Сјеме ружаРазмножавање од резница ружа сматра најлакши и најјефтинији начин да се узгоја боја. То је ова технологија омогућава производњу сопствених укорењене руже, које и данас су права реткост. Користећи вегетативним путем плодно је веома популаран међу баштована, као што пропагира резница порастао је врло једноставна, осим тога, такав процес има висок проценат успешне искорењивања.

Главна предност коријенских ружа је њихова издржљивост, висока прилагодљивост условима узгоја и карактеристикама земљишта. Ове руже не расте у дивљи раст. Према томе, у регионима које карактеришу тешки временски услови, преференције треба дати коријеним ружама.

Када да исечете руже?

Прије раста руже са дршке неопходно је одлучити када то учинити. Оптимално време за формирање расадника сматра се периодом од тренутка формирања пуне пупоље и све док се цветови потпуно не испразну од цвијећа. Ако се ово уради раније, највероватније ће дрво реза бити непокривено. У каснијим условима на грани почиње буђење будјења, а све пластичне материје не долазе до формирања корена, већ до њиховог развоја.

Шкаре за обрезивањеШто се тиче избора сезоне, у сваком тренутку можете расти руже са потеза. Неким узгајивачима се саветује да у јесенству дају предност размножавању сјековима, јер се корење розе руже након што је јесење обрезивање много лакше. Овај фактор објашњава чињеница да се грм припрема за зимски одмор и акумулира хранљиве материје што је више могуће. Поред тога, приликом сакупљања грмова за зиму, могуће је изабрати одговарајући садни материјал.

Припрема за узгајање ружа од сечења

Приликом избора садног материјала потребно је обратити пажњу на унутрашње стање стабљике, јер ће бити врло тешко пропагирати руже са тврдим потезима.

Најуспешније су саднице, које су добијене од пужева, нису превише густе и нису прилично танке.

Сечење ружа врши се у следећем редоследу:

 1. Изабрали смо одговарајућу стабљицу, направили смо обрезивање, одступајући од бубрега за 1,5 мм. Доњи рез мора бити мало нагнут.
 2. Горњи рез се прави у праву линију, 1 цм од бубрега.
 3. Сви шиљци и листови на резу уклањају се из доњег реза. Лежи у горњем делу да се скрати за трећину.
 4. Пресеците горњи део калијум перманганатом или потапните у восак.
 5. Прије укоријењавања корена руже, требало би лежати око једног дана у води или посебном раствору уз додатак лекова који убрзава стварање корена.

У овој припремној фази за репродукцију ружичастог сечења завршава се и иде директно на њихово садњу.

Како садити ружу ручком?

Да бисте посадили ружу с потезима у земљи, морате покупити отворену површину с сјајном сјеном која ће заштитити посејану биљку у најтоплијим сатима од опекотина.

сјеме ружаАко има пуно сечења, на кревету се формирају посебни редови.

Као подлога за садњу, може се користити нутритивни супстрат који се састоји од сљедећих компоненти:

 • травнати тло (4 дијела);
 • листова земља (један део);
 • песак (1 део);
 • хумус (можете да имате не-киселински тресет 2 дела);
 • дрвени пепео (0,5 шоље).

Добијена мешавина заспиће у припремљеним жлебовима (до 15 цм), а тамо да посади ружу ручком. На врху кревета посути чистим препливеним речним песком (слојем до 2-3 цм) или мешаним са тресетом 1: 1. Сјече се постављају на дубину од 2 цм при нагибу од 45 °. Размак између њих треба бити 3-6 цм, а ширина између редова је око 8-10 цм.

5 литара боца као стакленикаЗатим исеците сијеком јаким раствором калијум перманганата и покријте сваку пластичном бочицом. Ако је могуће, можете поставити вирефраме из металне жице и обмотати га полиетиленским филмом. Оваква мини стакленица ће омогућити да растуће руже од реза постану ефикасније, јер ће бити довољно чврста и неће дозволити да вода превише брзо испарава.

Брига за сечење ружа

Када резнице на игра важну улогу влажности и температуре услови. Због тога, у року од 2-3 недеље након садње резница треба да се придржавају температуре ваздуха око 20-25º Ц, који ће за бржи омогућити формирање примарне коренима “калус”. Просјечна влажност ваздуха требала би бити у границама од 85%. Ова количина се лако одржава честим прскањем. Веома је важно да се листови сјеча увијек мокре. Заливање у овој фази развоја треба да буде умерено, јер је биљка се сади у сувише влажном терену почиње да трули.

Примарни корени на потезима почињу да се формирају на дан 13-15, а пуни корени се појављују након неколико недеља. У то време младе саднице почињу да се чешће провоцирају, умерено прскањем и водом.

Даље брига за младу ружу

Корен с коренимаДа би се успешно расте ружу из резнице треба у будућности да пронађу оптималне услове за младе грма, као што је добијен на сличан начин цвећа су врло захтевни о квалитету земљишта, временских услова, и ђубриво.

Савети који ће омогућити неколико година да добију цветајућа ружа:

 • Не препоручује садња младог ружу у тешким глиненим земљиштима, као и на местима где појава подземне воде веома близу површине (мање од 1 м).
 • Пошто је коријен систем младог грмља на врху, захтевају често наводњавање.
 • Сакупљање садница најбоље на слободним креветима, подигнуто изнад земље. Овај аранжман ће избјећи стагнацију воде и боље загрејати тло.
 • Периодично, тло испод младих грмља мора бити млето пиљевином или сецканим сламом.
 • Веома је важно да не заборавите да храните руже ђубривима, јер младе биљке морају да се снаге безбедно зими. Комплексна ђубрива у течном облику су погодна за ову сврху.

Узгој ружа – то није само морална сатисфакција у очима прекрасном бујном цветања жбун израсла у својим рукама, али и прилика да сачувате драгоцене сорти на свом окућнице. А присутност великог искуства може омогућити узбудљивом хобију да се претвори у додатни извор прихода.

Видео како пропагирати руже резањем (убијањем)