kolač kaveKolač od kave kao gnojivo vrijedan je način korištenja organskog otpada za oplodnju vrtnih biljaka. Krušna suha kava može se dodati u zemlju, kompost i vodu za navodnjavanje. Nema kemijskih nečistoća, njegova korisna svojstva poboljšavaju strukturu tla, a miris odbacuje vrtne štetnike. Osim toga, hranjive tvari u kavi potiču rast i poboljšavaju ishranu biljaka.

Što je vrijedno u spavanju kave?

kolač za kavu za unutarnje biljkeKava na zemlji od bilo kojeg stupnja pečenja ima povećanu kiselost. Tijekom kuhanja, uklanja se u piće. Stoga, zemlja kave ima neutralnu kiselinsku razinu od oko 7 pH. To znači da sigurno može dodati u zemlju, bez straha od kiseljenja tla.

Kava sadrži kalija, mangan, dušik, magnezij, kalcij, fosfor. U ukupnom broju mikroelemenata, oko 3%. Ova brojka dovoljna je za upotrebu kolača kave kao gnojivo koje je postalo dobar dodatak cvijeću različitih vrsta. Dakle, dušik pogoduje rastu biljaka, sudjelujući u procesu fotosinteze, a fosfor i kalij utječu na razdoblje cvatnje i stvaranje plodova.

Vjerojatnost predoziranja i oštećenja biljaka svodi se na nulu. Koncentracija elemenata u tragovima u kavi je optimalna za zatvorene biljke i vrtne biljke.

Suha kuhana kava može se koristiti za uzgoj gljiva. Komposta s kolačem kave kao gnojivo povećava prinos za 2 puta.

Načini korištenja kolača iz kave kao gnojiva u vrtu

kolač za kavu za vrtKava za gnojidbu biljaka koristi se na različite načine:

  1. Tekuće hranjenje. Sediment iz piliće kave zajedno s tekućinom skuplja se u zasebnom spremniku, a zatim se koristi za navodnjavanje vrta. Ova metoda nije prikladna za nadopunjavanje unutarnjih biljaka, budući da vlažna tvar može uzrokovati kalup.
  2. Suha presvlaka. Prije upotrebe kolača iz kave za oplodnju u vrtu, pažljivo se suši. Zatim se suha tvar miješa s tlom. Gnojiva se mogu pohraniti u staklenim posudama ili papirnatim vrećama.

Kada koristite kava u vrtu, prikladno je razrijediti vodom do uobičajenog načina zalijevanja.

Prvo, biljke treba zalijevati mješavinom kave, a zatim običnom vodom. Takva tehnika omogućit će hranjivim tvarima da polagano padaju u zemlju i hrane korijenje biljaka.

Kako primijeniti kolač kave u vrtu

korištenje kolača kave u krevetimaVrtlari koriste nekoliko načina primjene kave:

  • miješanje sjemena s kavom prije sjetve (metoda je dobra za korjenaste usjeve);
  • dodavanje guste u svaku rupu, praćeno obilnim navodnjavanjem;
  • širenje suhog uljnog kolača na površinu tla oko sadnica;
  • kopanje u zemlju do dubine od 4 cm (pomiješano s gornjim slojem tla, kolač će spriječiti sušenje tla);
  • Upotreba kolača kave u hortikulturi kao kompost za povećanje prinosa vrtnih usjeva.

Kada hranite biljke, nemojte uzeti puno kave. Velika količina gusta tvori koru, sprječavajući uvođenje kisika u korijenski sustav. Također, nemojte dodavati kolač na tlo za sadnice. To će usporiti klijavost.

Zaštita od štetnika

preradu biljaka s otopinom kolača kavePored obogaćivanja biljaka s hranjivim tvarima, zemlja kave može ih zaštititi od mnogih štetočina. Vrtlari koriste kolač za kavu kao zastrašujući protiv mrava, puževa, puževa, lisnih uši. Za obradu vrtnih kultura primjenjuje se metoda raspršivanja. I da se riješite mravi dovoljno da ulijte suhu kuhanu kavu na mravinjak.

Related  Kako izrezati orasi

Kako još koristiti kavu?

Korištenje kolača kave vrlo je korisno za promjenu strukture tla. Glina vrtna tlo, zasićena gredicama, postaje lagana i labav.

Kafići mogu privući gliste. Ova se značajka koristi za kompostiranje.

Aroma kave odbija mačke. Ova imovina će nam omogućiti da odstranimo životinje kako bismo se borili s potrebom za vrtom.

Kolač od krumpira i puževa – video