porilukUzgoj klice poriluka nedavno je stekao znatnu popularnost među ljetnim stanovnicima. Ovo povrće voljelo je mnogim svojstvima okusa (nježni miris, pikantni slatki okus) i sposobnost da se lako prilagode različitim klimatskim uvjetima, donose bogatu žetvu. U kuhanju, poriluk se koristi u sirovom i konzerviranom, mariniranom, slanom i suhom obliku. Osim ugodnog okusa, luk ima korisna ljekovita svojstva.

Korisna svojstva

Kemijski sastav porcija uključuje veliku količinu proteina, vitamina B2, Bj, B, C, PP i minerala (kalcij, kalij, željezo, nikal, magnezij, fosfor, mangan, željezo). Zbog visokog sadržaja askorbinske kiseline, karotena, kalija i niskog sadržaja gorućih eteričnih ulja, ovaj se dijetetski proizvod koristi za poboljšanje metabolizma, povećanje apetita, poboljšanje imuniteta i liječenje mnogih bolesti.

Koristi se za bolesti:

  • reumatizam;
  • bubrežni kamenci;
  • pretilosti;
  • taloženje soli;
  • giht;
  • ateroskleroza.

Kako uzgajati sadnice poriluka?

porilukMetode uzgoja lukova: metoda bez navodnjavanja (izravna sjetva u tlo) i metoda sadnice. Izravno sijanje u tlu se uglavnom koristi u južnim regijama s dugim toplim ljetom. Ovdje tlo se zagrijava brže. Za ostale regije prihvatljivo je uzgajati sadnice lukova.

Najbolje mjesto za sadnju sadnica lukova

Kultivirajte sadnice luka na dobro obrađenom nizinskom plodnom tlu, začinjenu organskim gnojivima. Pogodno je slabo kiselo ili neutralno tlo. Također možete rasti na dobro navlaženim ilovačkim i pješčanim tlima. Nepovoljna tla su teška glina tla. Za oplodnju korištenja zemljišta superfosfat, kalijeva sol, kompost, urea.

Uzgoj sadnica od lukova

Za uzgoj sadnica od luka od sjemena potrebno je pripremiti pripremnu fazu. Sastoji se od posebne obrade sjemena. Sjeme se stavlja u vruću vodu 20 minuta, a zatim u hladnoj vodi. Za brzo klijanje, sjemenke su natopljene tri dana u toploj vodi. Nakon izlijevanja sjemena ostavljaju se da se osuše.

Related  Fotografija omiljenih sorti jabuka s imenom i opisom

Sjetva sjetve

porilukSadnja sjemena luk se izvodi u određeno vrijeme. Za uzgoj sadnica koriste se kutije koje se mogu staviti na prozor, a bolje je početi zasijavati sredinom veljače. U staklenicima, usjevi se proizvode sredinom travnja. I krajem travnja možete posijati sjeme na ležaju dok pokrivaš film.

U malim kutijama ili drugim prikladnim spremnicima, pripremljenim za slijetanje, zaspaju posebno pripremljenu zemlju, ali ne do vrha. Sjetva se vrši u redovima u razmaku od 5 cm, a dubina brazda ne smije prelaziti 1,5 cm. Zatim pokrijte film i stavite kutije na suhom i toplom mjestu. Temperaturni režim prostorije trebao bi se održavati oko +25. Kada se pojave prvi izbojci, film treba ukloniti i temperatura se održava tijekom dana do +17 i noću +12. U tom načinu, sadnice tijesta se čuvaju oko tjedan dana. Nakon izloženosti tjednu, sadnice se prenose u drugi temperaturni režim – dan +20 i +14 noću. Takav se režim održava tijekom cijele faze kultiviranja sadnica.

Briga za sadnice

Na temelju uvjeta u kojima se sjeme uzgaja, prve klice mogu se pojaviti na 10-20. Danu.

Poriluk je kultura koja zahtijeva vlažnu zemlju. Stoga je vrijedno osigurati da se tlo ne osuši. Ali istodobno nemojte više vlažiti.

Pažljivo posipajte klice poriluk s toplom vodom, kako ne biste oštetili stabljiku. Ali jedno zalijevanje to ne može, sadnice se trebaju hraniti. Gnojidba gnojidba može biti jedno, ali dva su bolja.

Za ojačanje korijenskog sustava i zadebljanja stabljike potrebno je rezati lišće tako da njihova dužina nakon rezanja iznosi 10 cm.

Neposredno prije sadnje sadnica u tlu, potrebno je provesti postupno otvrdnjavanje, uzeti na ulicu, a istovremeno smanjiti zalijevanje. Nakon šest tjedana dolazi do slijetanja na otvorenom terenu.

Related  Pravila brige i sadnje japanskog dunja

Iskrcavanje sadnica

Sadnja sadnica luka na otvorenom terenu napravljena je krajem travnja i početkom svibnja. Na prethodno pripremljenoj i oplodnji zemljišta zasađene sadnice u redovima produbljuju se malo više nego što je bilo u kutijama sadnice. Korijenje i lišće malo su obrezani.

Za dobar rast poriluka i prikladan hilling tijekom vegetacije, udaljenost između brojnih biljaka treba biti najmanje 10 cm, a između redaka – najmanje 50 cm.

Tehnologija rasta

Tehnologija uzgoja luka kroz sadnice uključuje dva glavna čimbenika: njegu i hranjenje. Posebno je važna briga mladih biljaka. Nemojte zanemariti uklanjanje korova i labavljenje tla. Zalijevanje i prvo odijevanje biljaka treba provesti po potrebi. Obilno zalijevati i hraniti uglavnom samo tijekom vegetacije, u prvoj polovici.

Dobra gnojiva za luk je izmet ptica. Koristi se u rješenju 1:20.

Nakon dobrog ukorijenjivanja sadnica, ulijeva se plodno tlo. Skupljanje se vrši nakon dva mjeseca i ponavlja se po potrebi prije berbe. Prije hillinga korisno je dodati pepeo u redove. Potrebno je provesti pravodobnu kontrolu korova.

Sakupljanje i skladištenje

lukZa žetvu, ovisno o sorti, početi od kolovoza do smrzavanja. Podvodna biljka potkopava, izvlači iz zemlje. Uklonite korijene i 2/3 duljine skratite lišće. Poriluk dobro podnosi mraz. Ako ga ostavite na zemlji za zimu, zimi će dobro i pucati u proljeće. Za bolje zimovanje, posadite tlo zemljom, napunite ga tresetom i ležite grančicama, po mogućnosti crnogoričnim.

Spremite poriluk u podrumu cijele zime, na temperaturi od 0, s vlažnosti od 80%, prikopav u vertikalnom položaju u mokrom pijeskom.

Pri pohranjivanju poriluka, ne samo da ne smanjuje sadržaj askorbinske kiseline, nego naprotiv još više.

Video: kako posaditi poriluk