лечење против болестиНаша омиљена кајсија долази из топлих регија Јерменије, Индије, Кине. Болести марелица и њихов третман – фотографије на страници, повезане су са променама у условима станишта. У клими која није карактеристична за дрво, развијају се гљивичне и не-заразне болести, смањујући продуктивност врта. Само спречавање и правилна брига може помоћи спречавању ширења болести.

Болести и њихов третман

марелицаНишта у врту није случајно. У погрешном времену, гутираног или сувог листа, огранка, чини га хортикултуристу да удари ушима. Нажалост, немогуће је уништити инфекцију у јавним баштама. Репродукција спора и бактерија у зараженом подручју може се смањити редовним спровођењем третмана за биолошку заштиту. Покривач спора и циста може бити једно једно дрво у напуштеној башти.

Ако је врт под утјецајем болести марелица, онда се планира борба с њима. Али за ово морате знати знаке, опасне периоде и начине лијечења сваке болести.

Разликују врсте болести:

 • физиолошки;
 • бактеријски;
 • гљивично;
 • вирус.

Да бисте третирали болест, морате знати његове знакове. Постоји одређена одредница, где постоје фотографије болести марелица и описани су њихови третмани. Спречавање болести може бити превентивних мјера – стицање садница, толерантних на болести које су присутне у региону, за спровођење заштитних мера, за обављање агротехничких активности.

Монилиоза је најчешћа болест воћака од марелица

монилијални опекотинеМонилиоза је узрокована увођењем марсупијалне гљивичне монилије. Болест се развија у два облика – утиче на листове и узрокује сиву гњаву воћа.

Очекујте да ће болест на листовима бити након топлих зима. Ако се цветни период поклапа са мокрим магловитим временом – споре кроз отворени латица латице се уносе у дрво. Истовремено, цвет постаје браон, погођено дрво не храни лист.

Наиме, инфекција монилијасом је разлог због кога се марелица суши након цветања. Листови се не пале, они се мумификују, али на гранама појављују се пукотине, које дрво тражи да се закрпи, секретујући жвакање.

Related  Упутства за употребу Цлипер инсектицида

Мера борбе против спаљивања монолога је двоструко резбарење оштећених грана, током појављивања болести и за 2-3 недеље. Третман препарата бакра смањује репродукцију гљивичне монилије. Превентива – јесење бијеле боје са додатком купроксата у кречу.

сиво грло плодаМонилиаза марелице и борба против ње биће потребна на врхунцу лета, у топлој влажној сезони. Кад је жетва спремна за зрење, плодови су прекривени белим, сивим пухастим премазом, а затим труне. Ови плодови морају бити сакупљени и уништени. Али у зиму дрвеће се третира са Бордо текућином три пута. У пролеће, чак и пре цветања, врт се третира са зеленим конусом, фунгицидима на пупољевима:

 • Хорус;
 • Нитрафен;
 • Инсектициди.

Третирање против инсеката је неопходно, јер преносе гној у здраве јајнике.

Следеће године, ослабљену биљку треба ослободити са дела усјева, уклањањем грана, тањирајући биљку. Истовремено, ова метода је превентива против гљивичних болести.

Клиастероспориосис или перфорирано шишање

апхидиа леаф апхродисиасисПажљиво истражите пролазне рупе, потражите лишћарску крзну, а пре него што је гљивична болест пилића кијососпориоза. У почетку се појављују мале светле тачке, притисне у плочу. Затим се појави некроза и рупа. Ако не предузмете мјере – тачке постају веће, листа се уништава. Извор болести може бити гљивица, инфекција или поремећаји у пољопривредној технологији. Дакле, лишће се може спалити превентивним третманом, ако превазилазите дозу хемикалија, дрво се може ослабити инфекцијом. Али ако нема другог разлога – то је гљивица, а терапији су потребни фунгициди. А рана која се појавила, где жвакаћа цвијећа, треба лијечити и затворити с баштованом димом.

Сјећање воћа

ширење плодова од марелицаЧини се, без узрока, чак и зелени или жути плодови без укуса почињу да се распадају, ослобађајући оптерећење гране. Зашто се марелица сруши? Постоји много разлога. Можда је дрво преоптерећено плодовима, а нема довољно хране. Власник није регулисао оптерећење, а ослабљено дрво се ослободило жетве.

Related  Узгајајућа репа у земљи на отвореном простору

Можда је ураган ветар прошао кроз град и испустио воћу. Али промене температуре, оштећења пртљага дају исти резултат. Стабло чека апоплексију ако температура пада на 0 степени. Ћелијски сок се замрзавао, ћелије су биле отечене, листови су се сагнули и сували. После тога, погођено дрво почиње да се осуши и није више до жетве. Даље, бактерије и гљивице се уносе у погођена ткива. Лечење апоплексије се састоји у третману препаратима који садрже бакар, изрезивањем погођених грана.

Како спречити жвакање

клијавост марелицеГума је заштитно љепиво ослобађање дрвета – лепак, смола, разблажен соком. Шта урадити ако производња гуме у марелици одузима виталност? Болест се назива гуммоза, карактеристична је за воћне културе.

Ослободјена гума је лепљива густа супстанца, осмишљена да покрије ране, као што је лепљиви малтер. Лековита супстанца која се користи у традиционалној медицини. Отворите рану, пукотину треба излечити. Али пенетриране печурке и бактерије се мешају, дрво се уништава, проток се наставља, слабљење дрвета.

Спречити појаву раста може бити тачна заштита:

 • Немојте повредити круху дрвета;
 • Не дозволити мраз и сунчање;
 • Не радите трауматско обрезивање током покрета сапуна;
 • користити у узгоју зонских сорти.

Априцот је бељен 3 пута годишње – у лето, зими и на јесен. Зимски омотач пртљажника са уклањањем ће помоћи. Балансирани састав тла за калцијум је важан за заустављање ослобађања десни. Вишак калцијума може се уклонити ако се сезона залити слабим раствором калијум перманганата.

Дрво треба третманМетоде борбе са гумама пуно, као и разлоги због којих је дошло до болести. Главна ствар је проналажење узрока и након њене елиминације вршити агротехничке мере. Болести дрвећа марелица које су приказане на фотографији и њиховом третману најчешће представљају сложени знакови су преплетени. Стручни агроном може увести јасноћу.

Related  Изаберите најбоље сорте јабука за област Москве

Видео о моји опекотине марелице