орахОво племенито и популарно дрво воли да на својим локацијама има много вртларара. Проблем је у томе што сви не знају како се садити орах да би га жетао већ дуги низ година. Ако схватите особине ове процедуре, постаје јасно да ово није тако немогуће задатка.

Основне методе репродукције

орахОрех је нежна, хладно отпорна биљка која најбоље расте у умереној и благу климу. Дрво има могућност самоопремења, као резултат тога, уместо пуцања које су умрле у тешким зимама, скоро увек расте нова.

Да бисте научили како правилно садити орах, требало би да се упознате са главним начинима његовог ширења. Расподјела ове културе може:

  • семе;
  • саднице;
  • вегетативни начин.

Сакупљање садница је тешко предвидети какве ће плодове донети у будућности и да ли ће их примити. Због тога је пожељно расти из семена, док је гарантовано да се пренесе око 80% варијетета. Требало би да изаберете орасле за садњу са тих стабала које расту у вашем подручју.

Ако је творница материце правилно изабрана, раст вегетације на орах такође обезбеђује идентитет знакова насталог потомства и стабла мајке. Ефективна метода ове репродукције се сматра отворима на отвореном.

Узгој ораха из семена

воће орахаПоседовање ораха с семењем се сматра једним од најлакших начина размножавања. Овај поступак се може изводити не само у пролеће, већ иу јесен.

Воће намењено за садњу мора бити велико и зрело. Обично су зелене са благим жућкастим нијансама и умерено тврда шкољка.

Нутс, намењене за садњу, најбоље се сакупљају на јесен, када дрво активно фруктира и самостално прелије зрело воће. Значајан симптом зрелости ораха је пукотина у перикарпу или његова заостајање иза љуске.

Како садити орах од семена? Прије свега, неопходно је да се одабрано сјеме опере у топлој води 2-3 дана, након чега се стратифицирају у року од 2 мјесеца. Да би то учинили, постављају се у влажну пиљевину или песак, чувају се на температури од 2-5 степени. На крају периода стратификације, семе се уносе у топлу собу, гдје су клијаване. У том циљу налазе се у контејнерима испуњеним тресетом или влажним ријечним песком и чувају се на температури од 5-7 степени.поставити орахе за клијавост

Посматрања показују да се семе које се пречишћавају из перикарпа разликују у клијавости.

Јесење сјемење се обавља крајем октобра, ако дозвољавају климатски услови, – семе се ставља на отворено тло. Пракса показује да је приликом јесења могуће постићи више одрживих садница. Сајење ораха на пролеће пада почетком маја.

Related  Које болести спроводе наши омиљени лубенице?

Узгајати лактовеСеме ће одмах бити посејане на сталном мјесту раста, тако да се мора размишљати унапријед. Ова страница треба заштитити од вјетра и добро осветљена. Дубина постављања семена је 15-20 цм, постављајући их у рупу са шавом горе.

Садња садница ораха

сакупљањеЕфективна култивација дрвећа помоћу садница постиже се усаглашеност са свим танчинама технологије. Поред тога, успјешан раст ораха захтијеваће присуство таквих фактора:

  • добро земљиште;
  • довољно осветљење;
  • потребну количину влаге;
  • топлота.

припремање слетне јамеОбично за слетање јама је величине 70к70 цм, али ако је корен систем није довољно, она се повећава, тако да су корени тог дрвета будућег уклапају у проширеном стању. У једнаким деловима, јама је испуњена земљом и хумусом.

За садњу садница с дебелином цијеви од најмање 1 цм, њихова висина није битна.

садња садница

Како правилно садити ораси? Прелиминарно, њихов корен систем се препоручује да се лечи са стимулансима раста. Тада су корени исправљени, постављени у јаму и прекривени земљом, који је након тога мало нагомилан.

Коријенски овратник саднице треба поставити на нивоу тла током садње.

По завршетку поступка, будућа стабла се залијевају, при чему се свака дијета захтијева најмање 3 канте воде. Стабљике су млевене листовима или пиљевином.

Вегетативни начин репродукције

сорте сојиних сортиРепродукција сечењем одобрава и многи вртларци. Вегетативна метода се користи за побољшање својстава расположиве сорте.

Резнице су потребни за пресађивање, цут од изданака ове године, који се налази на јужној страни трупа на висини од најмање 5 м. Пре сечења дрво треба да буде добро залије, земљиште и копају испод ње.

Уз помоћ оштрог ножа, неколико оштрих резова се прави око сечења, а затим се уклањају са штитом 3к2 цм у величини, у средини чега би требало бити око.

Related  Врт без проблема: посадите кромпир испод сламе

Да би задржали влагу, ставите будућу вакцину треба завити у филм. После 2 седмице, бубрежни поклопац једноставно сече у кору новог дрвета и фиксира се помоћу електричне траке. Уклоните га након 3 недеље, за то време скута и кљун имају времена да расте заједно.

Узгој и негу

Брига о садницама орахаУ различитим климатским областима одабране су одговарајуће сорте садница са жељеним својствима. На пример, производња орах у Московској области захтева такве сорте као што Садко, Идеал, Москви, који је мирно толеришу ниске температуре и не треба склониште за зимско време.

Иако неки белоруски вртларци сматрају да је гајење ораха на територији ове земље бескорисно окупирано, њихови сународници успјешно практикују садњу таквих сорти као што су:

  • сећање на Минов;
  • Самокхваловицхски;
  • Пински.

млади орахУспешна култивација ораха у Белорусији заснива се на правилном одабиру погодних сорти који могу толерисати климу. Овај пример показује да је ово дрво способно да расте на скоро сваком земљишту, али мора нужно бити лабаво, исушено и плодно.

Без обзира на то како је биљка посадјена, она расте споро. Узгајање ораха захтијева негу и стрпљење. Дрву је потребно стално хранити, обрезати гране, а на интензивној врућини потребан је обилно заливање.

Видео о гајењу ораха из семена