принос кукуруза у земљиУзгој кукуруза није само у циљу добијања хранљивих и корисних воћа. Величанствена биљка, висина од три метра, прави је украс инфиелда. Најважније је знати и поштовати правила пољопривредне технологије.

Избор локације за слетање

Приликом избора локације за узгој кукуруза, предност треба дати сунчаним местима, заштићеним од вјетра. Земља мора бити лагана, умјерено влажна. Прелиминарно су обогаћени минералним органским ђубривима. Пре него што сакупљају кукуруз на тешким, запрљаним земљиштима, копају, пухају и обезбеђују дренажу. Место под културом мора се мењати сваке 3 године. Претходници кукуруза могу бити кромпир, купус, пасуљ, парадајз. Савршено коегзистира са тиквицама и бундевом.

Не можете сејати кукуруз одмах након просока. Ово доприноси ширењу заједничког за биљке штеточина – кукурузног мољца.

Припрема семена за сетву

семе за садњуПосебну пажњу треба посветити селекцији семена. Ово ће у великој мери зависити од приноса. За сејање узимајте велика зрна, која нису најмања оштећења. Затим се тестирају на клијавост, стављајући 5 минута у 5% раствор соли. За садњу су погодна само семена која се наслањају на дно.

Следећи корак је обрада семена која је неопходна за заштиту од болести. У 7 минута зрна се стављају у специјално решење. Може бити пестицид у праху, водоник-пероксид. Већина вртлараца користи за обраду слабог раствора калијум перманганата. Дезинфекцију су потрошени зрна могу Хидротермички третман – то наизменично пала у врелу (до 50⁰С) воде, на хладноћи. Цео процес траје 20 минута.

Припрема земље

Припрема земље за кукурузОд јесени почињу да припремају место за садњу кукуруза. Земља се ископа до дубине од 30 цм, истовремено уводи ђубриво, компост или тресет са брзином од 8 кг по 1 м².

Органска ђубрива за кукуруз доприносе његовом развоју, помажући да апсорбују хранљиве материје из земље. Да би се повећала отпорност биљака од суше, додају се микроферилизатори који садрже цинк и молибден. У пролеће, прије сетве семена, земљиште се третира са хербицидима који уништавају коров. Затим ископати, обогаћујући сложена ђубрива, стимулишући раст. Направите калијева ђубрива (20 г по 1 м²) и душикова ђубрива (25 г на 1 м²). Киселе земље су лимјене, користећи на сваких 10 м² до 3 кг креча.

Сетва технологија

садња кукуруза у викендициСајење семена врши се у припреми, третира са хербицидима и оплођеном земљом. Време за сетву зависи од региона. У предграђу, садња кукуруза може се примењивати од 25. маја. Земља би требало да се загреје до 10 ° Ц или више. Кукуруз – биљка која је термофилна и толерише било какве температуре флуктуације веома болно.

Related  Минерална ђубрива

На кревету је ознака показују места будућих бунара, интервал између њих треба да буде најмање 70 цм Дубина сваког -.. 9 СМ У овом случају, развијен корен систем неће мешати са суседним биљкама. Семе се постављају на растојању од 30 цм један од другог.

Кукуруз је сређен на неколико кревета у близини. Ово омогућава ефикасније унакрсно опрашивање.

Такође се користи и начин гнежђења саднице. Семе од 4 комаде положено је у одвојену рупу, дубина око 12 цм. Ставите 400 г органског материјала на дно. После сјећења семена на њих се муља тресета. Степен сејања кукуруза варира у зависности од врсте, начина сетве и величине сјемена. У просеку, један хектар захтева до 20 кг зрна.

Узгајање кукуруза

жетва кукурузаУ сјеверним регионима, гдје се извор креће прекасно, култивација кукуруза се одвија уз помоћ садница. Сетва семена се обавља у условима просторије средином априла. Супстрат испуњен тресета чаше су засађене на једном или два зрна на дубини од 3 цм. Горњи слој ливеног песка дебљине 1 цм. Око 20 дана након садње семена садница може трансплантирано отвореном. Зато је неопходно водити режимом температуре. Трансплантација се врши само успостављање стабилног топлог времена. Да би заштитили од хладног времена, свака биљка може бити прекривена вратом одсеченом из пластичне бочице, која обезбеђује ефекат стаклене баште.

Карактеристике бриге

заливање кукурузаКукуруз брзо расте након појављивања првог чвора на биљци. До почетка цветања раст је до 12 цм дневно. Затим се заустави брз раст, а све силе се дају стварању ушију. У основи, за садњу и збрињавање кукуруза на отвореном простору се обавља на исти начин као и код већине других баштенских култура. За бригу о усјевима захтева се:

  1. Заливање. Упркос чињеници да је биљка изузетно отпорна на сушу, добру жетву сочног воћа може се добити само обезбеђивањем влаге. За фазу од 9 листова потребан је обилно заливање, следећи – током цветања, затим у периоду сипања зрна.
  2. Лоосенинг. Да би имали додатне корене у биљци, тло између редова треба да се опусти након сваког заливања или кише. Први пут је то учињено пре појаве. У овом случају се отпуштање врши до дубине од не више од 4 цм, како не би оштетили клијавачко сјеме.
  3. Храњење. Култивација кукуруза на дацхи је немогућа без благовременог уводјења ђубрива. Први се изводи са концентрованим раствором Лигнохумата. Узгаја се по стопи од 2 кашике по 10 литара воде. Један литар раствора се примјењује на једну биљку. Када се појављују први панели, изврши се следећа врхунска обрада. Са њим, раствор – 10 л воде разблажена са 15 г амонијум нитрата, 20 г калијума, 40 г суперфосфат. Током зрења ушију, ђубрење се врши коришћењем течног ђубрива – Агрицола Вегета раствора.

Related  Нове и старе сорте грожђа (први део)

Брига о кукурузуТехнологија гајења кукуруза има своје специфичности. Високе стабљике, које расте на месту вјетра вјетра, требају подметач. Поред тога, неопходно је уклонити развијање степеница, остављајући на једној стуби не више од три ушеса.

Знајући споља и изнутра како да расте кукуруз у близини њене куће, и да ће учинити све напоре да се брине, можете добити добар род слатког, сочног, невероватно укусна воће.

Узгајање раног слатког кукуруза на месту – видео

Дио 1

Дио 2

Део 3