ruže u loncimaRuža se smatra kraljevskim cvijetom. Također je lijepa i namjerna. Ali, malo od početaka cvjećara, usuđuju se zasaditi, jer jednostavno ne zna kako pravilno postaviti ružu i provesti dodatnu brigu za kulturu. Preuranjeno ugađanje do neuspjeha. Međutim, iskusni ljetni stanovnici kažu da, ako slijedite osnovne preporuke, moguće je izrasliti pravi vrt cvijeta na vašem području, kojega će profesionalci zavidjeti.

Tajna uspjeha sadnje ruža

Da biste uzgajali ružu, morate pažljivo pristupiti izboru sadnica. To je osnova uspjeha. Oni su od dvije vrste:

 1. Non-cijepljena. Oni najbolje rastu na jugu.
 2. Graft. Preporuča se da ih se posadi u sjeverne regije. U ovom slučaju, sadnja ruža s takvim mladencima omogućit će da rastu punopravni biljci s jakim korijenovim sustavom. Čak iu nepovoljnim klimatskim uvjetima, pružit će vam priliku za dobivanje prekrasnog cvjetnog vrta.

Stručnjaci obratite pažnju da se u oba slučaja biljna skrb neće značajno razlikovati. Jedina nova nijansa u slučaju cijepljenih ruža je pravodobno uklanjanje nepotrebnih izbojaka.

Bez obzira na to jesu li ruže postavljene u jesen ili u bilo kojem trenutku, prilikom kupnje sadnica treba biti vrlo oprezan.

Neobično, trebali biste odbiti kupiti, ako kopije:

 • Imaju osušene lišće;
 • Kultura je “srušena”;
 • Trup je prekriven mjestima ili pukotinama;
 • Broj izbojaka na sadnicama je manji od tri;

Uzgajivač cvijeća za bilješku

Prije svega, trebate odabrati pravo mjesto za sadnju ruža. Ovaj kraljevski cvijet prilično je lagan. To je svjetlost koja pomaže u obliku atraktivnih pupova. No, to uopće ne znači da se sadnja ruže mora nužno provesti na mjestu gdje sunčeve zrake pada cijeli dan. Iz nje, njezine latice odmah postaju blijedi, a rubovi će se spaliti i uskoro propasti.

Related  Kako posaditi maline u proljeće

Sadnja ruža u tluNedostatak odgovarajuće količine svjetlosti će dovesti do činjenice da će se kultura rastegnuti, pokušavajući “uhvatiti” zraku sunca, zbog čega će biljka postati slaba. Osim toga, takve biljke su izuzetno osjetljive na štetnike i gljivične bolesti.

Stoga će optimalno rješenje biti sadnja cvijeta u jugoistočnom dijelu stranice. U tom će slučaju biti ravnoteže sunčeve svjetlosti.

Jednako je važno odabir tla. Kultura je idealna za zemlju, “zraku” konzistenciju. Ali od sadnje biljke u pješčenjaku je bolje napustiti. Ova vrsta tla podložna je promjenama temperature, što je loše za korijenski sustav. A u ovom slučaju, sadnja ruža i dodatna briga, bit će problematična.

Zainteresirani su za početak cvjetnjaka kada je potrebno posaditi cvijet. Kultura se može saditi u proljeće.

Međutim, kako bi biljka u potpunosti prilagodila, snaga i vrijeme cvjetanja, iskusni ljetni stanovnici, preporučuju se saditi ruže u jesen, optimalno u rujnu ili početkom listopada. Kasnije, manipulacija nije potrebna. Kultura ne može podnijeti hladnoću.

Detaljan vodič za djelovanje na sadnju ruža

Prije izvođenja sličnih radova potrebno je prethodno pripremiti klice. Za to je potrebno odrezati bolne i flacidne dijelove. Korijenje ne bi trebalo biti pijan. Maksimalna duljina mora biti 20 cm. Ako je potrebno, uklanjaju se previše izbojaka. Optimalna količina – do 5 kom.

Nakon toga se u tlu stvara rupa, do širine pola metra. Dubina mora biti do 30 cm. Preliminarno je dodati organsko gnojivo, minerale.

Onda možete saditi ruže na jedan od uobičajenih načina.

 1. Prva je suha. Zbog toga se biljka spušta u jamu, ispravlja korijenski sustav, zatim posuti zemljom i zalijeva.
 2. Druga metoda osigurava da u jami prethodno sipa najmanje 10 litara vode. Nakon toga, biljka je uredno smještena u jami, i, držeći ga, posipana tlom. Nakon provedenih opisanih postupaka, zalijevanje se ne smije izvoditi.

Related  Samo-kultiviranje petunije kod kuće

Obje gore navedene metode, ispravno sadnje ruža, su učinkovite. Stoga je nemoguće preporučiti bilo koji od njih. Sve je čisto individualno.

Kako se brinuti za ruže

zalijevanjeDakle, s pitanjem kako pravilno posaditi ružu, shvatio je. Ali, to je samo polovica stvar. Uspjeh daljnjeg rasta kulture, izravno ovisi o tome kako se brinuti za ružu.

Možda je najvažnija stvar najviši preljev ruže.

U ovoj fazi trebate slijediti ova pravila:

 • Kao hranu, preporučljivo je koristiti konjsku gnojidbu, koja mora nužno leći unaprijed. Zatim se gnojivo pomiješa s tlom i doda pod grmlje.
 • Tabu – pileći i svinjski gnoj. To može uzrokovati opekline na ruže.
 • Čim se pojave pupoljci, potrebno je hraniti kulturu kalcijevim nitratom. Nakon dva tjedna upotrijebite lijevak ili biljnu infuziju. Kad kultura bude procvjetala, postupak gnojiva treba biti prekinut.

Bush je ustalaPosebna vrsta biljke je vrsta vrta. Mora biti odrezan, za razliku od ostalih kultivara. Ovo je potpuno prirodan i bezbolan postupak. Umjesto starih izbojaka pojavljuju se mladi, svježi i jaki. Rez treba biti malo iznad starog izbojka, približno 5 – 8 mm. Ova manipulacija može se provoditi u bilo koje vrijeme, osim zime. Postupak se mora provoditi isključivo oštrim instrumentom. Jednoliki sekateur dijeli samo stabljicu ruže.

Kao i svaka druga biljka, ruže trebaju zalijevati. Stvorena biljka, potrebno je vodu rijetko, ali obilato.

Česti i minimalni postupci dovest će do činjenice da korijenski sustav postaje površan, što je vrlo štetno za kulturu.

Približno, količina vode koja će biti potrebna je najmanje 5 litara za uzorke grmlja i kvrga. A za vrste lana, iznos bi trebao biti povećan na 15 litara.

Sadnja i njegu ruža – video