Bolesti trešnje i borba protiv njih: fotografija i opis

zrelo trešnjeU posljednjim desetljećima, zbog širenja bolesti kamenih voćnih usjeva, vrtlari su se suočili s naglim padom prinosa, pa čak i potrebom smanjivanja nedavno bujnih sadnji. Nije iznenađujuće, među gori proizvoda dominiraju trešnje bolesti i njihovom kontrolom, fotografiju i opis opasnih bolesti kako bi se vlasnicima privatnih parcela identificirati problem u pravodobno kako bi se bavio s njom i da se uspostavi preventivne mjere.

Do sredine prošlog stoljeća, nepretenciozne trešnje, koje su rasle u vrtovima diljem bivšeg Sovjetskog Saveza, nisu bile gotovo nikakvi ozbiljni neprijatelji. A stare, dokazane sorte redovito su zadovoljile seljane, iako ne najveće i najslađe, ali brojne plodove. No, od šezdesetih godina, u mnogim regijama, stabla višnje sve više i do sredine ljeta bila gotovo bez lišća, a bobice su manje i manje vezane. Tako se pokazala i koccomikoza uvedena sa sjevera Europe. Tri desetljeća kasnije, ruski vrtlari susreo su još jedan zastrašujući neprijatelj kamenih voćnih usjeva – monilioza. Danas su ove bolesti glavni, ali ne i jedini neprijatelji višnje voćnjaka na području Rusije. Stabla i žetve na njima ugrožavaju šuga, rupu, gnoj pustoš i druge nesreće.bolesti trešnje

U zoni najvećeg širenja bolesti trešnje i štetnika su vrtlari Sjeverozapada zemlje, Crne Zemlje i obližnje regije. U relativnoj sigurnosti, sadnju trešnje od teritorija s toplijim i sušnim klimatskim područjima, primjerice, Kavkazu, Volga regiji, Kubanu i južnoj regiji Chernozem. Ali čak i ovdje, bez pažnje, brige i prevencije, postoji velika vjerojatnost bolesti biljaka.

Cockcomicosis: opis bolesti trešnje s fotografijama

trešnja list točkaNajveća šteta za žetvu uzrokovana je gljivičnim oboljenjima trešnje. Jedan od najopasnijih i najstrašnijih je koccomikoza. Širenje bolesti potaknuto je dugim vremenima vlažnosti, kada se zrak zagrijava do 20-24 ° C. Takvi uvjeti pomažu uzročniku infekcije, gljivicom Coccomyces hiemalis, da se razvije nesmetano, pomnoži i ošteti biljke.

Bolest se manifestira u ljeto, a njezine karakteristične osobine, prije svega, vidljive su na lišću:

 1. Na lijevoj strani pločica nalaze se okrugle smeđe ili crvenkaste mrlje.
 2. Postupno se proširuju, tkiva na sredini isušuju, a na stražnjoj strani lista pojavljuju se površine s ružičastim premazom.
 3. Pogođena koccomicosis lišće umire i pada u drugoj polovici ljeta, ostavljajući grane gotovo gol.

rano pada lišćaSudeći prema vanjskim znakovima, koccomicoza se može smatrati bolestima trešnje. Ali ovo je mišljenje pogrešno! Zbog ranog gubitka zelenog dijela krune, stabla trešnje oslabljena je i nespremna za zimovanje. Kao rezultat toga, dio izbojaka na proljeće umre, šteta se nalazi na deblu i skeletnim granama.

Već u prvoj godini nakon infekcije, višnja smanjuje prinos, kvaliteta pilafa se smanjuje. Ako se ne hitno riješite bolesti, višnja, kao na fotografiji, umire u idućih nekoliko godina.

Preuranjeni list pada usred ljeta treba ozbiljno alarmirati vrtlar. Sve pale lišće nužno se skupljaju i uništavaju, a biljke se tretiraju s Bordeauxovim alkoholom, otopinom željeznog sulfata ili sustavnim fungicidima. Re-tretman se provodi prema uputama u prvom polju od 7 do 14 dana.

gljivične bolestiGlavne mjere suzbijanja gljivične bolesti trešanja imaju za cilj uništiti patogena i spriječiti širenje zdravih stabala.

Kao mjera opreza u zoni rizika, a također u vlažnim vremenskim uvjetima, pridonosi širenju trešnja list licu mjesta, trešnje prskanje provodi u proljeće, prije objavljivanja cvjetnih pupova, te konačno masovnih cvjetnica.

U tom slučaju treba zapamtiti o mogućoj toksičnosti proizvoda za prskanje. Preostalo plodove na granama su uklonjene, ruke, organi disanja zaštićeni su rukavicama i respiratorom. Da bi se povećala učinkovitost lijekova, oni moraju pasti na suho lišće i djelovati neometano 2-3 sata. Stoga, za liječenje, bolje je odabrati bez vjetra, lijepo jutro ili navečer, kada nema opasnosti od opeklina od sunca.

Monilije trešnje: fotografija bolesti i borba s njom

moniliasis trešnjeMoniliosis monilial ili spali već poznato da vrtlari srednje zone Rusije, Kuban, crnice, južnim dijelovima Sibira i Urala. U nekim područjima štetne gljive zaražene gotovo sav sadni trešnja, ali osim toga, gljivične bolesti od trešanja uzrokovanih Monilia cinerea, krovove kao opasan za druge voćne kulture.

Primarna infekcija stabla javlja se tijekom cvatnje, kada se spore gljiva prodiru i klijaju kroz pištolj i pedikel u dubine drvnih tkiva. Međutim, primijetivši proljetnu bolest trešanja, vrtlari često uzimaju simptome zbog učinaka zamrzavanja ili neuspješnog rukovanja kemikalijama.

Doista, sušenje pod utjecajem širenja gljiva grane, cvijeće i mlada lišća su kao da je spaljena. I lezije monilijeza sa strane izgledaju poput velikih krutih mrlja u krunama nedavno potpuno zdravih stabala.

stablo je ozlijeđenoSekundarna infekcija javlja se kroz plod u kojem gnijezdi spore zrele. Vani, bobice izgledaju suhe, mumificirane, često prekrivene sivim premazom. Drže se čvrsto na grane i, ako nisu uklonjene, ostaju do proljeća, postajući novo toplo infekcije.

Pridonosi mokrom proljetnom i ljetnom vremenu, nepravilnom obrezivanju krune i kršenjima poljoprivredne tehnologije. Ako se prevencija bolesti i njegovo liječenje ne pridaju potrebnoj pozornosti, nekoliko godina stabla su se utihnu i umiru.

Da bi se smanjio broj zaraze infekcije, potrebno je:

 • uklonite palo lišće, i zemlja pod stablima pažljivo popustiti;
 • Izrežite, uhvatite komad zdrave drva i uništite zahvaćene grane monolitoze;
 • ukloniti i spali ostatak voća.

lišće se sušiU proljeće, prije otvaranja pupova, biljke trešnje se raspršuju s Bordeaux tekućinom ili drugim kontaktnim fungicidom. Reprocesiranje se provodi u drugoj polovici razdoblja cvatnje. Posebna pažnja posvećuje se biljkama koje su već prošle godine napadale štetne gljive. Ako se u proljeće primjećuje bolest stabla trešnje na prethodno zdravih stabala, potrebno je pribjeći sebi sustavnim fungicidima, na primjer, Skora, Topaz ili Fundazol.

Cvjetanje trešanja i liječenje bolesti

klyasterosporiozMjesto rupe se nalazi na trećoj najopasnijoj točki. Kastasterosporioza se također odnosi na gljivične bolesti trešnje i utječe ne samo na lišće i izbojke, već i na cvijeće. U početku se bolest manifestira pojavom smeđe-smeđih mrlja. Kako rastu, tkiva unutar suše i raspadaju, ostavljajući velike okrugle rupe. Bolesni lišće se suši i pada, a zahvaćeni plodovi također se ne popunjavaju i propadaju. Spore štetnih gljiva zimi:

 • u tlu;
 • na preostale mumificirane plodove;
 • unutar pukotina na kore;
 • na ostacima biljaka.

Osim redovitog čišćenja i uništavanja pada lišća i obrezivanja krune, za prevenciju i liječenje bolesti, trešanja i tla oko izvora škroba se otopina bakrenog sulfata ili Horusa.

Razvijajući se prema opisu, kao na fotografiji, bolest trešnje zahtijeva hitne mjere. U ovom slučaju se koriste fungicidi kompleksnog djelovanja ili Bordeaux tekućina. Obrada u punoj veličini provodi se u nekoliko faza, počevši od zelene konusne faze, koja završava ljetnim danima, kada je preostalo više od 20 dana prije žetve.

Slične su mjere poduzete kako bi se otkrili znakovi smeđih mrlja i hrđe na stablima voća. A u stvari, au drugom slučaju, vrtlar je suočena s pojavom lišća i jajnici smeđe, crvenkasto smeđe ili crvene točke koje su manifestacija zlonamjernih gljivica aktivnosti. Sve te bolesti negativno utječu na prinos i potrošačke karakteristike voća, oslabljuju biljke. Dakle, na najmanji odugovlačenje vrta ne samo da zahtijeva bore sa višnje bolesti, ali i na štetočine za koje su pogođene biljke su poželjna i lak plijen.

Cvjetanje trešnje: opis bolesti i njegovo liječenje

trešnja krastaVećina šuga, također uzrokovana gljivicama, javlja se na jabukama i kruškama, ali na privatnim plohama može utjecati i kamene usjeve. Ako nađete, kao na fotografiji, bolesti na trešnjini, borba protiv nje treba provesti jednako ozbiljno kao kod monilije ili smeđe mrlje.

Tamno s ispucanim srednjim mrljama ne samo da raste na lišću. Oni hvataju plodne zalihe i oštro smanjuju kvalitetu usjeva, čineći voće praktički neprikladnim za hranu i za preradu.

Dobra mjera prevencije i suzbijanja gljivične bolesti trešnje je:

 • sakupljanje i uništavanje palih lišća;
 • pravodobno formiranje i sanitetsko obrezivanje krune;
 • kopanje tla pod drvećem;
 • prskanje biljaka i debla s otopinom fungicida, bakrenog klorida ili Bordeaux tekućine.

Kao iu drugim slučajevima, liječenje se provodi u nekoliko faza u skladu s uputama za sredstvo koje odabere hortikulturist.

Gommoz: opis bolesti trešnje s fotografijama

cvijet trešnjeKapi gume koji se pojavljuju na prtljažniku i grane trešnje također su bolest. Gummosis ili povećanje gume mogu biti uzrokovane nekoliko razloga:

 • opekline;
 • izloženost mraku;
 • nepravilno korištenje gnojenja;
 • ostavi bez dužne pažnje mehaničkim oštećenjem korteksa.

Na prvi pogled, fenomen koji je bezopasan za biljni život zapravo je uzrok najnepovoljnijih posljedica. Na području gdje je kamen prekidan, pravilan razvoj drva je otežan ili zaustavljen, ali pristup štetnim gljivama, drugim patogenima bolesti višnje i štetnika je potpuno otvoren.ozljeda debla

U ovom slučaju, jednako je važno ne dopustiti pojavljivanje novih pukotina, kao i izliječiti dostupne one što je moguće brže i učinkovitije. Kako bi se spriječilo gumiranje nakon sanitarnog obrezivanja i stvaranje krune, vrtlarenje je obavezno. Formirana oštećenja se prethodno navodnjavaju 1% -tnom otopinom bakrenog sulfata.

Opće mjere zaštite od trešanja bolesti i štetnika

zdravo stabloNažalost, gljivične i popratne infekcije danas su tako rasprostranjene da neće biti moguće postići dobru žetvu, nadajući se samo varietalnim osobinama i rutinskoj njezi. Prevencija i kurativna uporaba fungicida na kućnim pločama je norma. Ali čak i najučinkovitije sredstvo ima svoje slabe točke. Gljiva se već u drugoj ili trećoj godini može prilagoditi prethodno učinkovitom lijeku. Stoga se kemikalije moraju redovito mijenjati, ne zaboravljajući poštivanje poljoprivredne tehnologije i temeljnu pozornost na sadnju.

Pored prskanja fungicidima, trešnja treba:

 • u sanitarnom obrezivanju u proljeće;
 • u redovitom pomlađivanju voćaka do razine 3-4 godine drveta;
 • u čišćenju palih lišća i uklanjanju čak i nejestivih, suhih voća ostavljenih na granama;
 • u nadležnom gnojivu i obveznom navodnjavanju vrta.

Ako je bolest opasna za kamene usjeve u regiji, vrtlar je bolji u osiguranju odabira regionalnih rezistentnih sorti i hibrida već u pozornici sadnje vrta.

Više o bolesti trešnje – video

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector