Crna rasplodna fotografijaMnogi ljetni stanovnici već su čuli za maline od crnih bobica i žele znati više:

 • o podrijetlu,
 • o svojim popularnim sortama,
 • i kako uzgajati ovu biljku.

U ovom članku, oni koji imaju iskustva u uzgoju crnih malina podijelit će svoje znanje i tajne.

Jedinstvena kultura – crne maline

Kakva je to dacha bez malina? Ovo je izvrsna biljka. To daje obilne žetve i zaliječe prehlade, nepretenciozan je i različite su se vrste razlikuju po ukusu pa čak i po boji. Tako su, primjerice, crne bobice malih zasluga zasluženo poštivale ljetnikovci posljednjih godina!

Crni malina, također se naziva kupina – to je višegodišnji grm. Pripada obitelji Rosaceae. Izvorna zemlja biljke je Sjeverna Amerika. Duljina trupaca je 2-3 m; Oni su zakrivljeni u luci i prekriveni oštrim bodljama.

Značajke kupina i njezina razlika od crvene:

 • ne daje korijen;
 • suša otporan;
 • njezini plodovi, zreli, nemoj se raspasti;
 • samo neke vrste ove maline dobro podnose mraz;
 • manje od crvenih malina koje pate od štetnika i gotovo nisu sklone bolesti;
 • ne zahtijeva posebnu njegu;
 • prije nego što počne dati plod, nego crveno;
 • Grm je snažan korijenov sustav.

Glavna razlika između crnih malina i kupina je da se zrelih plodova lako uklanjaju iz pedikula.

Crne maline proizvode dobre zetve

Prednosti kupina

Razgovor o ovoj bobici nije uzaludan, zaslužuje pažnju. Evo nekoliko najočitijih prednosti ove biljke:

 • Vrtlari radije rastu crne maline na svojim parcelama zbog izvrsnog okusa. Bobice crnih malina puno su slađe od onih običnih, crvenih. A neke su vrste meda okusa, bez kiselosti.
 • Činjenica da crna glavica daje izvrsne zetve, privlači mnoge vrtlare. Aromatske bobice iz grma mogu se sakupljati od 2 do 4 ili više kilograma, ovisno o raznolikosti i njezi biljke.
 • Elastične bobice se ne deformiraju tijekom transporta. Dodatno, maline nisu prikladne samo za svježu potrošnju, već također lako podložne svakom tretmanu: zamrzavanje, konzerviranje i zagorčavanje.
 • Upotreba crne maline i dalje se proučava, ali je već poznato, da ona sadrži ellagic kiseline, koji ne samo da posjeduje jaku antioksidativno djelovanje, već također i učinkovito sredstvo za prevenciju i kontrolu bolesti raka.

S obzirom na to, mnogi ljetni stanovnici ne oklijevaju posaditi crne maline. Sada se vrijedi upoznati s popularnim sortama ove biljke i saznati kakva je briga oko grmova maline.

Najpopularnije vrste crnih malina s fotografijom

U našem lokalitetu se smatra najčešća sorta kupina u Cumberlandu. I to ne čudi, jer se savršeno prilagođava klimi naše zemlje i daje izvrsne zetve. Ali postoje i druge, jednako zanimljive vrste crnih malina. Na primjer, Bristal, New Logan, Earley Cumberland, Litach, Dar Sibira, Turn, Ugolek, Sreća, Black Jewel i drugi.

Ovdje je opis nekih vrsta crnih malina s fotografijom:

 • Crna sorta malina LitachLitach. Ova je sorta uvedena u Poljskoj 2008. godine. Rana sorta oslikava dvogodišnje izbojke. Grm je visok, s teškim izbojcima i velikim bodljama. Bobice su male, sferne s plavkastim cvjetanjem.
 • Crna sorta malina: UgolekČađave. Još jedan predstavnik ranog sazrijevanja. Grm prosječne snage i širenja. Izviđanja duljine 2,5 m, oblik luka s malim bodljama. Bobice su male, sočne, slatke kisele, malo dlakave. Žetva daje dobre rezultate. Biljka ima veliku otpornost na bolesti i štetnici dobro podnose mraz.
 • Grade BristolBristol. Mala malina, sorte “Bristol” smatra se jednim od najboljih sorti. Kao što daje nevjerojatno visoke prinose. Grm je srednje debljine i ima duljinu izbojka od 2,5-3 m. Bobice su gotovo okrugle, crne s plavim cvatom, sladak, sočan. Ne daje korijen, preferira sunčana mjesta i slabo kiselo tlo. Loše podnosi hladnoću, osjetljivu na antraknozu.
 • Djevojčice raznolikost crnih malinaBoysenberri. Vrlo rano zrenje. Grm je snažan. Šumovi mogu doseći do 3 m, niti ne. Bobice su duguljaste, velike, sjajne, duguljaste u obliku. Okus je slatko. Prinos ove sorte je visok. Biljka dobro podnosi zimu, praktički nije bolesna.
 • Raznolikost Novi LoganNovi Logan. Rani zreli grm. Visina je oko 2 m. Bobice su crne, sjajne. Produktivnost je velika. Potrebno je pokriti grm za zimu.
 • stupanj CumberlandRaspberries Black Cumberland. Ova rana biljka razlikuje se u svom snažnom grmlju, koji je zakrivljen. Na izbojcima voska, postoje trnje. Bobice su guste, gotovo okrugle, crne boje. Za okus slatkog, okus kupina. Daje dobre skužnice6 oko 4 kg od grma. Raznolikost je zima, ali ne tolerira obilje vlage.

Pripremni radovi prije sadnje crnih malina

Crna malina nije zahtjevna, sve će rasti, i dobro će. No, iskusni vrtlari sigurno znaju da njegova žetva u potpunosti ovisi o tome koje će mjesto biti dodijeljeno biljci, kvalitetu tla i brigu o plodnom grmu.

Odabir prikladnog mjesta za sadnju crnih malina

Što trebate razmotriti prije sadnje crnih malina:

 • Lokacija. Dobro osvijetljeno mjesto idealno je za uzgoj malina. Također je važno da ne postoje nacrti: hladni vjetrovi biljka ne podnose.
 • Susjedi i prethodnici malina na mjestu. Najbolji susjed ove biljke je crvena malina. Ali s drugim “rođacima”, kupine, crne maline ne mogu postojati.
  Loši prethodnici su Solanaceae: rajčica, patlidžana, krumpir. Preporučljivo je ne posaditi maline na istom mjestu gdje su ove i druge usjeve rastao, da pate od takve gljivične bolesti kao što je verticillium wilt.
 • Udaljenost između grmlja i redaka. Važno je ne bacati grmlje crnih malina na blisku udaljenost od drugih, iako ne daju korijena izbojaka. Zatim neće biti zadebljanja biljaka, od kojih će svaka odjednom ravnomjerno puhati vjetar i grijati suncem.

Optimalna udaljenost između grmlja iznosi 80 cm; između redaka – oko 2 metra. U ovom slučaju, biljke se lako brinu za, i pobrinite se da njegove grane ne dodiruju tlo.

Prikladna vrsta tla za crne bobice

Kvaliteta tla je jedan od najvažnijih čimbenika koji utječu na žetvu maline. Fertilno loamizirano tlo je “lagano” i sadrži dovoljno minerala i hranjivih tvari.

Ovo tlo je dobro prilagođen za Aronija malina osjetio veliko i donio dobre rezultate, jer ne postoji voda stajaćica, i drži toplinu potrebnu za biljke, te je prozračna.

Sadnja crnih malina u zemlji

Najranije biljke crne maline u rano proljeće, s obzirom da ova biljka počinje vrlo rano u vegetaciji. Zato neki ljetni stanovnici preferiraju jesensko slijetanje. Ali to je pogodnije za područje na kojem zime nisu tako oštre, kao što je hladni period crnih malina loš.

Dubina kopnene jame mora biti najmanje pola metra; širine – 40-50 cm. Pomiješajte drvo jasen s humusom 1: 1 i napunite ovu jama s jame centimetara na 20-25. Nakon toga, vrijedi izlijevati jamu vodom. A tamo, nježno, ravnajući korijenje, postavite sadnicu malina. Pričekajte da se voda apsorbira i počnu ispunjavati jamu zemljom pomiješanom s pijeskom i složenim gnojivom. Ponovno vodu.

Koja je njega potrebna?

Čak i početnici lako su svladati nekoliko pravila za brigu o crnim malinama. Ova kultura ne zahtijeva posebnu pozornost, dovoljno je:

 • Izmiješati tlo;
 • S vremenom je natopljen;
 • Vezati grančice malina;
 • Saznajte kako pravilno obrezati grm;
 • Znati o bolestima i štetnicima biljke, i moći ih zaštititi;
 • Provesti gornji obrok;
 • Pripremite maline za zimu.

zagrtanje biljaka. Neposredno nakon sadnje biljaka, tlo ispod grmlja je mulched. U tu svrhu, slomljena suhe trave ili slame, piljevina, koja se koristi, treseta ili gnojiva.

zalijevanje. Crne maline ne zahtijevaju obilje zalijevanje, čak i tijekom ljetne vrućine, savršeno je tolerirala. Ali, kada je vrijeme da dozrijeti voće, grmlje maline treba popuniti dovoljno vode. Zatim će bobice biti veće, a na grmlju će biti više. Od svih vrsta zalijevanja malina preferira navodnjavanje kapanjem.

Spajanje maline. Stabljike biljke su tanke i duge, te brzo rastu. S vremenom, trebaju podvezicu. Za ovu koristite obje ograde i postavite rešetku.
Takva podrška, kao trellises, vrlo je jednostavna za konstruiranje. Da biste to učinili, trebate iskopati stupove na početku i kraju reda crnih malina. Između njih, izvucite žicu u nekoliko redaka. Na ovu žicu su stabljike biljke pričvršćene.

obrezivanje. Obrezivanje je potrebno da biljka ne postane nasilna, ostaje zdrava i da maline proizvode dobru žetvu. Trebali bi potrošiti 2 bilježaka godišnje. Jedno ljeto, kraj lipnja, drugu jesen, prije hladnoće.

 1. Ljetno obrezivanje. Radi se za povećanje prinosa. Ako skratite pucanje na mjestu rasta, onda s ove točke iduće godine će rasti mlada grančica, vrsta obožavatelja. Na tim je granama mladi izbojci donosili obilnu žetvu.
 2. Jesen obrezivanje. Ovo obrezivanje je sanitarno, grm se priprema za zimu. Izrežite suhe i stare grane. Dugi izbori su skraćeni.

Fotografija maline bubaZaštita od bolesti i štetnika. Jedna od najstrašnijih bolesti crnih malina je verticillium wilt. Ne tretira se, stoga je prevencija važno – stjecanje zdravih biljaka, točni uvjeti za sadnju i odbijanje kopanja zemlje blizu grma, dobra drenaža tla.
Kišno ljeto ili nedovoljna drenaža mogu dovesti do pojave gljivičnih bolesti. Da biste to spriječili, možete raspršiti grmlje s pripravcima koji sadrže bakar. Za sprečavanje insekticida su naširoko koristi.

U borbi protiv maline bug, koji je jedan od glavnih štetnika crnih malina, prskanje s 2% otopine nitrafen koristi. To bi trebalo biti učinjeno prije nego što budni budu probudili.
Kada maline imaju cvjetne pupoljke, potrebno je ponovno prskati s gorčinom pelinom i infuzijama vrtuljka (uzmi 200gr svake biljke, svaki od njih inzistira na 10 litara vode). Prije upotrebe, infuzije ljekovitog bilja trebaju se miješati, ovo rješenje i posipati maline.

Dodatno oplodnje. Crni malac uvijek zahvaljuje bogatoj berbi za vrhunsko odijevanje. Može biti organska gnojiva, na primjer, mjehurići, razrijeđeni s vodom od 1 do 6 i izmet ptica od 1 do 17. Plus 1L pepela i 50 g superfosfata na kantu ovog “lijeka”. Ispod hrane se ulijeva 5 do 7 litara. Zatim vrijedi sve sadnje malina da se napuni vodom.

Također je moguće oploditi s dušikovim gnojivima. Sadrže elemente potrebne za rast i plodove biljke.

Reprodukcija maline okalice

Crne maline se množe slojevima. Da bi to učinili, krajem ljeta, kad se grane crnih malina počnu protezati, oni su savijeni lukom i sagnuti se na tlo. Poželjno je prethodno iskopati plitki rov dubine 10 cm. U ovim se rovovima spuštaju, pričvrsti i pokapaju zemlju, tako da je točka rasta iznad tla. Priprema za zimu, slojevi su izolirani piljevinom, tresetom. Utvrđeni slojevi u proljeće su odvojeni od grma, i zasađeni zasebno.

Priprema crnih malina za zimu

pripremu malina za zimuPostoji nekoliko načina za pripremu crnih malina za zimu. Izbor će ovisiti o klimi. Pod uvjetom da zime nisu tako oštre, možete ostaviti grmlje na rešetki, sigurno pričvršćujući svaki bijeg. Tako ni vjetar ni snijeg neće naštetiti grmlju.

Ako je zima duga i zamrljana, možete lagano saviti grmlje na zemlju, ali ne i prenisku. U tom položaju i popravite grane malina. Snijeg, pokrivajući biljke, spasiti će ih od hladnoće.

Crne maline će postati glavna kultura u zemlji, a veselit će se svojim bogatim žetvama, ako posvetite malo vremena i naučite o tome. Zatim briga za ovu biljku neće donijeti nevolje.

Video o crnim malinama Cumberland