садницеУзгајање поврћа у садницама, потребно је користити ђубрива за саднице. Храњење има огроман утицај на раст биљака, али додавање додатних хранљивих материја захтева одређено знање од произвођача поврћа.

Узгајање поврћа на начин саднице је веома важно за одабир не само квалитетног семена и земљишта, већ и за прављење потребних ђубрива за саднице у процесу развоја. Искусни произвођачи знају да храњење има огроман утицај на раст биљака. Међутим, овај процес захтева усаглашеност. Због тога, пре него што оплодите саднице, потребно је да изаберете врсту, облик и састав смеше.

Минерална ђубрива за саднице поврћа

Врхунска обрада ове врсте састоји се од неорганских једињења, углавном минералних соли. У зависности од врсте пуњења, ђубрива за саднице су једноставна са једним трагом или комплексом, који садржи неколико минерала.

Главни минерали који су неопходни за потпун развој постројења:

  • Азот: амонијум нитрат (35% азот), уреа (46% азот), амонијум сулфат (20% азот), амонијачна вода (20-25% азота).
  • Фосфор: суперфосфат (20% фосфор) или дупли суперфосфат (40-50% фосфор).
  • Калијум: калијум хлорид (50-60% калијум оксид), калијумова со (30-40% К20), калијум сулфат (45-50% К20).

Са недостатком било каквог минералног материјала, раст садница се значајно успорава. Његови листови имају светло зелену боју, постају плитки и почињу да падају. Уз претјеран унос минералних ђубрива, биљка може да се спали и умре. Због тога, пре него што оплодите саднице, потребно је пажљиво проучити упутства и, у складу са наведеним нормама, примијенити ђубрење.

Органска ђубрива за саднице биљке

саднице у лонцуСастав ове врсте ђубрива укључује органске супстанце. Главна предност врхунског облачења је да садржи не само једну врсту минерала, већ практично све неопходне хранљиве материје. Такво органско ђубриво не може се приписати било којој једној врсти, јер су у њему већ присутни базни минерални елементи. Осим тога, у различитим размерама, садрже и друге минерале: кобалт, бор, бакар, манган, итд.

Related  Пикантна бресква – вртно дрво за топлу климу

Органска ђубрива за саднице биљке:

  • Дунг. Предност употребе ђубрива је комплетан скуп свих потребних супстанци. Поред тога, након његовог додавања, побољшавају се биолошке и физичке карактеристике тла. У њему, угљенични диоксид, који је неопходан за исхрану угљеника постројења, почиње да се пуно ослобађа.
  • Пилећи одвод. Његова карактеристика је огромна продуктивност. Укључује пуно азота, калијум фосфора.
  • Компост. Овај тип ђубрива се лако припреми у предграђу. За његову припрему користите листове, сламу, траву од корова, врхове кромпира, разне кухиње и сл.

Увођење органских ђубрива за саднице даје добре резултате, али је новачима тешко да одреди потребне пропорције. Према томе, пре храњења боље је добити додатни савет од специјалисте.

Ђубриво за саднице купуса

Да би се добило добро сјемење купуса, оплођење почиње након појављивања 1-2 садашњих летака. Како се прво ђубриво препоручује за коришћење уреје. У том циљу, 30 г супстанце се раствара у 10 литара воде. Добијено решење ће бити довољно за обраду 2-3 м². Пре наношења ђубрива за узгајивачки купус, тло мора бити залијевано.

Други пут, ђубриво је уведено две недеље пре слетања младих садница на отвореном простору. Да би то урадили, од 15 до 25 грама калијум сулфата и калијум хлорида разблажено је у кофе воде (10 литара). У ову количину можете додати и уреу. Добијена мешавина хранљивих материја у топлој форми се примењује на сваку биљку с брзином од 1 литра по 5 биљака.

Минерално ђубриво за саднице купуса може се заменити органским ђубривима. Добар раст показују саднице купуса након уношења птичје одвода.

Један део легла је напуњен са 2-3 дела топле воде и остављен неколико дана за инфузију. Добијени раствор се разблажи 1:10 водом и оплови.

Related  Како брзо и ефикасно сакупљати морски бурак: мудар савет познаваоцима наранџастих бобица

Ђубрива за саднице краставаца

Чак и ако је сетва сјемена обављена на добро припремљеном тлу, у процесу раста биљци и даље треба додатну храну. Током целог периода узгоја садница краставаца примена ђубрења одвија се око два пута.

Максимална сварљивост биљних хранљивих материја може се постићи ако се ђубриво за саднице краставаца израђује рано ујутру на топли, сунчан дан.

Саднице краставацаСа доласком првог праве лишће почињу да врше прво ђубрење. За врло мале саднице краставаца, боље је користити ђубрива у течном облику. Да би то учинили, разблажите раствор муллеина водом (1: 8), а затим сипајте младе погаче са хранљивом мешавином собне температуре. Ако се решење пилетине користи као ђубриво за саднице краставаца, онда се разблажи водом у омјеру од 1:10.

Друго храњење се врши неколико дана пре сјећења младих биљака на отвореном простору. У овом случају потребно је припремити раствор хранљиве смеше која садржи 10 литара течности, 10-15 г уреје, 15-20 г хлорида или калијум сулфата и 35-40 г суперфосфата (упутства за употребу у врту).

Ђубрива за саднице парадајза

У процесу расадјања парадајза, хранљиво топно обрађивање се примењује неколико пута. Први пут се ђубриво за саднице парадајза користи након избора тек након 10 дана. Препоручује се биљка биљкама органским ђубривима, што ће повећати раст слабих сена. Принцип припреме хранљиве формулације из Муллеинове или птичје одводе описан је горе.

Такође као ђубриво за домаће саднице парадајза је добро успостављен дрвенасти пепео, који садржи велики број различитих елемената у траговима.

саднице парадајзаЗа 2-3 м² посечене површине, потребно је 8-10 литара течности, 70-80 г пепела и 15-25 мг амонијум нитрата. Ова хранљива смеша се може користити 10 до 13 дана након прве примене ђубрива.

Related  Карактеристике узгоја зимске пшенице

Свако ђубрење било које биљке треба довршити наводњавањем топлом водом. При наношењу ђубрива треба избјегавати добијање ђубрива на маси листова. Да би се спречило појављивање опекотина на лишћима након заливања, препоручује се да се све биљке испрати водом.

Видео: ђубрива за саднице или зашто лишће жуто