Кромпир различитих сортиНије свима познато да је свет порастао велики број сорти кромпира. Постоје егзотичне врсте са необичним укусом. Сваког одмора и уобичајене породичне вечере не може се замислити без јела кромпира: пире кромпир, пржени, замрзнут, пуњен, са печуркама. Једноставно је немогуће навести све посуђе са овом кореновом културом. Хајде да пређемо на проучавање најпопуларнијих врста. Проучићемо сорте кромпира, фотографије и опис.

Свако име се разликује по тоновима укуса и начину припреме, што је тешко поверовати у просечну особу. Али искусне домаћице добро познају кромпир и знају шта је погодно за пире, а за кромпир у “униформама”. Дакле, представљамо да прегледамо најбрже “трчеће” сорте кромпира, њихове фотографије и опис.

При избору обратите пажњу на складиштење и отпорност на промјене температуре, болести!

Ред Сцарлетт

Сорта црвене шкрљеХоландски узгајивачи су радили на слави и извели невероватну разноликост кромпира – Црвену Скарлету. Односи се на рано зрење, ниска биљка, црвено-љубичаста цвијећа. Велики принос, али често величина коренских култура и њихов број зависе од климатских услова. Кромпир кромпира су дугуљасти, чак и достигају 150 грама. Кувари забиљежују отпорност усјева на штету, а након топлотног третмана, кртоле не мијењају своју боју. Гарденерс воле ову сорту за лако подношљивост суше, отпорност на различите гљиве, болести.

Кромпир “Плави очи”

Блуе Еиед ПотатоОмиљена врста пољопривредних произвођача и непретенциозних у складиштењу кромпира “Синеглазка” чврсто заузима водеће место у популарности међу искусним љетним становницима. Рано формирање гомоља (током цветења) даје вртларима могућност да пробају млади кромпир за 40 дана. У дијелу гомоља беле, назив културе је добијен кроз око плаве боје, који почињу да клијате у пролеће. Жетва је увек конзистентно богата, од сто до 500 кг. Цвијеће су светло плаве, велике кртоле овалног облика. Не траје дуго, али има одличан укус. Отпорно на парадајз, касну бактерију, бактеријски пропад.

Кромпир “Невски”

Кромпир НевскиЗа љубитеље раног кромпира, кромпир “Невски” је погодан. Већ на 40. дан након садње, култура је задовољна укусним и укусним производом. Густо лишће, бело цвијеће. Кукуруз овалне, светле жуте коре, кремасте сјене целулозе. Добро складиштење чак и при веома ниским температурама. При садњи, треба имати на уму да земљиште треба добро загрејати, кртоле су непрекидане и без прекинутих калупа. Сорта је отпорна на болести, вирусе. Када се земљиште правилно култивише с ђубривом, кромпир ће дати великодушну жетву.

Кромпир “Ласунок”

Потато ЛасунокОдличан укус пикантуса, отпорност на болести, екстремне температуре, израђују се кромпир “Ласунок”, који су развили бјелоруски узгајивачи. Принос – 650 центара са ха, одлична пробављивост. Мистерије бирају ову сорту за пире, пржење, кување и друга омиљена јела. Узгајају се у индустријској величини, јер се лако складиште и успешно транспортује на великим даљинама. Кожа је светло жута, кртоле су подољене, у бијелом резу. Фертилизирање тла је важно да се не претерује са горњом обрадом. Биљка почиње снажно расти и “узима” снаге из корена, што доводи до појаве малих плодова. Периодично наводњавање, хлађење, борба против штеточина и болести ће довести до истог резултата – пољопривредник ће добити великодушну жетву.

Кромпир “Роццо”

Потато РоццоПрекрасна екстерна и веома укусна разноликост културе, добијена селекцијом холандских стручњака, кромпира Роццо производи плод почетком августа. У Русији је ова јединствена сорта порасла пре 20 година. Култура је савршено успостављена у нашој климатској зони. Само две деценије и укусни производ сада се могу видети на било ком тржишту. Боја цвијећа је црвено-љубичаста. Корен је овалан у облику, са црвеном кожом. Оно што треба поменути, кртоле ове сорте су увек прави облик без јагача и изобличења. Максимална тежина је 120 грама. Биљка је отпорна на касну твар, вирусе, парадисе, суше. Предностима “Роццо” може се приписати и добра опрезност и суровост за животну средину, што даје гаранцију очувања усјева за дуготрајно складиштење и транспорт. Због стабилности у транспорту и задржавању квалитета, сорта се гаји на индустријском нивоу и “очекује” купца на полици свих продавница и тржишта.

Кромпир “Росари”

Разноврсност РосариаОва врста има јединствени укус, погодан за кување различитих јела. Сорта кромпира “Росара” је узгајала немачка узгајивача. Од једне грме 12-15 гомоља, маса једног воца достиже 115 грама. 65-70 дана су довољне да се формира усев. Разноврсност је отпорна на гљивице, болести, рак од кромпира, нематоде, краставац. Једноставно толерише ниским температурама, које вам омогућавају да дају богату жетву у хладној климатској зони. Добро складиштење омогућава производњу кромпира “Росара” на индустријском нивоу и транспортује их у различите земље. Плодови са црвеном кожом, подолговате, одличне квалитете укуса. Киша, суша, хладне температуре не утичу на сорту, што је гаранција високог приноса.

Кромпир “Ривиера”

Кромпир РивиераСветло жуте гомоље овалног облика кромпира “Ривиера” односе се на ране сорте и дају усјеве 40 дана након садње. Због свог богатог воћа, он се односи на сорте столова. Увек има прекрасну презентацију и одличан укус. Добро се држи, али имајући у виду да је ово рана варијанта, пољопривредни произвођачи не развијају културу за зиму. Култура је отпорна на сушу, ниске температуре, кише, болести, вирусе. Такође, висока отпорност на канцер кромпира, нематода, краба. Сорта се гаји у јужним регионима, не цвети. Биљка има висок пецат, оци кртола су мале.

Ране сорте хемијских средстава за обраду се стриктно не препоручују!

Кромпир “Пицассо”

Пицк ПицассоКасна сорта, након садње, даје 125-140 дана. Кромпир “Пицассо” узгајали су одгајивачи Холандије. Односи се на високо приносне врсте, жуту кожу, ружичасте очи. Корени су велики, одличан укус. Изгубили су не само камионете, него и индустријски. Одлично складиштено, лако толерише високе и ниске температуре, сушу, кишу. Кромпир “Пицассо” је отпоран на болести, вирусе, краставце, касну мрљу. Главна места култивације су централно подручје Чернозема. Од једног хектара сакупља до 570 центара кромпира. Ова сорта “преферира” често ђубрење помоћу ђубрива.

Најпопуларније сорте кромпира су наведене горе. Свака од њих има

  • одличан укус,
  • јуха,
  • отпорност на вирусе, болести.
  • лако толерише температурне промене;
  • добро навикнути на различите климатске услове Русије;
  • отпоран на дуготрајно складиштење;
  • лако толерише дуги терет.

Ниска температура, суша, повећана влажност током гајења не утичу на принос. Изаберите свој укус и посадите свој омиљени кромпир у креветима. До данас, проналажење елитне или ретке сорте не представља никакве проблеме. Све што је потребно од фармера је да напорно ради и жетва ће бити слава!

Видео: “Најбоље сорте кромпира”