeliti ili tretirati vrtnom lončanicom. Isti postupak bi trebao biti proveden kasno jesen.
 • U svibnju, na cijelom mjestu, možete organizirati posebne zamke feromona, koje privlače leptire, što značajno smanjuje njihovu populaciju. Da biste napravili sir, dodajte 100 grama suhe jabuke (20-30 minuta) u 2 litre vode i nakon hlađenja tekućine na temperaturu od 60-70 ° dodajte šećer i kvasac na njega. Banke sa sirupom ravnomjerno raspoređene po cijelom vrtu.
 • Dnevna zbirka divljači ne dopušta gusjenicama da napuste voće i nastavljaju s katastrofalnim djelovanjem.
 • Tijekom razdoblja otpuštanja insekata iz jaja prije uvođenja u jabuke (8-12 dana nakon vršnog ljeta leptira) preporučuje se kemijsko liječenje s posebnim insekticidima.

Ako propustite vrijeme raspršivanja i dopustite prodiranje gusjenica u plod, tada će bilo kakav daljnji kemijski ili biološki tretman biti besmislen. To će učiniti više zla nego dobro.

Kako se nositi sa lisnatim tijelima na stablima jabuka?

Lisnice na granama jabukaOvaj štetnik sisanja sokova od mladih listova i izbojaka, zbog čega se oni savijaju, usporavaju u rastu i potpuno progutaju. Mali kukci žućkasto-zelene boje, veličine od 1 do 3 mm, proljeće se penju na vrhove bubrega, a nakon njihova otapanja uvode se u unutrašnjost, što uvelike smanjuje uništavanje lisnih uši.

Neki grabežljivci (“ladybug”, ličinke muha ili guska) jedu jabuke zelene tulipane. Stoga, ponekad prisutna na mjestu korisnih insekata je dovoljno za borbu protiv štetočina. Inače će biti potrebno prskati stabla raznim pripremama. Proljetna obrada s 2% emulzije nitrafena (200 g koncentrata na 10 litara vode) ili fosfamid (10-15 g / 10 litara vode) pomoći će u ubijanju zimzelenih afidnih jaja.

Najveća koncentracija i aktivnost insekata obično se promatra početkom ljeta. Sljedeće preporuke će predložiti kako se nositi s lisnima na jabukama u lipnju. Kada se pojavi veliki broj štetnika, samo prskanje krune će biti učinkovito. Dobra insekticidna svojstva je prašina od 12% heksaklorana ili 2% -tna vodena suspenzija ovog pripravka, kao i otopina sapuna (200-300 g / 10 1 vode) koja se isušuje oštećenim područjima.

Zašto lišće osuši na stablu jabuka?

Ostavlja ošamućen s grlomČak i potpuno uništavanje svih štetnika ne jamči dobru zdravenu žetvu. Drveće se također podvrgava mnogim bolestima, zbog čega njihovo lišće postaje pokriveno cvjetanjem ili mrljama, a zatim se zgužvaju, isušuju i padaju. Najčešćih bolesti obitelji jabuka – šuga, pepelnica i monilioza (plod truljenja).

Jabuka i metode njegovog tretmana

Smeće u voćnjaku jabukeOva vrsta bolesti je jedna od najopasnijih za mnoga voćnja i grmlje. Šuga je gljiva koja nosi spore koja se aktivira i množi kada je izložena vlagi. U početku se na listovima jabuke pojavljuju smeđe mrlje, a tijekom vremena gljiva inficira mlade izbojke, cvijeće i neplodne voće.

Glavni razlog za pojavu smeća na stablu jabuke je viška vlage u nedostatku ventilacije u kruni. Stoga je prvo preventivno djelovanje proljetno obrezivanje višak grana i izbojaka. Za borbu protiv šuga, također treba tretirati s određenim lijekovima.

 • Dezinfekcijsko djelovanje vrši se otopinom na bazi uree (500-600 g / 10 1 vode). Sprikanje stabala se provodi u rano proljeće i jesen.
 • Antibakterijski učinak ima Bordeauxovu tekućinu (300 g vapna i bakrenog sulfata na 10 litara vode)
 • Dvaput godišnje (prije cvjetanja i nakon jajnika), obrada bakrenim kloridom treba provesti brzinom od 40 g po 10 litara vode.

Dobre recenzije mnogih vrtlara danas su primili Topaz i Hom. Prvi je prskanje prije pada, drugi – odmah nakon cvatnje.

Praškasti plijesni

Praškasti plijesan na jabukuZašto su listovi upleteni na stabla jabuka, a ne svi znaju. Mnogi vrtlari to pogrešno povezuju s aktivnošću gusjenica. Zapravo, glavni uzrok deformacije je praškasta plijesan. A gusjenice samo popunjavaju gotove “stanove”. Prvi znakovi bolesti su izraženi pojavom prljave bijele ili sive ploče na lišću. U početnoj se fazi lako briše, ali na kraju postaje gušća. Lišće na stablu jabuke, zaustavljanje u razvoju, žuto i umrijeti.

Prskanje s koloidnim sumporom pomoći će da se riješite bolesti. Uzrok uzročnika praškastih plijesni “čeka” zimu u bubrezima stabla, pa se preporuča prvo liječenje istodobno s njihovim produženim postupkom. Neposredno nakon cvjetanja potrebno je obaviti drugu prskanju, i nakon dva tjedna – trećeg.

Moniliasis ili trulež

Monilije jabukeVisoka vlažnost zraka na visokim temperaturama zraka pridonosi razvoju infekcije, u kojoj se promatra truljenje plodova izravno na granama. Uzročnik monolioze unosi se u fetus kroz mjesta oštećenja drugih bolesti ili štetnika. Na takvim mjestima, u početku se pojavljuje mala smeđa mrlja, a tijekom vremena rotor pokriva cijeli plod. Razvoj infekcije spriječit će štrcanje s Bordeaux tekućinom ili suspenzijom bakrovog klorida od 3%.Plod voća

Važni savjeti i trikovi

Bez obzira na vrstu štete na stablu, postoje brojne preporuke koje će pomoći u sprečavanju populacije insekata i razvoju svih infekcija.

 1. Svi zaraženi dijelovi krune treba odmah odrezati i zbrinuti.
 2. Oštećene lišće, mlade izbojke i voće treba spaliti. Bacanje ih na kompostnu hrpu je vrlo nepoželjan.
 3. Vjetar, kiša i insekti pridonose brzom širenju infekcija. Stoga, kada se na jednoj od stabala pojavljuju znakovi oštećenja, potrebno je provesti čitav niz preventivnih radnji u vrtu.
 4. Prskanje stabala treba provoditi bez vjetra, promatrajući niz sigurnosnih mjera.

Korištenje kemijskih lijekova tijekom zrenja plodova je nesigurno!

Neodgovarajuća jabukaFotografija štetnika i bolesti stabla jabuka pomoći će pravodobno odrediti prirodu i podrijetlo problema. Međutim, bolje je ne čekati njegovu manifestaciju, već redovito provoditi sve preventivne radnje tijekom cijele godine. Uostalom, bilo koji bolest je mnogo lakše spriječiti nego da se bori bezuspješno s njim cijeli život. Pročitajte isti članak: Zašto listovi postaju žuti u lipnju?

Liječenje bolesti stabala – video