рђа на рибизлиРибизла је једна од најкориснијих бобица, тако да сваки вртлар брине о свом грму да добије добар жетву. Појава знакова биљних болести може узнемирити и уплашити, али уз благовремене и исправне мјере, фармер камиона може лако да се носи са било којим проблемом. Чланак ће се бавити појавом рђе на листовима рибизле и како се ријешити тога.

Шта је то, рђа на листовима рибизле?

Руст на листовима рибизле је гљивична болест. Најчешће споре падају на грмље од четинара, односно од кедра и бора. Из тог разлога, болест је уобичајена у централном делу земље.

Ако су споре пале на листове рибизле, то не значи да ће ове сезоне бити знакова њихове доступности. По правилу, болест се развија у влажној атмосфери. Али, ипак, гљивица савршено зими, тако да ширење инфекције може почети у пролеће.

рђа на листовима рибизле - фотоРуст на листовима рибизле је лако препознати. Изнад лишћа су мале жућкасте тачке. На дну листа можете видети подлоге од жуте или наранџасте боје. Имају летњу гљивицу, која ће се касније развијати.

Током времена стубови жутог и црвеног расте из јастука, на њима ће висити зрелост. Како се болест шири до јесени, цео унутрашњи део листице ће бити прекривен ружичастим длакама, лист ће буквално постати пухаст.

Како се носити са рдје на рибизли?

Постоји низ превентивних мјера које ће избјећи проблем рђе на листовима. Пре свега, постоје посебне сорте које су посебно отпорне на ову гљивичну болест. Боље је да становници централне траке земље дају предност њима.

рђаНемојте посадити грмље рибизле у близини четинара. У супротном, ризик од спора је веома висок. Не заборавите на прскање рибизле са средствима која повећавају издржљивост биљака.

Прскање пржене рибизле препоручује се у најважнијим периодима за културу:

  • појављивање првих листова;
  • формирање буда;
  • цветни период;
  • 10 дана након трећег прскања са високим ризиком ширења болести.

жаришта рђеЗа прскање користите течност Бордеаук или бакар хлорид. Прво је раствор бакар сулфата (50 грама) и шљунка (75 грама) у 5 литара воде. Да бисте припремили другу, потребно је да разблажите 35 грама 95% лекова у 10 литара воде.

Ако ипак, неслагања око рђе се појављују на грмљу, неопходно је предузети хитне мере. Следеће описује како се бавити рђањем рибизле:

  1. Уклоните заражене лишће са грмља тако да споре не могу даље ширити.
  2. Инфицирани листови су најбоље запаљени, јер чак иу компосту, гљивица може преплавити и пролећити у друге биљке.
  3. Буш посипати једно од горе наведених средстава.

Чак и након примене мера, баштован мора бити изузетно опрезан јер споре могу остати на грмовима. Уколико се поново појаве знаци инфекције, горе наведене операције треба поново извршити. Не заборавите на превентивне суплементе, што повећавају отпорност биљака различитим штеточинама, укључујући рђу.

Ако се грмље космоса расте близу, онда је вредно обратити пажњу на њих, јер се споре могу смирити тамо.

Било је рђе на листовима рибизле – шта је у овој ситуацији сада јасно. Најважније је да се не започне брига за биљку, већ ће дуго година донети плодове великим бобицама. Гљивица је, наравно, способна да убије рибизле, али у заробљеним рукама, а то није проблем. Временом, спорови се могу дефинитивно повући.

Како се бринути за рибизу (видео)