болест трешње монилијеОдрастање здравије трешње није једноставно. Болести слатке трешње са фотографијом и борбом против њих – тема чланка. Дрво је болесно када је ослабљено због неправилне неге, неадекватне исхране. Због раних плодова, болести се ријетко одводе. Ако не одржавате системску заштиту врта, болести продиру дубље, чешња губи снагу и више не спасава жетву – живот се мора борити.

Болести слатке трешње

Све болести слатке трешње подељене су дистрибуцијом:

  1. Гљивичне, формирајуће мрље, умирујуће плоче, бобице, дебла. Ово је најчешћа врста болести. Спроводе се споре, носи прљав инструмент, ветар.
  2. Бактеријски микробиолошки инфекције, штеточине од инсеката, ветар, прљав алат.
  3. Вирус – уведени су инсектима, пребачени са једне локације на друго. Нема препарата од вирусних болести, они показују васкуларни систем. Само уклањање болесног дрвета може спасити врт.
  4. Неинфективна – неправилна негу, замрзавање од мраза, погрешно време и неправилно извођење обрезивања, заптивање сирових секција са воском, прелом грана под снегом или оптерећењем воћа.

Превентивне мјере, ослобађање врта штеточина и пажљив третман сваког оштећеног листа, помоћи ће одржавању трешње здравој.

Смеђе и холеи спотови гљивичних обољења

цвет трешњеПрепознати болест трешања и борити се против њих ће помоћи фотографији. Спијунско надгледање је најчешћа болест трешања. Болест покрива цијелу биљку, али почиње с браон тачкама на листовима. Ит хибернатес витх мицелиум анд спорес ин коре анд он бранцхес.

Да локализујете болест на првом знаку грануле са оболелим лишћима одсеченим, третирајте рану киселим кремпљем три пута за 10 минута, затворите башту. Превентивни третмани у пролеће са бакарним сулфатом – плаво прскање. Први третман са нитрофеном даје најбољи резултат.

филилоцистоза слатке трешњеСмеђе мрље – филозоза се манифестује округлим тачкама са некротичним нападима. На обе стране мјеста, црне тачке су видљиве – конидија. Уз развијену болест, листови се распадају, заједно са пикнидијом, ширењем инфекције. Спречавање и третман смеђих и перфорираних плочица су исти.

Related  За култивацију добрих садница користимо кокосову супстрату

Ротјеност вишњевог воћа

гњавост воћња вишњеОпис Борба против болести слатке трешње и воћа са њима би била непотпуна без грмљавине трешње и трешње – монилиоза. Симптом болести су сувих капака и труљење плода. Развој болести је брз, па чак и рано зрело јагодо има времена да се погорша. Задатак узгајивача био је да се издржи отпор вишње на монилиасис вишње. Борба против ове болести се састоји у сакупљању и уништавању паданака, биљних остатака на тлу. За превентивни третман користите лекове који садрже бакар. Сачува дрво од сивих гнијезда од бијеле паре у касној јесени.

плодна монилиазаНа воћном гнезду јагодичастог воћа, растови су распоређени у концентричним круговима, као на слици, разлика између болести слатке трешње и њиховог третмана. Стога листови остају здрави. Биљке су уклоњене, гране се исече са имплантираном болешћу. Довољна исхрана минералним ђубривима и пролећни третман дрвећа са фунгицидима јесте превенција гњечења воћа. Током инспекције, можете утврдити зашто трешња гњева на стаблу према локацији пицница. Каотични распоред раста карактеристичан је за монилиозу. У овом случају, цијело стабло болује од болести. Листови се исушују, воћне гране постају крхке, сухе, а скелетни гране се постепено исушују. Ако јагодица сноши на дрвету са сноповима, то је монолитоза слатке трешње.

Цоцкцомицосис

кокомикозоза листова вишњеЦуцимакоза слатке трешње је болест влажне топле климе. На лишћу су црвене тачке, одоздо су покривени ружичастим спорама. Листови превари, падају, дрво не добија фотосинтезу, биолошки процес успорава. Ћурезе зими остављају слаб и замрзавају. Спречавање шећера – третман трешања са сулфатом железа чак иу пролеће, пре цветања. Касније, болест је садржана у леку Хорусу.

Зашто слатка трешња падне средином лета? Дрво се разболело бијелом рђом – гљивичном болешћу. Пале лишће је уклоњено, а дрво је посебно пажљиво припремљено за зиму – сви предуслови за замрзавање.

Уништавање дрвета печуркама

уништавање дрвета печуркамаДрво трешње је слабо, није отпорно на болести. Болести вишње на фотографији, и њихово лечење – обрезивање и сагоревање болесног дрвета. Отворене резине треба третирати са сосом у башти.

Related  Биљка и расте орах у земљи није тешко

Кисело-жута тиндерЈош опаснији је лажни и кисело-жути тиндер, који је изабрао вишњу. На дрвету дна стабла, у пукотини, појављује се бела рот. Пртљажник, погођен гњечењем, лако се ломи од вјетра. Дрво мекши. Немогуће је победити тиндру. Већ се појавио у телу. Остаје уклањање трешње или редовно уклањање надоградње. Принос, наравно, опада. Главни узрок инфестације гљива у дрво су мразе, не брушени и не затворени.

Болести мозаика

мозаик од вишњеНа слици је мозаична болест слатке трешње и њихов третман је немогућ. Симптоми болести налазе се на плочастој плочи у облику трака са модификованом бојом, кружним круговима. Плоца је деформисана, мења боју, умире. Фотосинтеза је поремећена, дрво је ослабљено. Али болест пролази дубље и уништава канале сокова.

Спречавање вирусних болести је у спашавању штеточина и куповини здраве биља. Ако је дрво болесно са мозаиком, не може се спасити, потребно је искоријенити и спровести карантин земље.

Ненамјерне болести

амбер смола на трешњамаПроток на бурету жутих смола не би требао задовољити произвођача. Ово није инфекција, али дрво тежи да зарасте неравнену рану, усмерава нове делове жваке у отворену рану. Али трофични чир се не затеже, дрвени рот и течност гуме. Узрок можда није затворени мраз, сломљена грана или нетачно обрезивање. Жвака може да протиче ако дрво седи на киселом тлу или подземне воде.

Након обрезивања, отворену рану треба оставити да се осуши, тек онда покрије башту са сувим резом.

Да се ​​заустави распоређивање смоле, место треба очистити, резати бакарним сулфатом, а три пута са 10 минута паузе третирани са листовима кашмира. Након реза затворите башту.

Борба против цветова вишње – видео