Moj prijatelj je delil semena amaranta repa, želim jih posaditi v dachau spomladi. Povej mi, kaj je ta cvet in ali ima kakšna posebnost njegove rasti? Slišal sem, da ima rad dobro osvetlitev.

amaranta caudataAmarantov caudat je zelnata rastlina iz družine amarant. Ta lepa okrasna in cvetočo letno pogosto najdemo na gredicah zaradi spektakularnega cvetenja. Poleg tega je precej nezahteven in popolnoma neodvisen, ker dobro raste in brez skrbi. Za cvetličarje, ki redko obiščejo dacho, je najprimernejši amarant. V času, ko lahko druge cvetove vihra v pričakovanju lastnika, amaranth ohranja svojo lepoto, praktično nespremenjena.

Kaj je cvet?amarant rdeč

Amaranth je z velikim grmovjem narasel, višina mogočnega stebla pa je 1,5 m. Listi so tudi veliki, podolgovati, z vijoličnim odtenkom, rahlo visi do tal.

Rastlina ima druga imena, pogosteje kot ne, se imenuje koška, ​​pa tudi petelinec ali lisičji rep.

V začetku poletja se na grmu pojavijo zanimivi grozdi: majhni cvetovi so zbrani v dolgih paneli, ki visijo od stebla, podobne repom (to se odraža v imenu cvetlice). Njihova dolžina lahko doseže 0,5 m.

Omeniti velja, da cvetovi cvetov ohranjajo svojo lepoto do samega zmrzali, prav tako pa se uporabljajo za izdelavo šopkov v suhi obliki.

Najpogosteje je barva amaranthovih socvetij rdeča, na cvetnih posteljah pa najdemo druge oblike rastline:

  • Rothschwantz s temno rdečimi cvetovi;amaranth rotthwang
  • Grunschwantz z svetlo zelenimi repi.amaranth grünschwantz

Posebnosti rasti

Amarant dobro goji s samosesaljenjem, vendar za gojenje sajenja se semena pospravijo jeseni, spomladi pa sadijo dva načina izbire:

  1. Sejanje neposredno na prostem. Semena ne smemo posejati na postelji pred mesecom maja, ko se bodo zmrzali. Globina sajenja – ne več kot 3 cm, je zaželeno, da se z peskom prevrnejo in rahlo pritisnejo, tako da veter ne izžareva majhnih semen. Če je potrebno, se odrasli grmovi posadijo, pri čemer je razdalja najmanj 40 cm.
  2. Sejanje na sadik. Marca se lahko v marcu zapeljete že marca. Po oblikovanju parih resničnih listov se sadike potapljajo v posamezne lončke, v maju pa so posajene na cvetni postelji.

Ne glede na to, kje so posejana semena, potem, ko sadike rastejo malo, jih je treba zrezati, tako da rastline rastejo razvejane.

Amaranth raje dobro osvetljena mesta z rahlo in hranljivo zemljo. Vetru ne zlomijo visokega stebla, ga morate povezati s podporo. Zalivanje rastline bi moralo biti obilo, vendar ne pogosto, ne všeč waterlogging. Ker je cvet zelo termofilen, ne prenaša hibernacije na odprtem tleh in kako je vrtna rastlina letna rastlina, ki potrebuje letno sajenje. Amaranth se lahko goji tudi kot lonec kulture. V tem primeru potrebuje presaditev vsaki dve leti.

Video o rasti amaranta hudournika