поврће на топлом оближуВластита топла кревета – ово је одлична прилика да се жетве до уобичајеног времена. Наш каприцијски руски извор често има неугодна изненађења, на пример, оштре падове на температури до мраза. У овом чланку подијелимо наше искуство у стварању топлих кревета у сврху раста поврћа.

Други Николај Курдиумов, познати агронист и пропагандиста пољопривреде за живот, рекао је да плодност није држава, већ је динамичан процес који се јавља у земљишту. Топли креветски слојеви управо дизајнирани да створе овај континуирани процес живота.

На животној подлози грејних кревета поврће се развија много боље, лакше се носи са површинским ноћним мразима, како би пренели температурне флуктуације. Поврће на загрејаним ивицама сазревају брже и трошкови рада летњих становника су смањени.

Невероватна башта Игора Лиадова

Жетва поврћа без употребе хемикалијаЦјелокупни процес узгајања поврћа према систему Лиадов може се смањити на двије технолошке операције – узгој поврћа на посебно организованим уским гребенима методом Митлидер и природним пољопривредним производима без употребе пестицида.

Башта Игора Лиадова већ дуги низ година била је у стању занемаривања. Поврће од поврћа у даљој источној клими се осећало непријатно, претрпеле су због превише гњечења, намакања.

Редовно ђубрење минералним ђубривима није спасило ситуацију, укус поврћа био је незадовољавајући, дегенерација кромпира је забележена, принос повртарских култура је опао из године у годину.

Огородник ентузијаста одлучио је да озбиљно узме своју плотину. Приметио је да се приликом употребе широких традиционалних кревета нормално развијају листови само оних биљака који су смештени дуж ивица гребена.

Фармер закључује да раст и развој биљке утичу на присуство свежих ваздушних маса, пространости. Потврђивање његових идеја, Игор Николајевич налази у методологији за узгој поврћа Митлајдера. Она се своди на растуће усеве на уским тракама копна с прилично широким распоном распореда (75 цм и више).Митлидер врт

Руски произвођач биљних врста одлучио је да модификује технику и подигне топле кревете, направљене од себе, изнад прашине за 20 цм како би се ослободили редовних поплава које нису ретке у подручју на којем живи. Предузетнички вртић је направио дрвену ограду – кутију и ограђене гребене.

Таква ограда служила је као заштита од ерозије земљишта. Резултат је импровизовани контејнер.

расте шаргарепа на топлом оближуПредности контејнера су очигледне:

 • облик кревета одржава се током сезоне раста;
 • вода се задржава у земљишту, а мање је могуће водити погоне;
 • Дрвена кутија омогућила је ефикасније компостирање;
 • високи гребени спречавају губитак хранљивих материја и угљен-диоксида који се издају од микроорганизама.

Ускоро Лидов одлучује да напусти минерална ђубрива. Биљке које расте у његовој башти добијају само органску материју у облику ђубрива, инфузије трава, компоста, мулчења. Дрвени пепео се такођер користи. Топли кревети и прекрасна башта Игор Лиадов – савршен пример природне пољопривреде на отвореном.

Биљке у стакленици од поликарбоната и полиетилена

топли кревети у стакленициДа се ​​биљке не утиче повратка мраза, као и да се убрза њихов развој, краставац садница порасла под препорученим филма склоништа до последњег дана маја. Прије креирања кревета у стакленику, мора се темељито дезинфиковати, очистити прошлогодишњи остаци и замијенити оштећене предмете. У малој стакленици можете направити три уске кревете, остављајући два пролаза за одржавање.

Материјал за изградњу топле кревете користи исте материјале као и за кревете у башти. У добро фиксираној кутији направите све потребне компоненте.

На топлом кревету под поузданим склоништем од поликарбонатних или полиетиленских биљака осећају се много боље, расте брже и безболно толеришу ноћно хлађење на површини тла.

гајење краставаца на топлим креветима у стакленикуАко желите раније да добијете прве производе раних краставаца, онда треба да расте кроз саднице. Када расте кроз саднице, можете уштедети скупа или оскудна семена, свако сјемење ће се приносити и не изгубити у тлу.

Саднице краставаца посејане су на сталном мјесту раста, када се на биљу појављују четири реална летка.

Непосредно прије сјећења садница на изолираним високим креветима се праве јаме. Дубина мора бити једнака дубини чаше у којој су саднице краставаца.

На таквим гребенима у неогревеном стакленику, краставци се посадјују у низу дуж центра гребена, остављајући растојање између биљака од 20 цм.

За недељу дана, биљке морају бити везане за клапне, а пожељно за решетке. Доња ивица ужета везана је за краставачки бич изнад трећег листа, висина је 12 цм изнад нивоа земље.

Топли кревет са загрејањем компоста и стајњака под заштитом од поликарбоната или филма обезбеђује оптималан режим температуре за биљке.

Температура се регулише вентилацијом, за то можете једноставно подићи полиетиленски филм или отворити прозор.

Дрвена кутија ће вам омогућити да задржите влагу дуже. Краставци су поврће, што је веома драго. Пре уласка у плодни период, заливање плантажа краставаца је потребно сваких 2 до 3 дана, док је потрошња воде по биљци 0,5 литара.

Током периода сазревања, краставци се залијевају дневно, узимајући 1,5 – 3 литре воде за сваки корен.

Са почетком стабилне топлоте, покривни материјал је потпуно уклоњен.

Узгајање поврћа на топлим креветима у пролеће и јесен

поврће на топлој јами до касне јесениМодерне стаклене баште, чак и подигнуте са својим вештим рукама, задовољство летњег становника је прилично скупо, тако да пажљиви власници покушавају да то што боље искористе.

Чак и ако је стакленика без додатног загријавања, а ви живите у земљи у ограниченом времену, можете развити такву пољопривредну технику, тако да се испод транспарентних лука жира зрна од априла до новембра. Наравно, ово се односи на стационарне стакленике, затворено стакло или поликарбонат.

У неогревеном стакленику сијање хладно отпорних усјева почиње почетком априла или крајем марта ако је топло вријеме.

Први који улазе у земљу су семе редквице, першуна, копра, зелене салате, аругуле, Пекингског купуса, сенфа.

Без обзира на то колико је заштићена стакленичка кућа, за рано садњу треба обезбедити могућност додатних постројења за покривање са нетканицом.

Слично томе, у јесени можете расти све наведене усеве, проширујући сезону конзумирања свежих биља до краја новембра.

Јесенску жетву зеленила

зеленило на топлом кревету до мразаКако направити топле јаце на јесен за растуће зелене до краја новембра?

 1. Крајем августа, стакленик је практично без парадајза биљака, паприка од јаја, добро је ако се сачува пар трепавица. Па зашто не би требало користити слободна подручја, поуздано покривена хладним ноћи, са профитом за узрок.
 2. Као и раног пролећа, пажљиво очистите стакленик од биљних остатака, преостале биљке да се уклоне све оштећене, Иелловед и боловања, исперите површину од поликарбоната.
 3. Потопите земљу, залијете тамно црвени раствор калијум перманганата, напуните хумусом, пепелом и суперфосфатом.
 4. После неколико дана, сипајте припремљене гребене растворима фитоспорина, направите бразде и посејите поврће на зеленилу.

Топла башта, изграђена у неогревеном стакленичару, постаје зелена до последњих дана у новембру

Топле баште с властитим рукама, корак по корак производње

попуњавање топлих закрпа са гранама и листовимаПостоји правило фармера: све што је преузето из земље, морате га вратити назад:

 1. Направите компостне јаме на локацији и попуните их, додавајте мало плодног земљишта, тресет.
 2. Строго поштујте принцип сендвича, то јест, слојева.
 3. Да би компост постао претворен у потпун компост, сваки ред отпада треба бити покривен уреа или другим азотним ђубривима.
 4. Друго стање: компост мора бити заливен, најмање 1 квадратни метар ће морати преврнути најмање 15 канта воде. И запамтите, сипати воду треба равномерно, у дебљини гомиле. У слоју компоста и хумуса ускоро ће се наћи глисте, претворити компост и хумус у плодни хумус.

попуњавање топлог вртаКако направити топли закрпе:

 1. Неопходно је уништити кутију плоча које ће заштитити кревет, ископати металну мрежу око периметра кутије пола метра у земљу.
 2. За изградњу одводњавања, поставити на потенцијално место компост, да заспати одозго са земљом.
 3. С времена на време потребно је посипати површину кревета пепелом, што вам омогућава да заштитите садњу од штеточина.топсоил

Топли кревети помажу уштеди воде за наводњавање. Препоручује се мулчање тла са косом травом, мало осушено на сунцу.

Упутство за уградњу топлог врта у башти – видео