Imel sem nekaj koščkov dolgoročnih irisov s čudovitim barvanjem, vendar imamo skoraj zimo na ulici. Povejte mi, kako pravilno lahko irises zasadite in ali je mogoče začasno (pred pomladjo), da jih postavite v lončke?

kako zasajiti irisesTudi na kombinirani cvetni postelji so irisi vedno prvi, ki ujamejo pogled in celo, ko rastejo v ločenih kompozicijah, jih je težko spregledati s temi čednimi moškimi. Ozki visoki listi, dolgi pedunci, velike sijajne socvetje z najrazličnejšimi barvami bodo postali pravi okras na mestu. Poleg tega te trajnice cvetje ne zahtevajo stalne pozornosti: rastejo na enem mestu do 5 let, in nekatere sorte – dvakrat toliko. Govorimo o tem, kako pravilno zasaditi irises, tako da ohranijo svojo okrašenost za dolgo časa in okrasijo cvetlično posteljo.

Kdaj saditi?zasaditev irisa

Lahko začnete sajenje irises:

  1. Poleti. Če se sadni material (delenka, iztrebek ali ventilator) vzame iz odraslih grmovnic, ga je treba opraviti dva tedna po koncu cvetenja. V tem času so se že pojavile nove povezave na korenike, vendar so njihove korenine v začetni fazi, cvetni brsti še niso začeli.
  2. Jeseni. Sajenje je treba zaključiti najkasneje do sredine septembra, tako da se lahko irises začnejo ukvarjati pred prvo zmrzaljo. Sadilni material mora že oblikovati cvetni brsti in razvit koreninski sistem.
  3. Spomladi. Sejanje irisov se začne konec aprila – zgodaj maja, ko se zemlja dobro segreje.

Najpogosteje se iris razprostira po koncu cvetenja ali jeseni – tako mlade rastline imajo čas, da se navadijo na zimo in postanejo močnejše, in že v naslednji sezoni cvetijo.

Če je delišica irisa odšla na pozno jesen, jo je treba posaditi v lonec in postaviti v klet zimo. Na postelji takšne rastline je zasajena spomladi.

Kje postaviti?kje vzrejati

Za irises morate izbrati dobro osvetljeno mesto, kjer je izključena stoječa voda. Prav tako se izogibajte področjem z osnutki.

Večletne rastline dobro rastejo na skoraj vseh tleh, vendar dajejo prednost plodnim zemljiščem. Težka glinena tla za gojenje takih rastlin niso zelo primerna.

Težka tla je treba razredčiti s šoto in peskom, v svetlih peščenih – narediti glinasto zemljo in slaba eno leto pred zasaditvijo irises, da obogatijo ekološko, dodatno dodajanjem več mineralnih gnojil med sajenjem. Alkalno zemeljsko valjanje.

Kako saditi?vzletni vzorec

Za zasaditev irisa, morate kopati plitvo luknjo in nalijte majhen kljun v svojem središču. Na hribovitem irisu poravnajte korenike, tako da so enakomerno nameščeni na straneh nadmorske višine. Zgornji del mora ostati nad površino tal, tako da se rastlina ne gnije. Pri sajenju žolčnih žarnic je žarnica treba razrezati na dve višini.

Izjema so bradati irisi – pokopani so v nekaj centimetrih, dodatno zaviti na vrhu.

Pravilno izberite irises – video