Цхардјоу дињаГулиаби или Цхардзхуи диње воле сви који само једном пробају парче мирисног воћа. Касно сазревање, које укључују неколико различитих гулабија из средње азијске регије, с правом се зову “краљица мелона”.

Велико издужено или овално воће је глатко, благо нагнуто или прекривено неједнаком мрежном површином. Густа коре, зависно од сорте и сорте, може имати зелену, беличасту или жуту боју. Каша је густа, густа са дивним укусом укуса и израженим укусом. Све њихове особине већина сорти Гуллаби стиже само неколико дана или недеља након сакупљања. Захваљујући овом својству, мелоне се могу чувати скоро до пролећа и транспортовати на великим раздаљинама, без страха од оштећења или губитка укуса. Мелоне су непристојне и лако носе складиштење у суспендованој форми и преклопљене у перле.

Као и много хиљада година пре, центар расте Гулаб Цхардзхуиски простор у Туркменистану, али је популарност ове врсте диње је да се култура може лако видети на пољима диње у Узбекистану, Казахстану, Таџикистану и југу Русије, на пример, у Астракхан региону. Узгајивачи мелона разликују неколико врста гоуилабија.

Наранџаста гуммија

Наранџаста гуммијаВрсте сорте одабиру узгајивачи Узгословачког института за истраживање раста биљака. Овде се добијају сорте и хибриди ове културе популарне данас. Период вегетације траје од 100 до 115 дана. Плод наранџе гулаби диње је у облику јајета и достигне тежину од 4 до 5 кг. Површина диње је чак, у неким варијантама у близини реза се може видети слаба подела у сегменте. Кора је густа, наранчасто жута, без шаблона, али са великом мрежицом.

На мелону ова подврста диње не зори. Свеже резано воће има ниску шећерну целулозу са ниским садржајем шећера, што мења своје особине као резултат квачкања.

У одговарајућем оброку длака, до 8,5% шећера се нагомилава, месо постаје бела боја, постаје сочно и врло мирисно.

Плавуша је зелена

Плавуша је зеленаЗа разлику од наранџе, зелена варијанта на површини показује мале боре, а мрежни узорак није тако изражен. Густа, хрустљава пулпа лубенице испод коре је зеленкаста, а ближе центру – бела боја. По укусу, она није инфериорна од претходне врсте гоулаби.

Неактивно воће у посебној плетици може се чувати до прољећа наредне године.

Сари-гулаби

Мелина Сари-гулабиДуго овуљене диње ове врсте лако препознају чврста велика мрежица која покрива равну површину коже. Док зрел, боја фетуса се мења од жуте до наранџасте боје. Месо је густо, вискозно-влакно, сочно и врло слатко.

Мелоне Алла-хамма

Воћка у облику јајета може достићи тежину 6-7 кг. Мелоне са једва приметном структуром мреже имају светло жуту боју. У том контексту, виде се танки упарени, често прекинути појасеви смеђе боје наранџе. Сорта се одликује по свом изврсном укусу, пријатној хрскавој конзистенцији и белини пулпе, која заузима готово све унутрашње просторе плода.

Видео о правилима за избор зреле слане мелоне