Melon od Cantaloupe ima narančasto mesoDinja dinja ili cantalupa smatra zapadnoeuropskih vrsta, iako se u rodno mjesto ove podvrste – na području moderne Turske i Irana. U Europi, a potom iu Sjedinjenim Državama, dinje ove vrste navodno su pale prije otprilike tri stotine godina. Prvi koji je okusio neobičan mirisni plod bio je Papa. Dinje tako uživala poglavlje katolike da Cantalupo blizini papinske rezidencije su slomljena dinje i voće uzgojeno na njima su nazvana po imenu talijanske pokrajine.

Dovoljno nepretenciozan, sa svijetle narančaste mesa i meda mošus miris dinje brzo je osvojio ljubav europskog plemstva i postao uspješno se uzgaja u staklenicima i konzervatorija iz Italije do Engleske. Bila je to podvrsta koja je kasnije dovedena u Ameriku.

Plodovi ovog dinja lako su prepoznatljivi ne samo po izgledu celuloze i karakterističnoj aromi. Cantaloupe je gusta, sivo-zelena ili bjelkasta kora pokrivena s konveksnom mrežicom. Težina ovalnog, globularnog ili blago ravnog plodova varira od 500 grama do 5 kg. Meloni mogu biti glatki ili segmentirani. Zreli plodovi se lako odvajaju od stabljike, a cantaloupe savršeno podnosi dugotrajnu pohranu i ne pogoršava se tijekom prijevoza.

Jedini nedostatak je relativno nizak sadržaj šećera. Za razliku od poznatog srednje ili iranskih turske sorte, prikupljanje i do 13% šećera, dinja u njima ne smiju sadržavati više od 8%. Međutim, ova činjenica uopće ne zbunjuje Europljane, naviknuti na raznolikost, koji je tijekom proteklih stoljeća primio nekoliko neovisnih tipova dinje.

Charentais sortotype

Charentais sortotypeSrednje veličine okrugle ili ovalne dinje s glatkom segmentiranom površinom različitih boja. Debeli vlaknast meso u zrelom plodovima je narančasta krema s jarkom zelenom prugom ispod kore. Mnoge uzgajane sorte ovog tipa uzgajaju se u Europi, a glavni kultivirani centar tradicionalno je Italija.

Poredaj presotip

Poredaj presotipIzvana plodovi ovog tipa dinje su više podsjećaju na rebraste male bundeve. Na izrezu, ispod čvrste kože žućkasto-narančaste ili bjelkaste nijanse, nalazi se narančasta pulpa svjetlosti. Izvana, od bundeve, kultura se odlikuje karakterističnim sjemenkama i nježnim, s manje vlakana, mesa. Sadržaj šećera čak iu zrelim plodovima je nizak. Koristi se u svježem obliku, kao i za pripremu deserta, sladoleda, slatkiša i kandiranog voća.

Vrsta Cavaillona

Vrsta CavaillonaPlodovi malog ili srednjeg sladoglave ovog tipa imaju globularni oblik i sivu-zelenu površinu prekrivenu mrežicom. Meloni su slabo segmentirani, zelene pruge su jasno vidljive na mjestu podjele po segmentima. Poput drugih vrsta dinje, ove dinje imaju tvrdu, prilično gustu kore, pod kojima leži narančasto gusto slatko meso.

Melon american

Melon americanAmeričke sorte dinje najčešće su hibridi dinja s drugim slatkim sortama. Primjer je sortotip Rockmelon s gustom sivo-zelenom mrežom kože i sočnim slatkim mesom. Američke dinje imaju sjajni okus muscat. Tijelo može biti bilo narančasto, bilo bijelo ili zeleno, poput onih azijskih maniokuna.

Melon Cantalupa iz Tajlanda – video