висок кревет у викендициРад на креветима захтева пуно физичке снаге и времена, а жетва увек не одговара напорима. Стога, све више становника летења уређује високе кревете на парцелама, што им омогућава да знатно смањују трошкове рада и постану добар жетва.

Предности високих кревета

приносни креветиВисоки кревет је кутија висине 10-15 цм и до пола метра, која је испуњена земљом, компостом и стајном. Димензије и облик кутије могу бити сви. Најчешће се прави правоугаоник. Ширина мора бити планирана тако да је погодно водити рачуна о биљкама. Уобичајена ширина је 50-80 цм. Прелазак између кревета засадјен је травњом травњака, прекривеним песком, пиљевином или бетоном. Због тога коров не расте у ходницима, трава се користи за мулчење, а цијела башта изгледа лепо и уредно. Ово није једина предност високих кревета у земљи. Овде има много предности:

 • за уређаје врта погодна је за било коју локацију, чак и потпуно неприкладна за узгој;
 • досадно копање и плетење замењује лако отпуштање горњег слоја земље;
 • високе кревете се брзо загреју у пролеће, што вам омогућава да сакупљате много раније и биљке које не сазревају у подручју на обичним крововима;
 • на високом, омотаном дворишту, корова једва расте, а вода се не прелије у баштован испод ногу када залијевају;
 • није тешко направити одвод на њој, неопходно је када се узгајају баште које не толеришу високу подземну воду;
 • на странама лако је ојачати материјал за заштиту од мраза;
 • ако на месту зараженом или Схрев младежа, Покријте дно кревета пластична мрежица са заједничким ћелије, а Ворациоус штеточине неће достићи слетање;
 • врт се лако може раставити за пребацивање на друго место, мијењање величине или поправку.

погодност услугеПогодност високог врта ће ценити сви вртларци, јер у процесу рада нећете морати да се савијате готово до нивоа земље.

Ојача крајеве кревета широких унакрсног одбора, а имате при руци продавницу, која можете ставити алат или седнете да уживају резултате свога рада.

Како претворити мане великих кревета у своје врлине

Најкориснији уређај таквих гребена доноси влажну, хладну климу. Али у сировим јужним регионима, њихове предности нису толико очигледне: земљиште у повишеној кутији прегреје и брже се исушује. Ово је њихов главни недостатак. Ипак, чак иу таквим условима, уређај високих гребена ће бити оправдан, ако се на локацији налази неплодно земљиште – камење, глина или песка. Кутија за заштиту од прегревања изграђена је од лаких материјала и испуњена увезаним земљом. Током данашње топлоте преко кутије, протеже се бела тканина или комад агрофибера. Ова купола смањује температуру тла и ваздуха у кревету и смањује испаравање воде.

У јужним подручјима, распрострањена је грађевина од јефтине природне камене гранате. Ако га саградите са стране, кревет ће трајати веома дуго, а тла у њој ће бити хладне у свакој врућини. Изгледа тако изузетно лепа зграда.

Погледајте себе колико су атрактивни високи кревети на фотографији, изграђени на дацха са својим рукама од природног камена.кревети од камена

Related  Добра брига за лозу – гаранција богате жетве

Који су материјали погодни за изградњу

кревети од азбестно-цементних плочаВелики кревети не морају бити толико монументални. За свој уређај су прикладни готово сви грађевински материјали. Најважније је да не пролазе воду и задржавају облик.

Велики кревети шљокице су популарни. Скрилавац не гњави, отпоран је на воду, не постаје врео на сунцу. За опремање повишеног гребена, није неопходно купити нови шкроб, прилично је погодно уклоњен са крова након његовог поправка.

кревети од пластичних плочаЈош је лакше направити високе кревете од пластичних плоча. За разлику од шкриљевца, пластика се не пукне од лаког удара, а за инсталацију неће бити потребна велика пажња. Граница светле пластике на ивицама врта изгледа уредно и атрактивно.

високе кревете у стакленициВрло удобни високи кревети у стакленици. У априлу, на жетву се може сакупљати прва жетва.

Плодоред у пластеницима је увек тешко, јер се обично користе за узгој ограниченим скупом поврћа – парадајз, краставац, плави патлиџан. Због тога, они често морају промијенити земљу. Рад на високим креветима је много погоднији.

Како направити високе кревете плоча својим рукама

постављање великих кревета у приградском подручјуАко вас инспирише идеја изградње високих кревета с властитим рукама, корак по корак ће вам помоћи да учините све без грешака.

За изградњу дрвене кутије за високу димензију кревета 4000к60к30 цм биће нам потребна:

 • дебљина плоче дебљине 2,5 цм и ширина 15 цм – 18,4 линеарних метара;
 • поцинкована цев од квадратног профила или угао 2к2 цм;
 • самозапирни вијци.

Такође треба припремити алат – пила, одвијач, бугарски, бушилица, квадрат, оловка.

Измеримо 4 сегмента од 4 м за дуге стране кутије и 4 сегмента за 0,6 м за крајње стране и одсечемо.

Пилане плоче треба прекривати антисептиком са свих страна и сачекајте док се не осуши у потпуности. Одговарајућа средства су “Фиребио”, “Сенезх”, “Пинотек” и други. Без таквог третмана дрвета, високе кровне плоче неће трајати дуго.

Метални профил сече бугарским на одсеке од 0,4 м за углове кутије и 0,6 м за уклањање дугих страна. Вијци се морају израђивати кроз 1-1,5 м, тако да кревет не расте уз земљу. За једну кутију, за углове су потребни 4 сегмента од 0,4 м. За естрихе потребно вам је око 4 комада за вертикалну кошуљицу и још 2 за водоравну кошуљицу. Хоризонтални сегменти се држе заједно са вертикалним деловима на нивоу горње плоче.

високе кревете плочаБушите рупе у профилу за вијке за самопражњење. За сваку плочу мора бити најмање два. После тога, фиксирајте профил на плоче са вијцима. Затим, на исти начин морате повезати крајње елементе заједно са дугачким плочама. Једна страна профила ће бити дуже од ширине кутије за 10 цм. Она ће бити уграђена у земљу за стабилност кутије.

Related  Систематизујемо садњу усјева у приградском подручју поштујући правила ротације усева у башти

На свакој дугој страни, на истој удаљености, означавамо места за естрихе. Кратки сегменти се привијају на плоче, а дуго се причврсте брзо. Сваки естрихе је сличан слову “П”, вертикалне шипке зајебане на дуге стране кутије.

Ако се планира висок крев да се покрије филмом или другим материјалом за покривање, дизајн је употпуњен луком. Најсигурнији – метал, да издржи тежину везаних парадајза или краставаца. За ту сврху, гвозденом шипком пречника 8 мм и дужине не мање од 3 м. Сваки сегмент шипке обликован полукружног централном делу, остављајући крајеви линија. Своде могу се конструктивно спојити на спојнице, причвршћујући их притиском.

попуњавање високог креветаГотова структура се пребацује на стално место, које је раније пуштено и изравнано.

Врхови лука могу бити спојени са јаком врпцом ако је потребно. Дакле, покривни материјал ће бити бољи за лакше држање и везивање биљака.

Сада знате како направити високе кревете у сеоској кући својим рукама. Према истом принципу, тешко их је производити из било ког другог одговарајућег материјала.

Како топло креирати кревет

топао креветВећ смо се уверили у корисност уређења високих кревета у земљи. Али овај кревет може бити двоструко ефикаснији, ако га учините топлим. Сви топлотни усеви расту на овом кревету брже и боље фруктирају. Уређај топлог кревета подсећа на слојевиту питу:

 • Спуштени груби органски слојеви – гране, листови, кора;
 • на средњем слоју налази се полуобрнути компост или ђубриво;
 • на врху пите је прекривен слојем баштенског земљишта.

Испод горњег слоја почиње да врши декомпозицију Органске материје са топлотом, тј греје испод биљкама из хладног тла. Ако таква кревет замулцхироват након садње, брига за њега ће доћи до ретке заливањем и жетве, који увек ће вас одушевити, јер све биљке воле топлоту и обиље органске материје у земљишту.

Related  За вас, нека врста колонске шљиве

Видео упутство за производњу високих кревета