косу косуСа растућом популарношћу космоса, узгајивачи узгајају нове сорте, које су обиљежене различитошћу и савршеношћу. Они су отпорнији на болести и штеточине, одликује се високим приносом и низаком бањалошћу грмља. Грисе Грусенка припада таквим сортама.

Резултат плодног рада установа за узгој је разноврсност грожђа Грусхенка – једна од најпопуларнијих грмља воћа и јагодичастог воћа. Одликује га обликом јагодастог воћа у облику крушке, за коју је добио име. Сертификат је вештачки развијен од стране Универзитетског селективног и техничког института за хортикултуру и расадник.

Опис сорте

Према опису оцене крушке крзна, може се запазити добар опстанак на било ком тлу. Једини захтев је правовремени топ дрессинг и отворено место са директном сунчевом светлошћу.

косу косуБуш “Грусхенка” изгледа као мала секундарна биљка расла од малих раскидними грана која богато и густо обрасло јарко зелене сјајног лишћа. Пљусци грмља имају добру грану с средњом дебљином. Годишње гране могу врло брзо да формирају грмље. Биљка цвијеће с биколорним или три боје социјализма. Сами цветови су ретко оштећени пролећних мразева, иако ова огрозди се односи на ране-цветања сорте.

Што се тиче сазревања бобица, тада за биљку карактеристичан није крајњи период. Принос једне грмље космоса “Грусхенка” је око 6 кг. за сезону. Бобице имају љубичасту боју и просјечну тежину од 4,3 г. Налазе се дуж цијеле дужине годишњих погинака и одраслих грана. Пријатан слатки и кисели укус воћа чини ову сорту једном од најпожељнијих воћних и јагодастих усјева земље. Састав бобица у великим количинама укључује једињења пектина и антхоцианина. Воћарство “Грусхенка” око 20 година.

Главна карактеристика ове врсте грмља је отпорност на мраз. Цоттагерс (чак и за оне који посете колибу ретко) не брини за која му је омиљена врста огрозд може да се замрзне и провалије. Такође, овај сој има јединствену отпорност на ефекте пепелнице и разни вирусна обољења септариосе. Такве особине наглашавају универзалност врсте.

Прикупљање плодова и квалитетно велико воће није дозвољавало да оставља негативне изјаве о овој варијанти. Један од вртларара напомиње: “Понекад не можете чак ни видети листове због Грусенковог воћа, они само покривају грмље и постају јагодичасто обиље”.

Related  Како узгајати брескве и добити богату жетву

Карактеристике садње космоса Грусхенка

уземљењеНаправите грмље у тлу, како у пролеће тако иу јесен. Место слетања мора бити сталне природе (биљка не воли пресађивање на друго место) и бити отворена за стално излагање сунчевој светлости.

Ако поставите грмље у пролеће, потребно је да се фокусирате на веома кратак период између одмрзавања тла и отицања бубрега биљке. Ово директно утиче на опстанак биљке на новом месту. Да не би пропустили и не закаснили, многи љетни становници препоручују да јесен посадите косу косу. Ово ће осигурати да резултат буде позитиван.

Садња на јесен треба да се ради 4 или 6 недеља пре почетка мраза. Иако је постројење мразно тврдо, потребно је период прилагођавања да би добио снагу пре почетка зиме. До почетка мраза, Грусхенка грм има времена да стиче нове погаче, што значи његово успјешно прилагођавање.

Приликом садње огрозди треба узети у обзир растојање између биљака као по мери жбуње се преплићу, а то омета брзог раста и отежава жетву.

Регулисано растојање не би требало да буде мање од 1 метра, у неким случајевима вртићи расту грмље на удаљености од 1,5-2 метара. Младе саднице са годишњим погонима најбоље су постављене у полу питом јами, пречника 50к50 цм.

Важан фактор ће бити увођење ђубрива и органских хранљивих материја током садње. Са израчунавањем једне грге потребно је применити:

  • 40 грама калијум сулфида.
  • 50 грама двоструког суперфосфата.
  • 100 грама дрвета пепела.
  • Око 5-10 кг. ђубриво или хумус.

Непосредно прије убацивања грмља у јамо, неопходно је испитати присуство сухих корена, гране, лоших пуцања. Ако су такви на располагању, најбоље је уклонити их са прунером. Врхови добрих грана треба одрезати 10-15 цм од врха.

У припремљеној гнезди грмља треба ставити испод благог нагиба. Затим направите процес заспајања коренима земље. После тога, потребно је нежно ометати то, без оштећења самог грмља. Завршна фаза сесирања грмље грусе “Грусхенка” биће богата заливање под кореном и око биљке.

Related  Ефикасна употреба суперфосфата ђубрива

Брига

Принципи ношења грожђа Грусхенка садрже низ мера које доприносе повећању ефикасности плодова и развоју биљке у целини.

Да би се косилица константно придржавала високог приноса, неопходно је стално отпуштати тло. Интензитет и дубина овог процеса морају одговарати врсти тла. На тврдим земљиштима неопходно је извршити дубље копање, а на лабавим и меким површинама ће бити довољно отпуштања површине. Као алат, можете користити вртну виљушку или универзалну лопатицу са риппером.

Врло је важно уклонити корове испод грмља и око њега на време. Узимају неопходне хранљиве материје из космоса и повећавају влагу у тлу, што је веома непожељно за биљку. Прекомерна влага може постати предуслов за појаву вирусних болести.

Увођење ђубрива је такође важна фаза брига за космичара. Два пута годишње (пролеће и јесен) морате користити стандардне нутријената (калијум хлорид – 20 г, нитрат – 40 г, суперфосфат – 80 г, компост или ђубриво – око 7 или 10 кг).

ОбрезивањеТакође, једна од главних стадијума бриге за космичарком “Грусхенка” је правовремена обрезивање стена и старих грана, формирање грмља. У раним годинама врши се обрезивање коренских паса, а затим се уклањају слаби пуцови.

Уз одговарајућу негу, карактеристике космоса “Грусхенка” омогућавају одличну жетву.

Како купити, бригу о космичи – видео