Povej mi, kakšna gnojila lahko naredim jeseni za ribez in maline v državi? Obstaja več grmov v obeh kulturah, že dolgo rastajo in v zadnjih letih so jagode opazno razpadle.

gnojilo za grmičevjeMaline in ribez so trajni grmičevji, ki rastejo na enem mestu brez transplantacije že vrsto let. Brez dodatnih gnojil za nekaj let, iz tleh izbirajo celotno oskrbo s hranili. Mnogi začenši vrtnarji, ki so nekajkrat odstranili obilno žetev, se pogosto sprašujejo, zakaj grmičevje slabo prenaša sadje. In razlog je nekje na površju – samo kulture nimajo dovolj moči za to. Tudi z uvedbo gnojil spomladi to pogosto ni dovolj.

Zakaj gnojiti maline in ribez v jeseni?

Jasno gnojenje sadnih grmov ni nič manj pomembno kot spomladi:

  • nadomestijo pomanjkanje elementov v sledovih, ki so bili porabljeni v procesu plodovanja;
  • spodbujajo polaganje prihodnje letine na mladih podružnicah;
  • zdrave grmičevje, brez prehrane, bolje prenašajo zimo tudi brez dodatnega zavetišča.

Glede na to, katera gnojila naj bi jeseni pod maline in ribezom v državi, v tem obdobju sadni grmovi potrebujejo pripravke kalijevega fosfata in ekološko.

Kako hraniti ribez?

ribez

Pred mrazom (približno sredi oktobra) je treba pod grmovjem ribeza uvesti ekološko. Če izstopite iz središča grmičevja 50 cm, raztegnite premer pavšalke, gnoja ali komposta v količini 6 kg za vsako rastlino in izkopavajte tla.

Organsko snov je mogoče uporabiti le v vlažnih tleh, da bi preprečili poškodbe koreninskega sistema pred opeklinami.

Mineralna gnojila pomagajo ribezu preživeti v zimskih zmrzalah. Za vsak kvadratni meter zemlje potrebujete najmanj 20 g kalijevega sulfata in 50 g superfosfata. Lahko jih naredite enkrat na dve leti, posamično ali skupaj, tudi z ekološko.

Kompleksni preparati, ki vsebujejo kalij, fosfor in druge mikroelemente, so prav tako zelo učinkoviti. Prednost, da jih uporabljamo, je, da je sestava hranil že uravnotežena in preprosto nemogoče narediti napako z odmerkom mineralov. Eno od teh zdravil je gnojilo AVA v granulah, ki po uporabi traja do 3 leta, postopoma krmijo ribez.

Kako hraniti maline?

malina

V prvih 2-3 letih po saditvi sadik maline zahtevajo le pripravke, ki vsebujejo dušik, pod pogojem, da je bil med sajenjem dobro vpihan. Uvedba fosfatnih kalijevih gnojil se začne, ko je grm že dovolj odrasla (za 3-4 leta življenja).

V septembru morate od grmlja narediti utor na razdalji 25 cm in jo nalijte 20 g kalijeve soli in 30 g superfosfata. Dodate lahko tudi 3-4 kg humusa. Fiksirajte gnojila v tleh.

Jubilejno hranjenje maline – video