Lansko leto, za moj rojstni dan, sem bil predstavljen z Lucerne begoni z zelo lepimi socvetji. Toda letos ni prerasel. Povejte mi, zakaj cveti Lucernja ne cvetijo in ali je mogoče obnoviti cvetenje?

Begonia iz Luzerna je dekorativno-listnata begonija, zato je glavna “vrednost” in okrasitev rastline njegovi listi. So precej velike, lepe nasičene zelene z refleksijo, rdeče od spodnje strani.

cvetoča alfalfa begonia

Z ustrezno skrbjo za begonijo bo Lucerna navdušila svoje lastnike ne le z bujno listje, ampak tudi z neobičajno lepimi cvetovi – roza in precej velika.

Treba je omeniti, da po cvetenju bledi, begonia proizvaja sadje, ki (po zorenju) lahko množite rastlino.

Te vrste okrasnih rastlin lahko cvetijo od konca zime in do samega začetka poletja. In če Lucerne begonija ne cvetita, se lahko razlogi skrivajo v napačni negi.

Begonija lucerne ne cveti

Za ta razred begonia je okrašen prag s šikantnimi barvami, morate upoštevati naslednje točke:
• kakšna razsvetljava je na loncu;
• kakšna je temperatura v prostoru, kjer se lonček nahaja;
• kaj je nahranjeno rožo;
• kako dolgo se je zgodilo rezanje in presajanje.

Nezadostna razsvetljava

lokacija begonije

Ker begoni pripadajo fotofilnim rastlinam, pomanjkanje osvetljenosti vpliva tudi na periodičnost cvetenja. Okno, na katerem stoji lonec z begonijo, mora biti dobro osvetljen, ne pa z neposrednimi žarki – rastlina bo prejela opekline od njih. Idealen kraj bo vzhodna ali zahodna okna.

Izbira enkrat za pot “prebivanje”, vam ni treba pogosto prerazporediti – cvet ne prenaša sprememb.

Nizka temperatura

Begonia Luzern je termofilni cvet. Udobna temperatura za to, na kateri so postavljeni brsti, pozimi predstavlja vsaj 18 stopinj toplote. Poleti je bolje vzdrževati temperaturni režim, ki ne presega 20 stopinj Celzija. Kršitev temperaturnega režima lahko povzroči neuspešnost cvetenja.

Nepravilno hranjenje

Eden od razlogov za pomanjkanje cvetenja v begoniji Lucerne je lahko presežek dušikovih gnojil. Vse hišne rastline redno hranimo. Vrsta gnojila je odvisna od vrste rastlin. Za oblikovanje bujne zelene mase okrasne listopadne rastline navadno hranimo z dušikovimi gnojili, iz katerih raste listje.

Related  Indijski krizantem

cvetoča lucerna

Da bi pobegnila, je Lucerne spustil cvetje, zato ga je treba potisniti – za dovajanje kompleksnega gnojila za cvetoče rastline s pogostnostjo enkrat na dva tedna.

Zamujena obrezovanje / presaditev gošče

stari grmiček begunske alfalfa

Begonia cvetijo mlade poganjke, zato se lahko cvetenje ustavi, če ga redno ne izrežete (razen pri sortah gomoljev). Za rastlino se ne raztezajo, listi se ne meljejo, zato je treba oblikovati pravočasno.
Če želite to narediti, odrežite vrh mlade rože (približno 7 cm visok). Novi poganjki so tudi oskubljeni takoj, ko rastejo do 10 cm.
V primeru, da morate reanimirati staro rastlino, prebuditi ledvice za spanje, odstranite zgornje ledvice in odstranite spodnje liste. Če to ne pomaga, morate odrezati vrhove za presaditev v ločene lončke, da lahko pridelujete novo grmovje.
Ker cvet raste vsaki dve leti, je priporočljivo presaditi begonia v novo zemljo in pot večje zmogljivosti.

Video o tem, kako pomladiti begonia