Jagoda Queen ElizabethJagoda je jedna od omiljenih biljaka za vrtlare, dajući ukusne i mirisne plodine. Svake godine, zahvaljujući naporima profesionalaca i amaterskih uzgajivača, pojavljuju se nove sorte jagoda. Unatoč tome, postoje sorti koji su bili favoriti za nekoliko generacija poljoprivrednika i poljoprivrednika koji su davali stabilne prinose nekoliko desetljeća. Jagoda Queen Elizabeth i njezina nasljednica Queen Elizabeth 2 su najpopularnija remontantna sorta.

Opis marke Kraljica Elizabeta

Prijateljsko sazrijevanje ElizabethRaznolikost jagoda s “glasnim” imenom Kraljica Elizabeta primila su engleska uzgajivači više od dva desetljeća. Značajka kraljice Elizabete jesu velike bobice koje, s odgovarajućom agrotehnikom, mogu doseći težinu od 85-90 gr.

Raznolikost pripada ranoj sazrijevanju, popravcima i prinosa 3 puta godišnje – krajem svibnja, sredinom srpnja i rujna. I bobice mogu sazrijeti do listopada u područjima s toplom klimom. Uvjetovan je rano plodiranje da su pupoljci na biljkama vezani u jesen. Da bi se dobile rane žetve, potrebno je zaštititi jagode od smrzavanja korištenjem različitih skloništa.

Jagoda Elizabeth ima gusta voća, koju karakterizira visoka transportabilnost. Pulpa jagode ove vrste je ukusna, aromatična, pogodna za izradu komota, džemova i džemova. Bobice se mogu zamrznuti zimi, ne gube oblik. Treba napomenuti da se do kraja godine okus malo pogoršava, bobice postaju manje slatke.

Opis sorte Queen Elizabeth 2

Elizabeta 2 popravljenaGodine 2001., na temelju raznih Queen Elizabeth strane „Don uzgajivačnica” novu loptu „klon” izvedena, genetski identičan oblik – Jagode Queen Elizabeth 2. uzgajivač nove sorte je SN Kachalkin. Ono što je zanimljivo, jagode Elizabeth 2 je došao sasvim slučajno.

Uzgoj na plantaži NPF “Don dječji vrtić” vrsta Queen Elizabeth, uzgajivač skrenuo pozornost na nekoliko biljaka koje se razlikuju u velikim bobicama i povećan popravak. Plodni valovi ovih biljaka bili su nešto veći. Tako je postojala nova omiljena – Queen Elizabeth 2.

Velika bobica jagodaOd svog prethodnika, Elizabeta 2 ima sljedeće karakteristike:

 • ranije sazrijevanje (krajem travnja, stanovnici južnih regija mogu uživati ​​u ukusnim plodovima);
 • snažnije zelene mase;
 • veća bobica;
 • dulji plod;
 • manje osjetljivost na bolesti.

Related  Fotografija i opis različitih vrsta rotkvica

Popravljena jagoda Elizabeth 2, za razliku od svog engleskog predaka, ima podignute pedale na razini lišća.

Uzgoj jagode Kraljica Elizabeta iz sjemena

Sadnice sjemenaUzgoj jagode iz sjemena je naporan, ali učinkovit način da se biljke pravilne vrste. Spremnici za sadnice s visinom od najviše 12 cm napuni su tlom. Sjeme jagode Kraljica Elizabeta klija u svjetlu, pa ih nemojte stavljati u zemlju. Potrebno je samo navlažiti tlo prije sadnje i ravnomjerno rasporediti sjeme na površini, pritiskajući je malo na zemlju. Slijetanje se vrši krajem siječnja s mogućnošću dodatnog osvjetljenja. Ako to nije moguće, možete sjetiti sjeme krajem veljače ili početkom ožujka.

Za bolju klijavost sjemena nakon sadnje pokrijte posudu s staklom.

Polietilenski film je također pogodan za tu svrhu. Sjeme jagode se uzgaja na laganom prozoru. Dnevno staklo ili film treba podignuti za pristup zraku ne 8-10 minuta. Tlo treba održavati u vlažnom stanju, za koje je prikladno koristiti pištolj za prskanje.

Kada sjetite sjeme jagoda, morate znati da imaju mali kapacitet klijanja (50-60%). Sjemenke jagode Elizabeth počnu klijati u 14-18 dana. Kada se prvi list pojavljuje, potrebno je povećati vrijeme ventilacije do pola sata. Kao rast sadnica jagoda, potrebno ga je priviknuti na okoliš.

Kada se pojave dva lišća, sadnice se uranjaju u odvojene čaše. U spremniku se može ostaviti nekoliko biljaka, gdje su rasle. Zalijevanje sadnica treba biti učinjeno s oprezom, u protivnom je moguća zamračivanje rozete i smrt biljke. Osvijetljena je ogromna važnost za pravilan razvoj sadnica. Ako prirodna svjetlost nije dovoljna, potrebno je izvršiti dodatno osvjetljenje.

Dva tjedna prije sadnje sadnica jagoda u zemlju, potrebno je početi otvrdnjavati. Da biste to učinili, mlade biljke odlaze na ulice kratko vrijeme. U budućnosti treba produžiti trajanje sadnice na svježem zraku. 120 dana nakon izbojaka jagoda jagoda Elizabeth je spremna da se preseli na stalno mjesto.

Related  Trešnja trešnje: opis sorte, fotografije i brige o kulturi

Agrotehnika uzgajanja jagode razreda Queen Elizabeth 2 slična je kultiviranju engleskog roditelja. Biljke uzgojene iz sjemenja počinju plodati ove godine – u rujnu.

Sadrže raznolikost od jagode Queen Elizabeth na krevetu

Mladi grm ElizabethJagoda od Elizabetine sorte je zahtjevna usjeva, koja zahtijeva visoku plodnost tla, stoga je potrebno pripremiti zemlju pažljivo prije sadnje. Tlo bi trebalo probiti, ukloniti sve korijene, slomiti velike zrnce zemlje i napraviti humus u iznosu od 7-8 kg po 1 kvadratnom metru. Za raznolikost jagoda Queen Elizabeth i njegov genetski identični oblik, važno je imati mineralna gnojiva u tlu.

Fosfor se uvodi u tlo tijekom sadnje, a dušik i kalij gnojiva treba dodati tijekom vegetacije.

Elizabeth 2 na krevetuKod sadnje jagoda u tlu potrebno je održavati sljedeće dimenzije:

 • udaljenost između biljaka – 20-25 cm;
 • udaljenost između redaka – 65-70 cm;
 • s dvosmjernim slijetanjem, udaljenost između dva reda iznosi 25-30 cm.

Obavezno stanje za sadnju jagode bilo koje vrste stavlja izlaz neposredno iznad tla.

Dublja rozeta u tlo, kao i visoka pozicija iznad tla, dovest će do nedostatka žetve. Nakon sadnje, jagode treba temeljito sipati, a tlo oko biljke je malo zbijeno kako bi se uklonile šupljine koje su nastale. Takva tehnika omogućit će korijenima brzo ukorijenjivanje.

Briga o jadranskoj kraljici Elizabeti

Otvoreno uzgojSadnice jagode Elizabeta, zasađene na stalno mjesto, zahtijevaju redovnu skrb, koja je sljedeća:

 1. Redovno navodnjavanje ključ je za dobru žetvu jagoda.
 2. Uklanjanje korova i otpuštanje tla nakon navodnjavanja. Posljednjih godina široko se koristi metoda taljenja tla oko jagoda, koja sprječava rast korova i potrebu za čestim zalijevanjem.
 3. Jagoda Kraljica Elizabeta oblikuje cijelo ljetno razdoblje, tako da treba redovito hraniti kalij i dušikovo gnojivo.
 4. Da bi se proizveli velika bobica, trebali bi ukloniti prve pedale koji su se pojavili u proljeće.
 5. Jagoda razreda Kraljica Elizabeta 2 je više otporna na bolesti nego njegov prethodnik, međutim, i može se pojaviti sivo trulež. Tijekom cijelog razdoblja vegetacije potrebno je provesti postupke za borbu protiv bolesti i štetnika.
 6. Prijenosni kontejnerRaznolikost jagoda Kraljica Elizabeta daje glavni prinos velikih bobica u prve dvije godine uzgoja. Svake 2 godine sadnje jagode ove sorte mora se ažurirati. Isto vrijedi i za sortu jagoda Queen Elizabeth 2.
 7. Prije zime potrebno je ukloniti sve lišće jagode i pokriti ga posebnim materijalom.

Related  Kako odabrati pumpu za vrt ispravno?

U nedostatku zemljišta, možete nositi jagode Koroleva Elizabete 2 u prijenosnim posudama. Naširoko koristi raznolikost za zimsko uzgoj u grijanim staklenicima.

Kako rasti kraljica-jagoda u dacha-video