zrelog orahaObrezivanje oraha je obavezan postupak u vrtlarstvu. Za nju, barem, potrebna je priprema, jer jedan posjed vrtnih alata nije dovoljan.

Kako započeti

Sve u redu:

  1. Od samog početka, identificirati oboljelih ili starih dijelova biljke.
  2. Formira budući razvoj mladih grana.
  3. Postići prinos i pravilan rast.

Smanjenje mora biti izvedeno u određeno doba godine.

Kada ćete odrezati?

obrezivanje orahaNaravno, njegu počinje s proljetom, prije razvoja izbojaka. Najbolje vrijeme je u ožujku i travnju. Kako ispravno izrezati orah u ovom slučaju? Moramo odlučiti o vremenu. Kada noćna temperatura padne ili, jednostavnije, mraz je već završio, no vrtne biljke još nisu ustajale. Ovo razdoblje je idealno za rad.

Druga faza je povlačenje u jesenskom razdoblju. No, to se izvodi u sanitarne svrhe, a ne za formiranje fetusa. Tako će stablo biti lakše podnijeti zimu. Ako je u proljeće s obradom kasno, tada ova opcija neće biti suvišna. Kako smanjiti orah? Uklonite suhe i obolio dijelove grana. Inače, tijekom zime, paraziti će se pojaviti na stablu. Sve što nije potrebno u budućnosti na orahu nužno je rezano.

Osnovne pogreške

buđenje nakon zimeRezanje oraha zahtijeva:

  1. Kvalitetan, izoštren alat. Bluntni pruneri ili pile ostavljaju tragove koji oštećuju prtljažnik.
  2. Kompetentna obrada. Rezove se ne treba podmazivati ​​dekocijama ili bojama, jer to nije inokulacija. Stablo biljke brže se izliječi.
  3. Nemojte startati na niskoj temperaturi. Kad je prozor daleko od lipnja, grane orahova su dovoljno krhke, i njihovo uklanjanje je teže.
  4. Eksperimenti. Da, sve po pravilima i propisima, ali obrezivanje oraha nije suho pouku. I samo eksperimentalnim sredstvima već je moguće “pomoći” stablu u oblikovanju krune. Ali nemojte ga nositi s nosačem ili nožem, inače bi biljka mogla umrijeti. S godinama možete raditi nešto malo teže.

Više o proljetnoj sezoni

Kao što je već napomenuto, nakon zime nastojimo oblikovati krunu oraha.

Možete početi raditi s mladom biljkom tek nakon postizanja određene visine – to je 1,5 ili više metara.

I sama debla nije manja od 80 centimetara. Kruna od oko 60 ili više cm Za kompetentnu formaciju u budućnosti, dovoljno je ostaviti 10 grana kostura. Pucanje treba skratiti za 20 centimetara.

Video: obrezivanje oraha:

Što je još poželjno učiniti:

  1. Uklonite stabljike.
  2. Središte se izreže tek nakon formiranja svježih grana.
  3. Ukloni izbojke iz mladica.

Shema obrezivanja oraha u proljeće:proljeće obrezivanje sheme

Mogu li obrađivati ​​orah ljeti?

Prihvatljivo je obrezivanje višegodišnjeg oraha u rano ljeto. Očigledno, ovo je sredinom lipnja. Ovo razdoblje nije toliko aktivno SAP protok. Dopušteno je raditi na kruni, oslobađajući drvo iz grana koje su narasle unutra.

Ali nije poželjno dirati slabu biljku. Potrebno je čekati godinu kada će stablo dobiti snagu. Obično je manje od 2-4 godine nakon sadnje. Najprije se formira ne 10, već samo 5 izbojaka, prije rezanja svih ostalih, dok bubrezi oteknu.

orahaI na dvogodišnjoj matici, sve grane su odsječene, ostavljajući samo dva pupka. I, jedan glavni, drugi – backup. I ako se oboje budite, ostavite samo jedan. Za iduću sezonu sve prema istoj shemi – ostavite samo jedan bubreg u perspektivi. Tako postižu dobru plodnost.

Čak i kod mladih stabala u jesenskoj sezoni odsječe izbojci, ako su rasli iznad 60 cm. Preporučuje se to u rujnu.

Obrezivanje za pomlađivanje

stvaranje krune orahaOvaj postupak je već potreban u stablu za odrasle, a koristi se kada postoji tendencija smanjenja prinosa. Isto tako, ako je fetus rođen od manjeg ili nestandardnog oblika. Ovdje je potrebno čekati proljeće. Sruši one grane koje su rasle iznad ostatka. Krunice koje rastu iznutra također su odsječene. To je neophodno da se poveća količina svjetlosti, a skupljanje matice na istoj duljini grana mnogo je lakše.

Ne zaboravite na grane gdje postoje bočne grane. Oni su također odsječeni. I u budućnosti će se pojaviti novi bubrezi koji stvaraju ispravne izbojke za svježu krunu.

Također se događa da je orah dobio ozeblinu i sve je umrlo od korijena. U tom slučaju, potrebno je obrezati prtljažnik na kljun, a sama biljka će se oporaviti. S vremenom možete oblikovati svježu krunu, samo trebate čekati nove grane.

Zamrznutu krunu treba izravnati. I na takvim stablima već u toploj sezoni nije zabranjeno obraditi male obrasle grane. Mogu stvoriti mnoge godišnje izbojke. A ovo je osnova za buduću žetvu.

Formiranje krune oraha – video