Ispravno oblikovani grm grožđaU regijama tradicionalne vinogradarstva, na primjer, u Španjolskoj ili na jugu Francuske, vinova loza je obrezana samo u proljeće i jesen. Istodobno, uklanjanje izbojaka ima za cilj oblikovanje grma, poboljšanje i obnavljanje loze. Što je više južnije od uzgojnog područja, to više sunca dobiva plodovi, a duže je vegetativno razdoblje biljke. Glavni problem uzgoja grožđa i zrelih plodova u srednjem pojasu je nedostatak topline i svjetlosti.

Djelomično nadoknaditi kratkoću ruskog ljeta i stvoriti uvjete za dobivanje najbolje kvalitete žetve pomaže ljetnom obrezivanju grožđa. To, za razliku od proljeća, ne utječe na lignificirane dijelove loze, već je usmjeren isključivo na zelene izbojke, lišće i jajnike.

Zato se ljetne operacije često nazivaju zelenom bojom i uključuju ulomke i kremiranje izbojaka, uklanjanje stupova, zvonjenje, racioniranje i stanjivanje lišća.

Kako ispravno rezati grožđe prije cvjetanja?

Nakon cvatnje, možete početi ljeto rezidbeNakon proljeća obrezivanje vrtlar pozornost na vinove loze ne bi oslabiti, jer zajedno s voćnim oči na rast ide i mast puca dolazi iz stare loze i puca iz baze. Kada i kako rezati grožđe ljeti od nepotrebnih izbojaka u ovoj fazi? Ulomci grožđa provode se u posljednjem desetljeću svibnja ili početkom ljeta, kada novi zeleni izbojci dostižu dužinu do 15-20 cm i lako se uklanjaju.

S nadležnim fragmentom izbojaka na grmu i loncu za rezanje grožđa, možete postići:

 • Broj izbojaka na svakoj biljci koji odgovara jačini grma;
 • dobar teren za punu dozrijevu izbojaka i polaganje bogate žetve;
 • očuvanje žetve od bolesti grožđa i štetočina;
 • pristup zraku i suncu jajniku;
 • preusmjeravanje hrane od grčeva do četkica;
 • pravilno oblikovanje grma za iduću godinu.

Ako vrhovi ne propadnu na vrijeme, oni se razvijaju na račun hranjivih tvari, u ovom trenutku, iznimno potrebnim za cvatnju i formiranje jajnika. Osim toga, masni izbojci zaklanjaju grm, ometaju prodiranje zraka i sunčeve svjetlosti u krunu, pa čak i sprječavaju formiranje budućih plodova.

Paralelno s tim, kada je obrezivanje grožđe u srpnju, ili ranije, uklanjanje divljih izdanaka raste iz podzemnog dijela grma, ali ostao bez kulturnih izdanaka cvatovima, ako je potrebno u budućnosti u obliku grožđa. Što je biljka jača, to su više izbojaka.

Kako lansirati grožđe od nepotrebnih izbojaka

Uklanjanje dodatnih izbojakaHranjive zalihe sakupljene u protekloj sezoni u korijenu i vinove loze overwintered gornje dijelove, s dolaskom proljeća su usmjereni na mjestima rastu, uključujući i apikalni dio mladica i pupoljaka. Ako je razvoj pucao izuzetno aktivan, buduće četke nemaju dovoljno hranjivih tvari, cvjetovi se počinju raspasti, a cvjetnice se mogu pretvoriti u antene.

Kako ne bi izgubili usjev, vrhovi s listovima koji još nisu otvoreni istreseni su, što dovodi do prestanka pušenja, a cvjetnice se razvijaju i daju jajniku. Nakon promatranja videa o rezanju grožđa ljeti za početnike, to su suptilnosti ovog procesa i kompatibilnost određenih “zelenih operacija” postali jasni. Na primjer, uklanjanje mladih apikalnih dijelova izbojka može se kombinirati s izrezom stupnjeva ili normalizacijom cvata.

Pobjegao je u sredini internode iznad prvog cvata. Prijem će se također koristiti ako je potrebna regulacija rasta grma. Štipanje najjačih izbojaka, možete postići formiranje više cvatova u idućoj godini.

Kako ispravno rezati grožđe prije cvjetanja i tijekom nje?

Potrebno je izrezati grožđeUklanjanje apikalnih dijelova izbojaka s 5-8 gornjih otvaranja lišća naziva se jurnjava grmlje grožđa. Mladi izbojci rastu što je aktivnije moguće uvođenjem grožđa tijekom cvjetanja i stvaranja jajnika. Istodobno, rastući vrh se hrani zbog listova koji su već otvoreni u donjem dijelu.

Je li moguće ukrasti grožđe ljeti, kada se biljka priprema za cvatnju, ili je jajnika već formirana? Da, skraćivanje izbojaka s otvorenim cvjetovima neće samo oštetiti buduće usjeve, već će također pomoći:

 • spriječiti budding pupoljci;
 • dobiti obilje žetve na bijegu;
 • poboljšati kvalitetu zrenja bobica;
 • spriječiti razvoj bolesti povezanih s gomilanjem, nedostatkom prehrane, svjetlosti i zraka.

Ispravno podrezivanjeOva tehnika je najviše traži u jakom rastućih vrsta, a na grožđa s kompaktnom krune i niskog rasta, koja je za vrijeme cvatnje gotovo nisu opaženi prolijevanja četke, takve obrezivanje grožđe u ljeto ne vrijedi.

Ljetno obrezivanje stepenica grožđa

Organizirani pristup sunčevih zraka na grozdove grožđaZa grožđe, kao i za mnoge druge kulture, karakteristično je stvaranje lateralnih izbojaka – pasmina.

Uklanjanje ili skraćivanje takvog rasta nužno se provodi na mladim, samo formiranim biljkama, a također je moguće i na već plodnim grmljem. U tom slučaju, operacija je često korisna na stolnim grozdovima, a na plantažama grožđa za tehničke svrhe gotovo se ne koristi.

Ovisno o broju laterala, odabrane metode i oblikovanje elektrane, kao obrezivanje grožđe u srpnju se ponavlja dva ili tri puta po sezoni, a može se kombinirati s utiskivanjem ili podvezica loze.

Urezivanje grožđa u srpnju

Izvođenje obrezivanje u srpnjuJe li moguće i kako pravilno rezati grožđe nakon cvatnje, tako da formirane grozdove dobivaju više sunčeve svjetlosti, puše vjetar i da im nedostaje hrana? To su ti ciljevi koji se provode stanjivanjem već formiranih bobica, kao i uklanjanjem dijela lišća u vrijeme kada se grožđe počinju sazrijeti.

Uklanjanje 5 do 10 nižih lišća na izbojcima, gdje plodovi sazrijevaju, omogućuju:

 • osigurati bolju bolju ventilaciju;
 • smanjiti količinu sjene koja ometa ispunjavanje četke;
 • oštro smanjiti rizik od razvoja bobica sivog plijesni i drugih bolesti grožđa.

Obrezivanje će pomoći ubrzati proces zrenja grožđaU kontekstu kratke ljetne hladnom središnjem pojasu ovo ljeto obrezivanje grožđe može se provesti na redovnoj osnovi, te u južnim krajevima, gdje se sunce više stanjivanje lišće pomaže u vlažnim godinama, a na jake biljke, koje odgođen zrenja. Za dobivanje najočitijih rezultata od uklanjanja lišća istovremeno s ovom operacijom na snažnim grmljem, obrezivanje grožđa ljeti nakon cvatnje, skraćivanje vrhova aktivno rastućih izbojaka.

Na raznim vrstama stolova, gdje je izuzetno važno dobiti guste zdrave četke s velikim plodovima, vježbajte stanjivanje jajnika.

Odricanje jajnika na stolnom grožđuU Rezultat izvođenja u fazi kada se plodovi još nisu počeli sazrijevati, normalizacija dobiva rijetke četke. No, češće s oštrim škarama, pokušavajući ne ometati bobice, skratiti hrpu. U nekim slučajevima u ovoj fazi se može ukloniti više od polovice bobičastog voća, što značajno povećava količinu hranjivih tvari koje dolaze na preostale jajnike.

Urezivanje grožđa u ljeto nakon cvatnje

Druga metoda koja pomaže da se dobije rani kvalitativni usjev naziva se zvonjenje i sastoji se u uklanjanju kora iz voćnog pušenja u obliku tankih prstenova, debljine od 1 do 3 mm. Hrana u ovom slučaju preusmjerena je na grozdove koji su ispunjeni i na one dijelove puca koji su bili iznad rezka.

Kao rezultat ovog obrezivanja grožđa u ljeto nakon cvatnje, a također zbog poboljšane prehrane, veće vinove loze može se dobiti gotovo dva tjedna ranije nego bez uporabe zvonjenja.

Međutim, operacija je vrlo bolna za biljke i ne treba se primjenjivati ​​na godišnjoj razini, kako ne bi izbjeljivanje grma grožđa, a ne da osiromaši njegov korijen.

Video o obrezivanju i pasynkovaniya grožđa