паприке у стаклу

Мирисне краставци, зрела парадајза и сочно слатке паприке – нешто без чега је немогуће замислити период лета-јесени. Узгој, они несумњиво стичу посебан укус. И ако постоје нека питања о нијансама бриге за краставце и парадајз зна било само-поштовање летње посетилаца, нешто о бибером. Покушајмо да им одговоримо.

Садња садница

Један од најоригиналнијих и најдражих начина за вртларце да добију добар грмље и усеве је да расте биљке са паприма самим собом. Зашто је то неопходно? Веома једноставно: да би нормално одрастао, бугарском биберу треба топлина. И пошто не можемо променити температуру изван прозора, саднице ће бити премјештене у просторију. У отвореном простору, пуцњаци, уколико се подигну, брзо се замрзну и угасе. Прикачен у угодним лонацима негде на јужном прозору, расте много брже и јаче.

Које су предности почетне садње паприке на саднице:

  • период повећања плодова;
  • сазревање плодова у будућности убрзава 2-3 недеље;
  • нема потребе за сузбијањем корова и штеточина.

Ове нијансе су довољне за праву одлуку и размишљају о садњи семена бибера за саднице.

Како одредити временски распоред саднице паприке за саднице?

Да би тачно одговорили на ово питање, неопходно је узети у обзир специфичности региона и климу у којој ће расадити саднице. Дакле, генерализирамо.

Ако се прећи биљке у отвореном терену почетком маја, садњу семена паприке садница треба да се одвија почетком марта. И обезбедили су дугачке сатове, чак и крајем фебруара. И још раније, ако је могуће преместити саднице у загрејано земљиште, на примјер, у стакленике.

Садница папраЧесто у јануару време постаје прилично јасно. Немојте дозволити да ово доведе до заваривања, јер су зимски дани прекратки и пуцњава неће имати довољно светлости. Уз јаку жељу, саднице могу бити освијетљене посебним сијалицама 12 сати дневно. Наравно, када сејати бибер на саднице, то је на вама, али је лакше само сачекати фебруар-март. ЛЕД лампе се могу користити у случају да желите садити биљке касније, на пример, у априлу. Ово ће помоћи растућим биљкама брже и бити спремни за трансплантацију у отворено земљиште у правом тренутку.

Укратко, шта треба узети у обзир приликом одабира када садити саднице:

  • дужина светлосног дана;
  • очекивани датум трансплантације садница у земљу;
  • квалитет семена.

Обрати пажњу! Квалитет семена може утицати на сјемење паприка на саднице. Неки произвођачи их специфично оверџе да продуже рок трајања. Такво сјеме ће продужити реда магнитуде дуже. Постоје и одређене сорте са касним периодом плодности. Обично се ово пише на амбалажи, па приликом куповине семена, будите пажљиви.

Где да ставим?

Као што је раније речено, бугарском биберу не воли хладноће, а свакако је потребна директна сунчева светлост. Ово је важна нијанса, која се мора запамтити. Најбоље мјесто за посуде са калупима је јужни прозор, поплављен сунцем. У топлим данима могу и требају ставити на стаклену терасу.

Када излажете наочаре са бибером, проверите да ли је на прозору и да ли је на површини довољно топлоте. Ако није, обавезно ставите нешто испод саднице.

Где да започнем?

Приликом избора контејнера у којем ће се садити паприка, запамтите да он не толерише изборе. Ако одлучите да ставите семе у заједничком посуду, а затим седите, саднице су касни у развоју за неколико недеља. Боље је одмах одабрати појединачне наочаре, идеално почети са запремином од 100 мл.

Постоји мишљење да паприма не треба пуно простора. Ово је заблуда. Пошто корени расте, потребно је пребацити у велике резервоаре, завршавајући два литра. Наравно, у условима стана готово је немогуће, али боље је знати како правилно расти саднице паприке и, ако је могуће, приступити правилима што ближе.

Боље је да претходно исперите семе, посебно ако видите да су превише сушене. Ово ће убрзати и повећати њихову клијавост. Када се квалитет семена не може утврдити очима, можете покушати да унапред подигнете неколико ствари и сазнате колико ће брзо да се успону. На основу овога, можете сазнати да ли је вредно да их исушите и прецизније одредите када се биљка попрска на саднице.

Земља за саднице мора се загрејати и “хранити”. Најбоље је мешати земљиште са пепелом, хумусом и песком. А за загријавање, можете претопити топле воде у чаше са земљом, сакупљањем испаравања на филму који се протеже одозго. Уклонити овај филм је неопходан уз прве узлијеталице.

Да ли је тешко водити рачуна о садницама бибера?

кикирики паприкеУ продавницама данас постоје довољно ђубрива која су погодна за узгој паприке. Овде главна ствар није претеривање, већ пажљиво прочитајте упутства и пратите их. Нека буду боље “подхрањени” него обрнуто. Учесталост наводњавања овиси о томе колико брзо земља се посуши у посудама. Ово само треба посматрати. Што се тиче заливања, бибер је непреценљив, али не би требало ни заборавити на то.

Са узлазним пуцима, важно је да корени имају довољно приступа ваздуху, тако да тло мора бити константно олабављено. И уопште, корени за бибер – “болесно” место. Постројења за садњу на отвореном простору, у сваком случају не могу се оштетити и, ако је могуће, чак и деформирати. То доводи до значајног успоравања раста, ау будућности – до смањења плодности.

Сумирање

Као што сада знате, брига о садницама бибера није толико компликована. Поштовање само неколико једноставних правила помоћи ће вам да сакупљате велики и добар усник сочног бибера:

  • увек остављајте биберу толико топлине и светлости;
  • Немојте зажалити што за сваки узгајају посебан контејнер, како расте, повећавајући њену запремину;
  • пустите коренима да дишу;
  • Немојте превлачити и не попунити паприку с водом.

Прочитајте такође: када је боље садити парадајз?

Сеедлинг паприка – видео савети од искусног љетног становника