Povejte mi, kako pravilno uporabiti gnojila iz fosforne pepelike za rože? Moje rastline sploh ne želijo cveteti in če so postavljene socvetje, jih je zelo malo in se zgodi, da se polovica tušira. Prebral sem, da je treba v tem primeru cvetje hraniti s pripravki, ki vsebujejo fosfor in kalij.

barve gnojilPri gojenju cvetov imajo kompleksna mineralna gnojila pomembno vlogo pri njihovem razvoju, zlasti pri pripravkih, ki vsebujejo fosfor in kalij. Zahvaljujoč kaliju se vrednosti klorofila povečajo in ohranijo dekorativne rastlinske vrste. Fosfor je odgovoren za cvetenje, zaradi česar je bolj bujno, obilno in trajno, poleg tega pa pospešuje splošno rast cvetja. V kombinaciji ti dve mikroelementi aktivno krmijo nasade cvetov, spodbujajo cvetenje, preprečujejo padec popkov in povečajo kalitev semena.

Preberite tudi: superfosfat gnojil – uporaba na vrtu!

Priljubljeni pripravki za zgornje obleke cvetja na osnovi fosforja in kalija

Kot glavno gnojilo rož se uporabljajo fosforna kalijeva gnojila. Odmerjanje in način uporabe sta odvisna od določene vrste zdravila. Za eno izmed najbolj priljubljenih kompleksnih gnojil na osnovi kalija in fosforja so:

  • gnojilo “AVA”;
  • karboamofosca;
  • tekoče gnojilo z učinkom fungicida Atlanta.

gnojiloLočeno je treba omeniti jesensko granulirano gnojilo Agrekol. Ima v svoji sestavi 13% fosforja in 27% kalija, pa tudi magnezija in ne vsebuje dušika. Priprave se uporabljajo za jesenske topne obleke trajnih vrtnih cvetov z namenom splošne krepitve rastlin in njihove priprave v zimskem obdobju. V avgustu je treba granule raztrosati okoli trajnic in kopati, jih mešati s tlemi. Nato vodo cvetite.

Gnojilo “AVA”

gnojilo AVA

Zdravilo se priporoča za uporabo pri setvi semena cvetov z eno od naslednjih metod:

  • preden sejamo pripravljeno raztopino;
  • zmešajte pripravek s semeni in sejati v luknje;
  • namakajte semena pred setvijo v raztopini.

Carboammofosca

Poleg fosforja in kalija vsebuje tudi dušik. Lahko se uporablja pred sajenjem cvetov na vseh vrstah tal.

Zdravilo Atlanta

gnojilo atlanta

Koncentrirana vodna raztopina fosfata in kalija se uporablja za listnate obleke cvetov (za 1 liter vode – 2,5 ml zdravila).

Kalijevega gnojila v fosfatu in Atlanti ni mogoče uporabiti s pripravki, ki vsebujejo baker in mineralna olja.

Zahvaljujoč fungicidnemu učinku po gnojilih rastlin Atlante ne razvijajo in ne aktivirajo cvetov, temveč postanejo bolj odporni na glivične bolezni in neugodne vremenske razmere.

Kdaj uporabiti gnojila iz fosfatnih pepelov, video