садњи парадајзаПарадижник је биљка која воли топлоту, па је важно знати правила за њихову садњу. Многи не знају када ће посадити парадајз на отвореном и направити грешке које могу утицати на усјеве. Један од најважнијих и одговорних тренутака је садња садница. Међутим, прије него што наставите са овим поступком, саднице треба правилно припремити за тако важну фазу. На крају крајева, након слетања, парадајз почиње да активно расте и развија.

Како правилно припремити саднице

време је за биљку садницаСакупљање парадајза на отвореном простору почиње припремном фазом младих биљака околним условима. Да би број биљака вишеструко растао, саднице морају бити подвргнуте процесу очвршћавања. Због тога су две седмице прије него што се садња у отвореним условима ствара слично онима у којима ће парадајз морати да расте.

Најбоља опција је отврдњавање на отвореном, а време боравка треба постепено повећавати. Ова адаптација може трајати до две недеље. Током овог периода биљка се навикава на уличну температуру и сунчеву светлост. На крају, саднице се могу оставити преко ноћи, али само ако нема очекивања мраза.

Да би се утврдило да ли су саднице зачињене или не, треба погледати лишће. Стакленик има светло зелену боју листова, након адаптације на спољашње услове стиче се тамније боје.

Вијолична нијанса стабљика и тамнозелених листова указују на то да су сејалице прилагодиле сунчевим зрацима, тако да након слетања на отвореном тлу не би избледеле.

У које време је неопходно биљка садница на отвореном простору

садња садница парадајз на креветеНакон што је биљка подвргнута потпуној адаптацији спољним временским условима, остало је питање, када можете садити парадајз на отвореном простору? Саднице парадајза се засадују само у топлој сезони, док би претња замрзавања требала бити потпуно искључена. Ако се говори за јужни регион земље, садња се одржава средином маја. У централном делу – почетком јуна.

Садња парадајза треба да се деси само када се тло на дубини од 40 цм загријава до 15 степени. Низак ниво земљишта ће инхибирати развој коријенског система.

У садашњим садницама у ранијој сезони, када нема одговарајућих температурних услова, често се инфицира гљивичним обољењима (на примјер, кашњењем). Нутриенти у коренима ће пролазити лагано и као резултат, очекује се смањење приноса или смрт биљке. Стога је важно знати када се парадајз посади на отвореном простору.

Ако пратите популарне знакове, онда би требало да обратите пажњу на такво дрво као беза. Ако су листови у потпуности процветали, то показује да је тло потпуно загрејано, а посни парадајз је дошао до израза.

Приликом одлучивања о томе када се биљка парадајза налази у садницама отвореног земљишта, препоручује се да се увек фокусирате на временске услове. Такође је неопходно схватити да се у једном локалитету температура земљишта може знатно разликовати.

Сакупљамо саднице коректно

садњу садница са затвореним кореномПрви корак је да одреди област на којој ће парадајз расти. Земљиште мора бити добро загрејано сунчевим зрацима, не би требало бити никаквих ветрова и ветра. У осенченом простору, биљка неће бити правилно развијена и можете заборавити на усев.

Парадижник не пристане на истој локацији. Земља би требало да се мења сваке године. Такође, не сједите парадајз након лука и лука.

Препоруке за садњу:

  1. Да бисте добили добар жетву, потребно је поставити јаке саднице. Прије свега, препоручљиво је обратити пажњу на стабло – требало би да буде дебео и јак. У другом реду листова – требају бити од 6 до 8 комада. Након садње, након 1,5 месеца, доњи листови се прекидају како би се смањила штета од фитофора.
  2. Од вечери пре него што се садња садница обилује залијевањем. Тако ће бити лакше добити и не оштетити коријенски систем. Ако биљка расте у чашама, онда то не би требало учинити, јер је много лакше осушити земљу из стакла без оштећења корена.
  3. Слетање најбоље се врши поподне или у облачном времену. Уколико се одлучи да се посади ујутру, онда се вечерно заливање поништава.
  4. Редови би требали бити на растојању од 70 цм један од другог, а биљке треба посадити на растојању од 40 цм.
  5. Јаме се копају дуж редова лопатом. Дубина ће зависити од висине садница (дуги су дубоко засадјени). Током садње, важно је правилно напунити рупу, а онда сипати саду с сувим земљиштем или са хумусом.

Након укрцаја, препоручује се да почнете одлазак, па је важно упознати са свим танчинама ове акције. Парадижници не морају само заливање и правилно температурно стање, већ и храну тла са хранљивим материјама. Да би се то урадило, набављена су специјална комплексна ђубрива која садрже калцијум, бор, азот, жељезо, магнезијум и користе се у складу са упутствима.

заливање садницаУзгој парадајза на отвореном простору обезбеђује се и два пута недељно, бацајући земљиште око садница. Дакле, довољна количина кисеоника ће тећи у коријенски систем, што је толико важно за развој и раст биљке.

Како везати парадајз на отвореном простору

парадајз на креветимаУз одговарајућу негу, парадајз се брзо развија. У овом тренутку поставља се питање како се везати парадајз на отвореном простору. Треба одмах да се приметимо да нису све врсте парадајза везане. Нискотворене биљке добро раде без подршке. Високе варијанте су везане тако да стебла не леже на отвореном простору, јер лежећи грмови брзо губе и често се разболе.

Предности везивања парадајза:

  • лакше заливање и процес ђубрења;
  • Везане биљке су добро осушене и проветрене након јаких киша;
  • плодови на везаним грмовима једнако загријавају сунчеве зраке, па ће брже сазријети.

гардероба садницеДа бисте везали саднице, требат ћете обући (на пример, чарапе, чарапе, најлонски кабл), металне шипке, танко пластичну или металну цев или дугачке дрвене колуте. Дужина клизишта треба да буде већа од саднице.

Материјал за обућу ће бити у контакту са биљком, тако да га не користите прошле године, јер може садржавати патогене бактерије.

Да би се везао парадајз, подупира се неколико центиметара у земљу од грмља, а стабљица биљке је причвршћена на њега (крајеви облачења се могу окретати или прећи са осмом).

Знајући када садити парадајз на отвореном простору и како се бринути о њима, можете безбедно наставити са садењем поврћа.

Видео о садњи парадајза на отвореном простору