Vrsta zdravih stabala i voćaHrđa na stablima jabuke, kao i druge nedostatke na raznim dijelovima biljke, ukazuju na prisutnost bolesti. Ako se pronađu takvi simptomi, treba poduzeti hitne mjere.

Vrste bolesti stabala jabuka

Do danas je vrlo velik broj bolesti stabala jabuka. Najčešće su sljedeće sorte:

 • crni rak;
 • krasta;
 • pepelnica;
 • plod truljenja.

Svaka bolest je opasna na svoj način. Kad se pojavljuju najmanji znakovi bolesti, treba odmah početi liječiti biljku.

Crni rak

Crni korač na voćuBolesti stabala jabuka i njihovo liječenje (fotografije se mogu naći na internetu) vrlo su raznovrsne. Najčešći je “crni rak”. Takva se bolest može odrediti sljedećim simptomima:

 • izgled na lišćem crnih mrlja – njihov broj i veličina sve više raste;
 • prisutnost crne truleži na voću;
 • zamračenje kora stabla, pojava višestrukih pukotina na njegovoj površini, preokret u suprotnom smjeru.

Liječenje karcinoma crnog jabuka mora se provesti uz pomoć Bordeaux tekućine – tretira pogođena područja na prtljažniku. Ali ova operacija je neophodna tek nakon cvatnje drveća. Kako bi se spriječilo pojavu takve bolesti, vrijedno je provesti preventivno djelovanje. To će omogućiti spremanje najviše biljaka. Crne mrlje na lišću stabla jabuke ne mogu se ukloniti, ali možete jednostavno spriječiti njihovo pojavljivanje:

 • boriti se protiv malih štetnika;
 • prikladno oploditi i dezinficirati tlo.

Često je takva vrsta aktivnosti dovoljna da spriječi zarazu stabla crnim rakom. Ako na mjestu postoje biljke koje su još bile pod utjecajem ove bolesti, potrebno je odrezati crne površine kora i grana, a zatim ih spaliti izvan mjesta.

krasta

Smeće na lišćem jabukeJedno od najčešćih pitanja vrtlara: mrlja na jabukama – kako se nositi s tim? Ova je bolest vrlo lako odrediti. Ona se manifestira gotovo odmah nakon što je biljka zaražena. Prvi znak infekcije je hrđa na lišću stabla jabuke. Ako je moguće, potrebno je započeti borbu protiv bolesti što je brže moguće.

Bolest ove vrste je najčešća gljiva. Za spremanje stabla moguće je samo u slučaju pravodobnog otkrivanja mjesta infekcije. Ako pretrpite bolest previše, možete se oprostiti od biljke. Najbolje je upoznati se sa znakovima bolesti jabuke iz fotografije.

Borba protiv ove vrste bolesti treba započeti u rano proljeće i biti će izvedena uz pomoć sastava “Topaz” kako slijedi:

 • tvar je razrijeđena u omjeru od 2 ml na 10 litara;
 • čak i prije cvatnje, obrađuje se sloj debla stabla;
 • nakon cvatnje, biljka također mora biti tretirana.

Također, umjesto “Topaz” pripreme, možete koristiti “Hom”. Treba ga razrijediti u količini od 40 g po 10 litara vode i prskati stabljike biljke prije i poslije cvjetanja. Izvrsni rezultati dobivaju i koloidni sumpor, koji se razrjeđuje u količini od 80 g po kanalu vode. Vrlo je važno ne pretjerivati ​​s gore navedenim spojevima. To može dovesti do opeklina kora i bjelogorice.

Praškasti plijesni

Poraz praškastih plijesniTakva bolest, poput praškastih plijesni, je opasna jer šteti mladim izbojcima i jabučnim pupoljcima.

Bolest lišća jabuke ovog tipa karakterizira izuzetno brzo širenje. Stablo pod utjecajem gljiva koja uzrokuje bolest, može umrijeti doslovce za jedan mjesec. Često se događa da micelij prolazi hladnu zimu u prtljažniku biljke i nakon što se otapanje počinje djelovati s novom silom, uništavajući stablo voća iznutra.

Za liječenje stabala jabuka iz bolesti navedenog tipa mogu se koristiti slijedeće pripreme:

 • “Topaz”;
 • „Uskoro”.

Pripravci u pitanju trebaju se razrijediti u kvantitativnom omjeru od 2 mg za svaku 10 litara vode. U tom slučaju, liječenje se najbolje provodi s posebnim pištoljem za raspršivanje u rano proljeće, prije početka cvatnje. Nakon toga, bez iznimke, potrebno je obaviti tretman stabla bakrovim oksikloridom, za koji je pripravak pod nazivom “Hom” savršen. Treba ga uzgajati u količinama od 40 grama po vatu vode.

Ponekad nakon izvođenja gore navedenih postupaka, biljka vizualno izgleda normalno, na njemu nema znakova bolesti. Obvezno je skupljati sve voće. Kako biste umanjili vjerojatnost ponovnog pojavljivanja bolesti, trebali biste obaviti liječenje s otopinom Bordeaux – 1%. Otopina bakrenog sulfata je također izvrsna. Mora se miješati u količini od 50 g po jednoj kantici vode, dok se doda 20 g tekućeg sapuna.

Plod voća

Plod voćaZašto lišće u lipnju postaju žute? Razlog za to može biti najčešći truljenje voća. Unatoč imenu, to utječe ne samo na jabuke same, nego i na lišće. Međutim, glavni znak prisutnosti bolesti ove vrste je prisutnost teških oštećenja upravo od fetusa.

Bolest ovog tipa je najopasnija, budući da se njegova prisutnost može otkriti tek nakon završetka procesa cvjetnice, kada je otkriven razmaženi plod. Borba protiv truljenja voća prilično je teška – oštećuje jabuke prije sazrijevanja. Najbolji izlaz iz situacije je jednostavno spriječiti pojavu bolesti.

Najbolje je samo pokušati ne dopustiti nastanak takve bolesti na plodovima i stablima. Da biste to učinili, vrlo je jednostavna: potrebno je provesti preventivno liječenje uobičajenom emulzijom nitrafena – ta se tvar razrijedi u količini od 200 g po 10 litara vode. Također, slijedeći lijekovi su izvrsni za borbu protiv bolesti tipa u pitanju:

 • DNOC – 200 g za svaku 10 litara vode;
 • suspenzija koloidnog sumpora – 100 g za svaku 10 litara vode.

Apple je 100% pogođen truležiDrugi način da se minimizira vjerojatnost bolesti tog tipa jest prikupljanje svih pogođenih plodova i njihovo sustavno uništavanje. Ova bi operacija trebala biti izvršena svakodnevno. Odmaknite jabuke što je više moguće s web mjesta. Preporučljivo je ne da ih pokopati u zemlju, a ne izbaciti, nego jednostavno zapaliti. Tako možete potpuno uništiti patogenu gljivicu, što dovodi do pojave truleži.

Kako bi izbjegli situaciju, kada je izgled na lišću jablana prekriven smeđim mrljama, potrebno je provesti različite preventivne radove.

Prije svega, uključuju i pregled debla stabla. Trup bi trebao biti što je moguće više razine, prisustvo bilo kakvih pukotina i drugih nedostataka nije dopušteno. Ona dotakne lišće i voće. Čak i ako se simptomi bolesti pojave samo na jednom ili dva lišća ili jabukama, treba provesti cijeli kompleks mjera za dezinfekciju biljke. Možda će to spasiti od smrti.

Uzgoj jabuke vrlo je teško, unatoč nepretencioznoj prirodi većine svojih sorti. Zato je neophodno pratiti svoje stanje što je moguće bliže. Budući da s neprohodnim liječenjem opisanih bolesti, možete izgubiti ne samo žetvu, već sam stablo.

Kako se nositi s rakom jabuka – video