Sunčano slatko povrćeDomaća zemlja dinje, koja pripada obitelji bundeve, je Azija. Ovdje, u toplim ljetnim uvjetima, od središnje Azije do tropskih regija Indije, najveći broj postojećih na svijetu, kulturne i divlje vrste ove biljke, dozrijevaju. Pravo središte razvoja dinje, kao poljoprivredne melonske kulture, je središnja Azija, Afganistan, Iran, Kina i Indija.

No, kako bi vidjeli negdje predak sorti i sorti dinje koje je danas primio, vjerojatno neće funkcionirati. Tisućama godina selekcije, kulturni su oblici postali iznimno različiti od uzgoja do danas divljači. A dinje, koje postaju sve veće i slatke, s trgovinom karavana i vojskama Rimljana i drugih osvajača došle su na sjever Afrike.

Postoje dokazi da je u europskim zemljama, postojanje dinje i njegov nezaboravni okus saznao tek u srednjem vijeku, a na teritoriju Rusije, na primjer, u Volge, dinje uvezeni iz Perzije i središnje Azije, je narasla XV.

Središnje Azije vrste dinja: imena, fotografije i opisi

Različite vrste dinjeIako mnogi ne poznaju sredisnjejsko ime sorti dinje, njihove fotografije neizbježno zadivljuju oba poznavatelja dinja raste i običnih potrošača. Takav niz oblika i vrsta dinje, kao u Uzbekistanu, Tadžikistanu i drugim zemljama regije, nema nigdje na svijetu. Ovdje su uzgajivači dinosaura uspjeli dobiti ne samo veću masu, do 25 kg u težini, već i najukusnije dinje.

U tom slučaju, oblik voća može biti potpuno drugačiji od oblata i sfernog do izduženog elipsoida. Iznenađujuće je i paleta boja na glatkoj ili iskrivljenoj koži.

Popularne sorte dinjeIlustracija prikazuje vrste dinje, koje imaju različite oblike, boju kože i karakteristike potrošača:

  1. cassava melon;
  2. dinja Bukharka ili Chogar;
  3. Ananas melon ili Ich-Kzyl;
  4. Cassava dinja Assan-bey;
  5. Chardjou dinja ili Guliabi;
  6. dinosaura dinosaura.

Među Središnje Azije sorti dinje imaju dugogodišnje sazrijevanja, koje su spremne za upotrebu odmah nakon prikupljanja s bičevima, ali postoje sorte, svježe pohranjeni najmanje 5-6 mjeseci, a po njihovom najboljem tek sljedećeg proljeća.

Meloni Kassab tipaMeloni sortotipa Kassaba, na slici se imena sorti ovih dinje mogu vidjeti pod brojevima 1 i 4, zvane zimske, jer njihovo zrenje počinje vrlo kasno.

Dinamika otporna na zimu korisna je do kraja zimeNakon žetve, plodovi su pleteni trske i obješeni u suhim prostorijama ili pod nadstrešnicama za namakanje i skladištenje. Samo do ožujka tvrda zelenkasta pulpa postaje sočna i slatka.

Related  Tajanstveni ljubimac vrtlara je zmajevo drvo

Dinja Chogary, broj 2, ili, što je češće kako ga nazivaju u ruskim regijama Buharka ima vrlo gustu bijelu slatku celuloze i daje ovalni s malo ukazao na kraju voće, do 6 kg. Zbog visoke sokove, ove dinje rijetko se mogu naći daleko od središnje Azije, ali ovdje je raznolikost potražnja i široko rasprostranjena.

Gulab sorte dinjaNo, dinja Gulyabija, na slici 5, dobro je poznata na području bivšeg SSSR-a. Rijetko, koja biljka može igrati ulogu u igranom filmu. Ova vrsta srednjoazijskih dinosača imala je sreće da se pojavljuje na vrpci “Station for Two”, međutim, pod pseudonimom. Svi koji su gledali ovaj film prisjećaju se glavnih heroja koje su prodavali strani heroji. Zapravo, takva vrsta nema, ali u Sovjetskom Savezu su bili poznati veliki, do 3-5 kg ​​težine plodova jaja Chardjou dinje.

Ova sorta uzgaja u području Turkmenistana Chardzhuyskom razlikuje gustu bijelu meso, slatke, dobre kvalitete vođenja i prijenosan, to je ne čudi da je od Uzbekistansku i turkmenski SSR voća dovedeni željeznicom na europskom dijelu zemlje, čak ni u kasnu jesen.

Dinosača ananasaPod trećim brojem na slici je ananasna dinja ili Ich-kzyl, koja daje srednje veličine ovalnog voća. Težina takve dinje je od 1,5 do 4 kg. I premda ove godine sorta nije bio upoznat sa širokim rasponom gurmanski i dinje uzgajivače u središnjoj Rusiji, roza, mesa vysokosaharisty ova delikatesa dinja cijenjena kod kuće u Uzbekistanu.

Danas pod imenom ananasa dinje u ovoj zemlji je ponudio uzgajivači dozrijevanje sorti, podsjeća Ich-Kizil čine egzotične note na nepcu, i mrežu pukotina na koži. Međutim, u samo 60-75 dana nakon sadnje modernog raznolikost može čak i pod Nechernozemie molimo voća dinja uzgajivači do 2 kg težine, na kojima su središnje Azije dinje nisu u stanju.

Melon TorpedoMelon Torpedo, u fotografiji, odnosi se na sorte kasnog sazrijevanja, velike plodove duguljastih oblika, zahvaljujući obliku čega je biljka i dobila ime, dobro tolerirati transport. U Uzbekistanu, gdje dolazi ova stara vrsta, koja već ima najmanje tri stoljeća povijesti, plodovi se nazivaju Mirzachul dinja.

Related  Malina stabla Tarusa – najplodnija sorta

Na zrelih plodova obojenosti obloženog fine mrežaste pukotine kore postaje blijedo žuta prožeto ružičasta, tijelo postaje rafiniranog okusa, različitih slatkoće i sočnosti.

Europske dinje: sorte, imena i fotografije popularnih vrsta

Melon vrste KolhoznitsaPosebno popularni na Istoku su rani dinje Handalaki, zaokruženi oblik i male veličine koje podsjećaju na najpoznatije u našoj zemlji raznolikost dinja Kolhoznitsa.

žetvaKao što se može vidjeti na slici, dinja sorte Farmer – srednje veličine, težine do 2 kg voća sa bijelim ili žućkast celuloze, čak i pod teškim klimatskim uvjetima Rusije dobivaju dobru količinu šećera. Unatoč pojavom novih hibrida, zahvaljujući nezahtjevna i prijevremeni razvoj, Farmer stupanj na slici u trenutku berbe lubenica, je Najmasivnije dinje ove vrste.

Na fotografiji s imenima i sortama dinje na broju 6 prikazana je još jedna drevna raznolikost biljaka s zavidnom i nelagodnom poviješću. To Cantaloupe dolazi iz Afganistana i Irana, sudbina odredila kroz Armeniju i Tursku je došao u Europu, točnije na stol voditelja Katoličke crkve.

Melon vrste CantaloupeOkus je skriven pod debelim koža svijetla celuloze dinja dinja, kao na slici, tako volio Papa, da plodovi ove sorte je u međuvremenu nazvana u čast papinske nekretnine u Cantalupo u Sabina, gdje je cijela dinja plantaža bila podijeljena.

Danas dinja dinja je najpopularnija i najpopularnija sorta u Europi i SAD-u, koja je služila mnogim uzgajivačima za stvaranje novih, produktivnih i nepretencioznih sorti.

Kao što se može vidjeti na slici, dinja dinja ima ovalni ili blago podešen oblik i prekriva gusta mreža bjelkastih pukotina.

Meloni EtiopijeTo donosi Cantaloupe zajedno s dinjom etiopskih sorti. U ovom dinje, ovalnog okruga, kao u dinja cantaloupe, voće s grubom lobate površine doći do mase od 3 do 7 kg. Ali ako je celuloza “Papal melone” zasićena narančasta sjena, a prema opisu, melina Etiopija pulpa je bijela, vrlo sočna i slatka.

Banana melonA banana dinja, ili sve popularnija vrsta dinja, koja raste do 80 cm duljine, ima divan okus i miris. I voće ne samo da nalikuje banani u obliku i boji celuloze, već je okus dinje mekani, masni, nježni. Pokušajte rasti na vašem mjestu pored krumpira, mrkve i drugog povrća, ovo je neobičan stupanj dinje.

Related  Pozornost vam predstavljamo tropskim jabukama ili egzotičnim plodovima guve

Armenski krastavacNajbliži rođak ove neobične sorte je dinja srebro ili armenski krastavac, koji ima zajednički korijen s dinja, ali je tako za razliku od uobičajenih voćaka dinje.

Od kulturne dinje u zrelom plodu, do 70 cm duga i težine do 8 kg, samo je okus dinja, ali jesti armenski krastavac i dalje zelen. Štoviše, biljka je izuzetno nepretenciozna za uvjete uzgoja i oblikuje na mraz.

Egzotične dinje: fotografije i nazivi sorti

Vijetnamski dinjaOd broja rođaka vijetnamski dinja razlikuje se svijetli uzorak izmjenično svijetlo žute i smeđe trake. Međutim, to nije jedina vrlina sorte.

Ne bez razloga vrsta iz Vijetnama zove se dinja ananasa. Ima vrlo dobar okus, jaka karakteristična aroma i mekano ugodno meso. Mnogi uspoređuju ovu sortu s poznatim južnim i srednjoazijskim dinje, ali samo težina vijetnamskih dinje teško doseže do 250 grama.

Melotropija grubo ili mišje dinjeMelodijska grubo ili mišulja od Maldiva tvrdi da je najmanji predstavnik roda. Kod kuće su divlje biljke višegodišnje liane.

U Europi i SAD-u nedavno, kultura se često naziva patuljak lubenica i pod tim imenom melonska sorta, na slici, uzgaja se u zatvorenim uvjetima iu zatvorenom tlu. Voće je jestivo, ali nije slatko, ali ima kiselinski osvježavajući okus i prikladan je za očuvanje i konzumaciju u svježem obliku.

Rijetka dinjaKivano, druga egzotična kultura, vezana uz dinja, došla je u Afriku iz Europe. Travnata loza, koja daje žute ili narančaste voće do 12-15 cm dugo, nije uzalud nazvan rogastom dinjom, jer svijetli stražnji stijeni krase čunjaste trnove.

Za razliku od uobičajenih sorti dinje, gdje je jestivi dio mesa, želja jesti zelenkastu jezgru, gdje se nalaze brojni bijeli ili svijetlozeleni sjemenki. Slatko sočan, poput osvježavajuće mliječi, može se koristiti pulpa rogaste melone, kao u svježem obliku, i koristi se za kuhanje džemova, marinada i kiseli krastavci.

Video o melonu Torpeda