lijepa žetva fotografijaMnogi ne riskiraju samozapaljivanje novih dobivenih sorti jagoda, misleći da to ne mogu učiniti. Previše se govori o činjenici da je to vrlo dugotrajan i riskantan posao – možete potrošiti dosta vremena i truda, a kao rezultat toga neće raditi. Dakle, morate biti zadovoljni s sadnicama koje prodaju na tržištu ili pisati iz sumnjivih mjesta gotovih sadnica koje ne uvijek dostižu kupca u integritet.

Kako uzgajati sadnice sadnice po sebi

Važno! Prilikom odabira sjemena treba uzeti u obzir kvalitetu sjemena, njihova regionalna pripadnost, kao i sastav tla, koja će se uzgajati sadnice jagoda, kao i odrasle biljke. Sjeme bi trebalo kupiti samo u specijaliziranim prodavaonicama ili maloprodajnim mjestima.

Kakvoća sadnica i žetve plodova ovise o tome kako dobro se sjemenke priprema i ovisi tlo. Ne postoji ništa komplicirano, važno je slijediti određena pravila.

Priprema sjemena za sjetvu

Vrijeme sadnje za sadnice sadnica ovisi o sposobnosti da se istaknu biljke. Duljina svjetlosnog dana trebala bi biti najmanje 15 sati. Ako postoji umjetna rasvjeta s fluorescentnim svjetlima, onda sijede jagode od siječnja. Ako je teško ili nemoguće stvoriti uvjete osvjetljenja, onda u ožujku.

Provjeravajući kvalitetu sjemena, one se sije u pripremljenom tlu. Da bi se utvrdila njihova klijavost, nužno je potopiti u talini ili kišnici, mijenjajući ih 1-2 puta dnevno. Stavite ih na pamučne jastučiće, toaletni papir ili papirnate salvete. Zatvoreni transparentan polietilena i stavi u svijetlu na mjestu na temperaturi od oko 20-23 ° C Nakon naklyunutsya sjemenke su posađene u pripremljenu posudu, koristeći čačkalica ili utakmicu izoštriti.

Stratifikacijska metoda omogućuje brži i zdravi izbojci, a time i veći prinos jagode.

Priprema zemljišta za uzgoj sadnica jagoda

Pripremamo potrebnu razinu mješavine tla. Postoji nekoliko mogućnosti. Krupnozrnati pijesak, treset s PH iznad 6, biohumus. Sve izmiješajte u omjerima: 1: 3: 1. Ili pijesak, treset, gornji sloj zemlje (travnjak) – 1: 1: 2.

Related  Vrste crvenog ribizla

mnemplate za jagodeJakovi jagoda su vrlo nježni, mogu umrijeti zbog nepravilnog navodnjavanja, korova ili mikroorganizama koji žive u tlu. Izbjegavanje tih problema pomoći će dezinficirati tlo. Cilj je uništiti sve žive bakterije i organizme, njihova jaja, sjeme i najmanji korijen korova. Postoji nekoliko načina za pripremu tla za sadnice jagoda:

  • Tlo je tanko kuhano preko kipuće posude 30-40 minuta, a zatim stavljeno u steriliziranu kutiju;
  • Pecite u pećnici – plin ili električni pri temperaturi od oko 100 stupnjeva 20-30 minuta;
  • Korištenje starog tavi ili tava za prženje, miješajući, miješajte tlo na otvorenoj vatri. Najčešće se radi na ulici, nakon što je izgradio “pećnicu” nekoliko cigle.

Nemojte se bojati da će sve korisne tvari umrijeti. Isprva, za izbojke, bit će dovoljno jednostavno voditi. I tek nakon što je grm malo jači, potrošite svu potrebnu gnojidbu.

Kako sijati jagode pravilno

Položite zemlju u čistu kutiju, nakon što ste je ohladili i lagano nabubrili, tako da sjeme ne bi moglo proći dublje. Zagrijte tlo čistom vodom na sobnoj temperaturi iz pištolja za raspršivanje. Sjeme sjeme jedan po jedan. Upotrijebite i pojedinačne posude, pripremljene čaše, tresetne tablete. Ili uzgajati kasete sadnica jagoda, sadivši svako pojedino sjeme u poseban spremnik ili kasetu.

klijanje jagoda u tresetnim tabletamaMatch ili čačkalica čine tanke žljebove i uz njihovu pomoć, nakon što su navlažili vrh, nježno se držite jednog sjemena, slagajući ih, razmaknuvši se 2-3 cm. Nije potrebno posipati sa zemljom, postoji opasnost da klice neće moći probiti tlo. Da biste stvorili povoljnu mikroklimu za izbojke, pokrijte kutiju s filmom. Stavite u tamno mjesto na temperaturi od 18 ° C. Potrebno je navodnjavanje po potrebi, izbjegavajući preopterećenje i sušenje gornje kore zemlje. Višak vlage će dovesti do gljivičnih bolesti i pojave crne noge, što označava smrt biljke.

Related  Koje vrste tikvica odabrati za uzgoj u Uralima i Sibiru

Sprejna tekućina bi trebala biti vrlo plitka, bez jakog tlaka, kako ne bi oprati polagane sjemenke, a ne daljnje oštećenje mladih izbojaka. Neki vrtlari koriste normalnu medicinsku špricu za navodnjavanje, doslovce cijepite jednu do dvije kapi vode po sjemenu.

Nakon pojave, i oni su obično vrlo tanka i osjetljiva, da ih zalijevati previše – jedna kap iz šprice, u svakom slučaju, ne uzimajući u klice. Inače oni samo pada i ne mogu ustati. Ovdje je važno briga i strpljenje. Sadnice jagoda koje se poklapaju dobivaju se na isti način kao i obični vrtovi ili “jednokratni”. Štoviše, sjemenje je nešto veće, što zauzvrat olakšava proces sadnje usjeva.

Sjetvu jagode u snijegu

Ova metoda zamjenjuje slojevitost, dok polaganje sjemena dok se snijeg topli u prirodnim uvjetima. Ne idu dublje, ali se nalaze na površini. Osim toga, tlo umjereno nontrunk navlaženom u vodi, i rastopiti da samo imati pozitivan učinak na klijanje i uzgoj sadnica jagoda iz sjemena.

Na pripremljenom tlu nalazi se snijeg, sloj ne više od 1,5-2 cm. Na njemu uredno položiti sjeme. Nakon snijega, sjeme se prirodno uklapa u tlo. Više ih ne treba ispraviti. Nadalje, također pokrijte s filmom i po potrebi zrakom i hidratiziranjem.

Plodimo jagode u tlu

Nakon pojave 4-6 lišća i postizanja debla, veličine 5 cm, sadnice jagoda iz sjemena posadene su u zemlju.

No, prije toga je kaljeno, preliminarno uzimajući na ulicu i postavljanje kutije u sjeni. Nemojte ostavljati neplodne sadnice na suncu. Neupotrijebljeni letci lako će dobiti opekline, a postrojenje će pretrpjeti ozbiljan presadak. To će nužno utjecati na vrijeme i količinu žetve.

kaseta sadnica jagodaDa biste razvili snažniji sustav korijena tijekom transplantacije, morate ukorijeniti root korijen. Zatim će se početi razvijati lateralni, što će povećati dotok vlage i mineralnih tvari u biljku. Dodavanje gnojiva tijekom transplantacije nije potrebno. To će samo smanjiti vrijeme preživljavanja sadnica jagoda. Hranjenje treba obaviti nakon što se biljke “naviknu”. Najčešće se to događa za nekoliko tjedana.

Related  Sadnja i briga za crni rotkvica u zemlji

Tijekom presađivanja, sadnice se trebaju obilno zalijevati i prekriti s malim slojem na vrhu kako bi se spriječilo sušenje gornjeg sloja tla. U narednih 2 tjedna, njegu biljaka sastojat će se od pravodobnog zalijevanja i točnog raspuštanja tla. Zatim možete dodati pepelu na krevete i humus.

Vijeće. Tijekom cvatnje nemojte prskati biljke metodom prskanja. Zalijevanje se provodi samo pod biljkama, a ne zamućenje korijena.

Ako nakon cvatnje smanjite najmanji i zeleni jajnici, ostatak bobica će biti veći i ukusniji. U skladu s tim, prezentacija će biti mnogo privlačnija.

Uzgoj jagoda od sjemena – video