Многи вртларци који узгајају огуљене рибе знају да је за добијање добре жетве са великим мирисним и слатким бобицама неопходно правилно наносити ђубрива за космић.

Кужне грожђе нису врло мухасто грмље, али и даље захтевају одговарајућу негу и благовремену примену ђубрива. Ако му даш све што ти треба, он може да носи плод неколико деценија, дајући 8-10 кг бобица од једне грме.

За почетак врхунске обраде преливача неопходан је у првој години након садње. То доприноси формирању снажног разгранатог грмља са значајним бројем младих базалних пуцева. Индикатори доброг приноса достижу 5-7 година.

Савети за ђубрење космоса

Да бисте добили високи принос добро оплоди је земља неопходно, јер у зависности од повећања броја бобице повећава и потребу за важним хранљивим састојцима. Корени гоосеберри дубље у земљу око 1,5 метара, али већина њих се налази на дубини од не више од 35 цм. Најбољи тло за грма је лаган слободно земљиште (пожељно песак). Због тога је веома важно приписати губитак тла.

Специфично исцрпљивање и недостатак хранљивих састојака (нарочито азот), земљиште је различито рано пролеће. Током овог периода, биљка је посебно активна: пупољци и цвијеће почињу цвјетати, па ће бити неопходно водити бригу о ђубрењу тла. Шта опљачкати космосе на пролеће? Посебно релевантни у овом периоду биће душикова ђубрива.

У последњем месецу пролећа и лета, потребно је хранити космић, што помаже да попуните бобице и поставите нове плодове. Ако лишће и јајници на грму падну врло рано, онда то указује на недостатак хранљивих састојака. Већина експерата препоручује ђубриво које садржи хлор. Ова врста ђубрива је уведена на јесен. У рано пролеће је уведен азотно ђубриво (нитратна форма азота).

Љетни становници препоручују три основна начина за побољшање земљишта за садњу космоса:

  • Периодично ђубрење у планираном тлу две или три године.
  • Једнократно ђубрење земљишта, произведено кружним круговима.
  • Годишње храњење, у којем се постепено смањује дубина третмана земљишта око грмље.

Related  Специфичности кукуруза

Пре него што оплодите косинус?

Многи почетници вртларима заинтересовани су за питање како оплођивати косаре. Током прве године након садње, почевши од периода цвјетања и плодова, солитер је врло корисно ђубриво. На једној грмади, морате да кувате око 250 г овог хранљивог материјала, поделите га на три оброка. Први пут се грмља напаја ако је дужина пуцања достигла 5-6 цм. Следећа два храњења се изводе једнаким интервалом од 2-3 недеље.

Ако говоримо о 2-3-годишњој биљци, количина сита се повећава на 300 грама по грмовима (2-3 шалице). Половина ђубрива је уведена рано пролеће, а половина у мају.

СуперфосфатАко током слетања су учињени у огрозда фосфор и Потасх ђубрива, неопходно је у том периоду их храни (100 г калијумове соли и суперфосфат под жбуном). Ђубриво треба равномјерно распршити око грмља не ближе од 0,5 метара и не више од метра од базе.

 

Од четврте године живота грмља, азот, калијум и фосфорно ђубриво морају се плаћати годишње.

Амонијум нитратХранити гоосеберри најшире коришћене азота ђубриво у облику амонијум нитрата (60 г на жбун) или урее (40-45 г по бусх). Ако говоримо о фосфорним ђубривима, онда је двоструки суперфосфат (50-60 г по грмљу) најбољи за косаре. Али треба имати на уму да ако је тло кисело, онда уместо суперфосфат треба користити супертомасин или термофосфат.

Калијумско ђубриво за косаре су сулфатни калијум (50-80 г по грмљу) и пепео (300-400 г по грмљу). Такође можете користити високе калијеве соли (100 грама по грмљу).

Ако космуље доноси веома велике приносе и расте лоше, потребно је додати сланину (200 кг по 1 ха) након бербе бобица.

Related  Упознајемо мирисне јагоде сорте Али Баба описом и фотографијом

Позитивно на раст и плодњу космоса утичу на органска ђубрива. Пошто већина корена није дубока, прикладно је применити хумус. Због тога, да бисте добили добар жетве космоса, потребно је направити залиху ђубрива. На малим парцелама, уместо ђубрива, можете користити и компост.

Жетву треба увести једном сваке двије године. На једном хектару вам треба 200 центи, по том основу, довољно за 10-15 кг по грмљу. Мора се равномерно распоређивати по целом подручју са космичинком, можете копати, а можете га оставити на површини и користити га као мулч. Тиво у облику ђубрива у јесен је уведено у тло. Ако нема гнијезде, онда се чак и врхови кромпира могу приступити. Пре наношења гнојива, могу се распршити фосфор и калијумско ђубриво.

На јако осиромашеним земљиштима космуље се може хранити течним органским ђубривима. Овај поступак треба изводити 2 пута, први – након цветања, други – након сакупљања бобица. Пре ђубрења, таква ђубрива се разређују водом у следећим размјерама:

  • Густина је 1/7,
  • Муллеин – 1/5,
  • Птички изљев – 1/12.

За сваку грмље космоса такво решење, морате користити 10 литара. Уводи се у претходно ископане жљебове на двије стране грмља.

Ако сте пратили све препоруке о употреби ђубрива да нахрани гоосеберри, фабрика ће бити мање подложни болестима и штеточинама, као и уживање и добар квалитет усева дуги низ година.

Тајне растућег космоса – видео