РосеПонекад чак и искусни цвјетари не могу рећи зашто ружа не цвета. Познавање основних правила бриге о лепом цвјету омогућит ће вам да уживате у његовој величанствености боја и укусне ароме.

Док се бави култивацијом ружа, мора се припремити за чињеницу да теоретске препоруке од специјалиста и стварна ситуација у пракси могу имати неке недоследности међу собом. Због тога, чак и искусни цвјетари веома је тешко одредити зашто ружа не цвета. Разлог за одсуство пупољака на грму може бити и недовољна влажност ваздуха, нечистоћа у тлу, састав локалне воде и недовољно познавање база за бригу о овом прелепом цвјету. Хајде да анализирамо главне мане цветара.

Росе не цвети: дивља грмља

Дивљак пуцаУ већини случајева, растуће руже у нашој области су вакцинисане, а не роот-укорењене. Због тога је могуће приметити појаву дивљег калибра из подлоге грмља на коме је култивирана ружа преплићена. Овакве дивљачи ослобађају грму и постепено губи своје сортне особине. Да би се ово спречило, неопходно је уклонити овај подмукнути снимак у добро време, који се налази на самом дну. Лако је препознати по врло малим листовима и великом броју трња. Једном када сте видели такав бич, срушите земљу и смело га одсечите на самом дну.

Квалитет тла

Често ружа не цвета због неправилне структуре тла или њеног неправилног третмана. Да бисте то спречили, немојте га спуштати у густом тешком тлу. Да бисте добили лакши састав испод грмља, можете додати песак и нежно оубљести до дубине од 5-7цм.

Примена ђубрива

Разлог зашто на месту не постоји цвет руже, можда постоји недостатак или вишак ђубрива уведених у тло. Главни знак вишка азотног ђубрења је активан раст бујног листја без формирања пупољака. Ситуација може бити исправна примјеном фосфор-калијског ђубрива или пепела.

У менију руже треба укључити храњење слабе концентрације од инфузије текућих органских или минералних ђубрива. Нутриентне мешавине се уводе алтернативно, наизменично их сваке две недеље.

ђубриваТоком појављивања пупољака на грму као десерту, можете примијенити инфузију пепела дрвета (за 1 литар од 1 тсп пепела), који ће биљци обезбедити калијумом.

Обрезивање ружиног грмља

Сврха обрезивања грмља је њено подмлађивање, што омогућава повећање обиља цвјетова. Догађај се одржава сваке пролеће, чиме се биљка штеди од слабих, болесних и непродуктивних пуцања, а преостали добијају импулсе за даљи развој.

Пре свега, када се обрезује, уклањају се све слабе, оболеле гране које су оштећене мразом и обољењем. Затим, исечите погаче које су усмерене у грмље.

Ово ће обезбедити проветравање унутрашњости руже и ослободити могуће акумулације штеточина и гљивичних болести.

Надаље, уклањају се сви непродуктивни погоци, који су гране старије од 3 године. Лако се идентификују јако лигнифиед труп и тамна боја. На тим гранама се у већини случајева не појављују пупољци, пошто су њихова посуда изгубила еластичност и потпуно су запрљана са солима. Преостале погоци се скраћују у складу са разним ружама. Обрезивање се може извести до 3-4 бубрега (кратко), 5-7 бубрези (умерено) и до 8 бубрега (слабе).

Зимовање ружиног грмља

склониште за зимуТакође, ружа не цвети због нетачног зимовања. Да бисте избегли замрзавање влаге и пре почетак хладних жбуња ружа окуцхит се раставити тресет, обложен заштитним материјалом или опало лишће. Такође, искусни вртларци израђују специјалне стеге из експандираног стиропора и покривају их биљкама.

Поред наведених разлога, приликом избора сорте обратите пажњу на његове карактеристике. Пошто је разлог што ружа не цветају, можда не постоји кореспонденција између услова ваше веб странице за његов потпун развој.

Видео: слепи пуни ружа