црвене ружеМноге жене, које су поклониле поклон ружичастог поклона, гори са жељом да се исте развијају иу предграђу или на сопственом прозору. Како кажу стручњаци, ово је сасвим реално и, поред тога, није тешко. Али, пре него што сазмате ружу из буке, неопходно је знати све суптилности овог процеса, јер од безначајних на први поглед детаљи ће зависити од успјеха.

Изабрали смо потезе

Желим одмах напоменути да нису све цвијеће погодне за култивацију. Да би од рушевина букета одрастао, потребно је изабрати тачан садни материјал:

  • Немојте рачунати на цвеће доведено из иностранства. У циљу продужења рока трајања холандских ружа подложне су веома снажном третману са конзервансима. Према томе, боље је дати предност цвецама узгајаним у локалним пластеницима. Велики проценат корења (до 90%) показују хибриди чаја, пољантхус, минијатурни и пењање.
  • Врло тешко је узгајати ружу од сечења букета који је стајао у цветном лонцу са водом више од четири дана.
  • Није погодно за клијавост сувише дебеле и прилично зелене флексибилне стабљике. Оптимална опција је мекано мало ојачано стабло, које има један или два бубрега на врху и један бубрег одоздо.

Припрема сечења ружа

Да бисте узгајали руже од сечака букета, потребно је пажљиво припремити садни материјал. У том циљу, стуб од дебљине 12-25 цм се формира од стабљике, а доњи део има угао од 45 ° и налази се 1 цм даље од доњег бубрега. Горњи рез се прави и налази се на удаљености од горњег бубрега за 0,5-1 цм.

Завршио формирање, сечење може бити смањена до 12 сати у води са раствореног лека се убрзао раст и постављен у алое сока који има исте карактеристике.

чешњаПосле овог времена, исцртајте стабљику и притисните горњи део зеленилом или калијум перманганатом. Доњи рез је пожељно оборен у корену, што ће допринети бољој коренини. Да би се побољшао преживљавање, уклонили су се сви доњи листови на њој, а горња половина или 1/3 су одсечени. Шпијунови, ако их има, уклањају се са прунером.

Сјеме за садњу

Пре сјећења ружичастог стабла из буке неопходно је припремити тло за то. Ако се слетање врши у условима просторије, можете набавити специјалну мешавину земљишта која садржи све потребне компоненте. Када корените сјеме на отвореном тлу, тло на кревету треба бити плодно и лако. Ово се може постићи мјешањем хумуса, ријечног песка, као и листопадног и тресетног земљишта.

Сакупљање садница се врши тако да најмањи део остаје изнад површине земље. Ово ће омогућити биљци да избегава губитак влаге. Међутим, не препоручује се и продубљивање: горњи пупољци требају остати изнад земље. Затим исеците сеће ружа и покријте пластичном бочицом или теглом од 1,5 л да бисте креирали сопствену микроклиму. На тло испод њих остало је увек влажно, препоручује се горњи слој тла да буде посипан песком од 2-3 цм.

сјеме ружа у кромпировимаПодигните ружу са потеза буке на још један оригиналан начин. За то се користи кромпир. Пре засадања садница у тло, она је заглављена у плодовима кромпира у доњем резу, од које су све очи унапред посечене. Затим, потато кромпира се налази у тлу као иу претходном начину.

 

Према искусним узгајивачима цвећа, ова опција повећава шансе за корење неколико пута, пошто биљка кромпира добија више потребних хранљивих материја.

Брига о резанцима

Да би се растала од сјекача током фазе корења, потребна је посебна брига. У првих 2 недеља, садница треба да добије обилну хидратацију. За ту сврху се прскају до 5-7 пута дневно. Међутим, земљиште треба да остане влажно, али не и вискозно. Надаље, таква манипулација може се смањити до 3 пута. Заливање и прскање се врше кроз врат бочице.

Оптимални температурни режим, у којем су руже са сјекова буке добро укорењене, је 23-25 ​​степени. Такође, не заборавите на додатно осветљење. Ако биљка добије недовољно сунчеве светлости, онда осветљење врши флуоресцентна светла.

створити коренимаНегде за 3-4 седмице, корен почиње да се појављује у потезима. Од овог тренутка, можете га постепено навићи на природне услове. Да би се то урадило, саднице се први пут уклањају 5 минута, а затим 10, а затим се количина времена проведена на собној температури постепено повећава.

Ако се цијели процес правилно обавља, онда за неколико година можете видети мирисни грм на вашем балкону или у цвјетном врту. Немојте бити узнемирени ако сечице нису укорењене. Пошто је ружа каприцијска биљка, то можда није први пут. Покушајте поново и не бојте се ризика и експеримента. Можда ћете ићи на свој растући начин, који је најбоље прилагођен вашим условима.

Видео о узгајању ружа из буке