sjemenjačaUzgoj povrća u sadnicama, potrebno je koristiti gnojiva za sadnice. Hranidba ima veliki utjecaj na rast biljke, ali dodavanje dodatnih hranjivih sastojaka zahtijeva određeno znanje od proizvođača povrća.

Uzgoj povrća u sadnicama vrlo je važno odabrati ne samo kakvoću sjemena i tla nego i napraviti neophodna gnojiva za sadnice u procesu razvoja. Iskusni uzgajivači znaju da hranjenje ima veliki utjecaj na rast biljaka. Međutim, taj postupak zahtijeva usklađenost. Stoga, prije gnojidbe sadnica, morate odabrati vrstu, oblik i sastav mješavine hranjivih sastojaka.

Mineralna gnojiva za sadnice povrća

Top odijevanje ovog tipa sastoji se od anorganskih spojeva, uglavnom mineralnih soli. Ovisno o vrsti punjenja, gnojiva za sadnice su jednostavna s jednom tragovom ili kompleksom, koji sadrži nekoliko minerala.

Glavni minerali koji su potrebni za puni razvoj biljke:

  • dušik: Amonijev nitrat (35% dušika), uree (46% dušika), amonijevog sulfata (20% N), vodom amonijaka (20-25% dušika).
  • fosfor: superfosfat (20% fosfor) ili dvostruki superfosfat (40-50% fosfora).
  • kalij: kalij klorid (50-60% kalijev oksid), kalijeva sol (30-40% K20), kalijev sulfat (45-50% K20).

S nedostatkom bilo kojeg minerala, rast sadnica znatno se usporava. Njegovi listovi dobivaju svjetlo zelenu boju, postaju plitki i počinju padati. S prekomjernim unosom mineralnih gnojiva, biljka može izgorjeti i umrijeti. Stoga, prije gnojidbe sadnica, potrebno je pažljivo proučiti upute i, u skladu s navedenim normama, primijeniti gnojidbu.

Organska gnojiva za sadnice povrća

sadnice u loncuSastav ove vrste gnojiva uključuje organske tvari. Glavna prednost gornjeg odijela jest da ne sadrži samo jednu vrstu minerala, već praktički sve potrebne hranjive tvari. Takvo organsko gnojivo ne može se pripisati niti jednoj vrsti, budući da su osnovni minerali prisutni u njemu. Osim toga, u različitim omjerima, sadrže druge minerale: kobalt, bor, bakar, mangan, itd.

Organska gnojiva za sadnice povrća:

  • nađubriti. Prednost korištenja gnojiva je potpuni skup svih potrebnih tvari. Nadalje, nakon dodavanja, poboljšavaju se biološka i fizička svojstva tla. U njemu, ugljični dioksid, koji je neophodan za ugljikovu prehranu biljke, počinje se obilno otpuštati.
  • Pileći izmet. Njegova osobitost je velika produktivnost. To uključuje puno dušika, kalij fosfora.
  • kompost. Ova vrsta gnojiva lako se priprema u predgrađu. Za pripremu, koristite lišće, slamu, travu od korova, vrh krumpira, razne kuhinjske smeće itd.

Uvođenje organskih gnojiva za sadnice daje dobre rezultate, ali novonastupniku je teško odrediti potrebne razmjere. Stoga, prije nego što se hranite, bolje je dobiti dodatne savjete od stručnjaka.

Gnojivo za sadnice kupusa

Kako bi se dobio dobar sadnica kupusa, oplodnja počinje nakon pojave 1-2 prezentnih letaka. Kao prva oplodnja preporučuje se uporaba uree. U tu svrhu, 30 g tvari se otopi u 10 litara vode. Rezultirajuća otopina bit će dovoljna za obradu 2-3 m². Prije nanošenja gnojiva za kupanje, zemlja se mora zalijevati.

Drugi put gnojivo se uvodi dva tjedna prije slijetanja mladih sadnica na otvorenom terenu. Da biste to učinili, od 15 do 25 grama kalijevog sulfata i kalijevog klorida razrijedi se u kanti vode (10 litara). Također možete dodati ureu u tom iznosu. Dobivena hranjiva smjesa u toplom obliku se primjenjuje na svaku biljku brzinom od 1 litre po 5 biljaka.

Mineralno gnojivo za sadnice kupusa može se zamijeniti organskim gnojivima. Dobar rast pokazuju sadnice kupusa nakon uvođenja izmeta ptica.

Jedan dio posude je napunjen s 2-3 dijela tople vode i lijevo nekoliko dana za infuziju. Dobivena otopina razrijeđena je 1:10 s vodom i oplođena.

Gnojivo za sadnice krastavaca

Čak i ako je sjetva sjemena obavljena u dobro pripremljenom tlu, u procesu rasta biljka i dalje treba dodatnu hranu. Tijekom cijelog razdoblja uzgoja sadnica krastavca, primjena gnojidbe odvija se oko dva puta.

Maksimalna probavljivost biljnih hranjivih tvari može se postići ako gnojivo za sadnice krastavaca da rano ujutro na toplom, sunčanom danu.

Sadnice krastavacaS pojavom prvog stvarnog lišća počinju provoditi prvu gnojidbu. Za vrlo male sadnice krastavaca bolje je koristiti gnojiva u tekućem obliku. Da biste to učinili, razrijedite otopinu zupčanika vodom (1: 8), a zatim mlada izbojka ulijte hranjivom mješavinom sobne temperature. Ako se otopina pilećeg gnoja koristi kao gnojivo za sadnice krastavca, tada se razrjeđuje s vodom u omjeru 1:10.

Druga hrana se provodi nekoliko dana prije sadnje mladih biljaka na otvorenom terenu. U tom slučaju potrebno je pripremiti otopine hranjivoj smjesi koja se sastoji od 10 litara tekućeg urea 10-15 g, 15-20 g ili klorida i kalij sulfata, 35-40 g superfosfat (s uputama za upotrebu u vrtu).

Gnojiva za sadnice rajčice

U procesu uzgoja sadnica rajčice, hranjiva gornja odijela se nanosi nekoliko puta. Prvi put gnojiva za sadnice rajčice koriste se nakon branja tek nakon 10 dana. Preporuča se biljka biljaka s organskim gnojivima, što će povećati rast slabih štenaca. Princip pripreme hranjive formule iz Mulleina ili izmeta ptica opisan je gore.

Također kao gnojivo za domaće sadnice rajčica je dobro uspostavljena stabla pepela, koja sadrži veliki broj različitih elemenata u tragovima.

sadnice rajčicaZa 2-3 m² zasijane površine potrebno je 8-10 litara tekućine, 70-80 g pepela i 15-25 mg amonijevog nitrata. Ova hranjiva smjesa može se koristiti 10 do 13 dana nakon prve primjene gnojiva.

Svaku gnojidbu bilo koje biljke treba završiti navodnjavanjem toplom vodom. Prilikom primjene gnojiva treba izbjegavati dobivanje gnojiva na masu listova. Kako bi se spriječilo pojavu opeklina na lišću nakon zalijevanja, preporučuje se da se sve biljke posipanu vodom.

Video: gnojiva za sadnice ili zašto listovi postaju žuti