Moja hči mi je prinesla precej nenavaden grm, pokrit s pestro listo. Že skoraj leto dni, ko živi z mano, vendar ni nikoli razcvetel. Mogoče ga vdihnemo narobe? Povejte nam, kako skrbeti za japonske kosti vretenc doma. Ali je cvet ali pa samo dekorativni grm?

Japonsko vreteno je predstavnik okrasnih grmovnic. Lepa zelena grmovja v naravi odrastejo do višine 5 metrov, proizvajajo bela in zelena cvet in oblikujejo rdeče plodove.

Hišne rastline vretena so veliko manjše in zelo redko cvetijo. Grm je prekrit z lepimi gladkimi listi, so rahlo podolgovati in, kot je bilo, narezane na robovih. Zaradi različnih barv in oblike listov so japonski vretenski listi razdeljeni na podvrste.

Japonske vretenske sorte

Najbolj znane sorte vključujejo vretena z eno barvno zeleno listno barvo. Še posebej zanimivi so pestri grmi:

  • zlati vretenski ležaj (sredina lista je obarvana rumeno);
  • listi srebrovega vretena (listi belega-zelene barve).

Pri naraščajočem japonskem vretenčnem drevesu bo glavna skrb varnost njene dekorativne barve. V posebnih pogojih ga ne potrebuje, ker je popolnoma nepretrgan, vendar je še vedno treba upoštevati nekatera priporočila o skrbi za japonsko vretensko drevo doma.

Razsvetljava

mladi oder

Eden od pomembnih trenutkov v oskrbi elektrarne je zagotoviti dovolj razsvetljave. Za preproste zelene vretence je precej malo sonca, ki rastejo tudi v senci. Ampak pestra grmovje potrebujejo več osvetlitve, sicer bo njihova barva sčasoma izginila in postala bo monokromatska.

Japonsko vreteno ni priporočljivo postaviti na južno okno pod neposrednim sončnim žarkom.

Temperatura zraka

dveletne rastlinje

Rastlina slabo reagira na visoko temperaturo v prostoru. Najbolj udobno se počuti pri 23 stopinjah toplote poleti. V zimskem času je zaželeno, da se lonec postavite v sobo s temperaturo največ 12 stopinj. V toplejšem prostoru v vretenu se lahko listje zruši.

Zalivanje in škropljenje

zeleni vretenski ležaj

Beresklet je precej higrofilna rastlina. Poleti potrebuje redno zalivanje. Pomembno je, da se tla popolnoma ne posušijo, tako da se listi ne umirajo. Z jesenskim nastopom se prelomi med zalivanjem povečajo in pozimi redko napolnijo s toplo vodo.

Related  Inokulacija orehov: kaj lahko narediš?

Grmišče Bude je zelo hvaležno za redno posipanje in celo tuš, še posebej v vročih poletnih dneh. Da bi zagotovili, da ostanki nečistoč po tem postopku ne bodo prikazani na listih, je treba vodo vzeti kot pripravljenost in po možnosti filtrirati.

Hranjenje in presajanje

pestre vretene

Enkrat na mesec je rastlina gnojila z mineralnimi gnojili, od pomladi do jeseni. V vegetacijskem obdobju se enkrat tedensko uvedejo kompleksna organska gnojila. Nursna gnojila so namenjena mladim grmičevjem, ki spodbujajo rast listavne mase.

Za mlade nasade vretena je potreben letni presadek, odrasli pa le enkrat vsake 3 leta. Če ima odrasla vretena impresivno velikost, lahko preprosto posodobite zgornji sloj zemlje.

Da bi grmiči želeno obliko in spodbudili rast bočnih poganjkov, se izrežeta (to je bolje narediti spomladi). Ker je grm sam zelo šibko razvejan, se takšni potaknjenci redno izvajajo. Slabe poganjke je treba odstraniti tudi tako, da ne prenašajo sile iz grmovja

Mladi izrezki iz vrhov potaknjencev se uporabljajo za vzrejo novih rastlin. Treba je opozoriti, da bo za razmnoževanje primeren stebel, ki ima vsaj 3 internode po zrelih brstih. Tudi vretena se razmnožujejo s semeni.

Skrb za vretena doma – video