rabarbara u vrtuUzgoj rabarbara na vlastitoj zemlji je zadatak, koji je moguć svima vrtlarima. Visoki heljda trajno služi kao izvor prirodnih hranjivih tvari u rano proljeće. Neke vrste rabarbara sazrijevaju prilično rano, kada još povrće još uvijek nije dostupno.

Karakteristike rabarbara

izrezati rabarbaraVrlo produktivno povrće, rabarbara, je višegodišnja biljka obitelji heljde. Doveo sam u Europu iz Istočne Azije. Dobro podnosi hladnoću i daje visoke prinose. Biljka ima mesnati korijen i uspravni stabljika, čija visina može doseći do 3 m. Velika rabarbara ostavlja sjede na debelim dugim petiolama, koje se koriste u hrani. Za dobru i visokokvalitetnu žetvu pri rastu rabarbara potrebna je vlažna zemlja, ali nema potrebe za stalnim svjetlom.

Rajbarija je slična prehrambenim svojstvima jabukama. Za osobu korisnu u biljnim mineralima i vitaminima, pektinu i organskim kiselinama. Ovo povrće ima diuretik i laksativna svojstva i koristi se za sprečavanje povraćanja, čišćenje jetre i izlučivanje žuči. U svibnju, kada još uvijek nema voća i povrća, rabarbara se već može koristiti u salatama, za izradu komata, žele, kvasa i vina.

sjeckani rabarbarske stabljikePostoji nekoliko vrsta rabarbara različite kvalitete petiola (crvene i zelene) i sazrijevanja:

  • Moskva 42;
  • Victoria;
  • Tukums 5;
  • Orgsky 13;

Da biste koristili povrće dulje, trebao bi biti u vrtu, biljke barem dvije vrste s različitim razdobljima sazrijevanja.

rastući rajčicaMožete raširiti rabarbara na dva načina:

  • kroz sadnice koje se uzgajaju iz sjemena
  • dijeljenjem korijena

Sadnja i briga za rabarbara

rabarbarskog rasta na otvorenomPri odabiru mjesta za sadnju i njegu na otvorenom terenu treba uzeti u obzir sljedeća svojstva rabarbara:

  1. Rebarbar je višegodišnja biljka, štoviše, ne zahtjeva transplantaciju i ne podnosi ga, raste na istom mjestu 10-15 godina, dajući dobru žetvu.
  2. Dolazi u sjeni, ali na sunčanim ili blago osjenčanim mjestima raste bujnija, lijepa, a stabljike imaju najbolji ukus.
  3. Biljka je higrofilna, ali ne podnosi preopterećenje. Stoga, ne smijete ga posaditi na niskim mjestima gdje voda može stagnirati ili u blizini vodenih tijela.
  4. Preferira plodne i lomljive tla s neutralnim pH. Na pješčanim ili glinastim teškim tlima, kao i kiseli ili alkalni rabarbari, raste loše.

Sadnja i briga za rabarbara nije osobito teška. Prvo se odabire način reprodukcije.

Vegetativni način reprodukcije

Za vegetativno razmnožavanje koriste se zdrave biljke od 3-4 godina. Stari grmovi za uzgoj se ne preporučuju. Nakon lijevanog grma s oštrim nožem, izrezajte korijen u nekoliko dijelova, od kojih svaki mora imati najmanje 1-2 pupoljka. Dobijte štetu na rižoti bolje posipati drvenim pepelom ili aktivnim ugljenim prahom. Ne možete kopati grmlje i podijeliti ih ravno u tlu lopatom. Odvojeni dijelovi biljke posadeni su u velike rupe, prekrivene zemljom i čvrsto pritisnute, pupoljak rasta treba ostati na površini. U pripremljenim bušotinama, poželjno je malo saditi humus ili kompost prije sadnje.

Razdvajanje grma izvodi se rano u proljeće, kada se tlo malo zagrijava, ili usred jeseni, tako da se biljka može korijeniti prije početka hladnog vremena.

Reprodukcija po sjemenu koristi se za uzgoj nove sorte ili sadnju po prvi put.

rabarbarsko sjemeOd sjemena, rabarbara se uzgaja kroz sadnice, koje se dobivaju od sjemenki prethodno natopljenih prije oteklina. Germinate sjeme pod vlažnom gazom ili krpom, povremeno hidratizirajući. Nakon pojave klice duljine oko 2 cm, sjemenke se suše i posijano. Stavite sjeme u prethodno navlaženu zemlju. Četvrtog ili petog dana nakon sjetve možete vidjeti prve izbojke rabarbara. Dubina upijanja ne smije biti veća od 3 cm. Kada raste rabarbara, potrošnja iznosi do 4 grama sjemena po kvadratnom metru. Rebarbar je zasađen u redove na udaljenosti od 25 cm. Nakon pojave lišća na izbojcima, oni se razrjeđuju. Udaljenost između izbojaka treba biti oko 20 cm.

raste rabarbara iz sjemenaU budućnosti, briga o sadnicama je zalijevanje, ukoliko je potrebno, uklanjanje weeda, opuštanje, gnojidba gnojiva. U jesen, klice do 30 cm visoke, s tri do četiri lišće su dobiveni.

Nakon zime, sadnice se iskopaju za sadnju u rupama na udaljenosti od 1 m. Tlo mora biti čvrsto pričvršćeno na korijenje sadnog materijala. U tom se slučaju preporuča da se gornji bubanj spusti ispod tla ne više od dva centimetra. Ako tlo nije vlažno, sadni materijal se zalijeva. U budućnosti, rabarbara zalijevati (ako je potrebno) i ukloniti strelice. Tlo je opušteno i začepljeno. Da bi se dobila dobra žetva, poželjna je oplodnja gnojivima. Gnojite tlo svake 3-4 godine, čineći 1-2 kantice organskog po kvadratnom metru.

Odrezati petiole rabarbaraRabobarb može biti oštećen od štetnika (slon, buha, kukuruz) i bolesti (ascochitis, siva trulež).

Pesticidi protiv bolesti i štetočina mogu se koristiti samo nakon ubiranja reznica za hranu.

Da bi se biljka ne oslabi i dugo je dobila stabilnu usjeva, poželjno je žetvu (petioli) od druge godine nakon sadnje. Sakupljanje se obavlja nekoliko puta tijekom sezone. Reznice izbiti na bazi kada njihova debljina dostigne više od 1,5 cm i dužine 30 cm, u prvih tri godine usjeva stabljike je 1-2 kg, a u sljedećim godinama -, 6 kg s grma.

Video o rastu rabarbara na web mjestu