Lansko leto sem kupil nekaj malinov. Dobro je prešla. Želim poskusiti razširiti malino, sajenje potaknjencev. Povejte mi, kako rastejo sadike maline s pomočjo potaknjencev.

Sladke maline, kot je, verjetno, vse brez izjeme. Veseli lastniki poletnih hišic, ki rastejo vsaj eno grmičevje, imajo prednosti, saj jih lahko sami reproducirajo. Če želite to narediti, lahko uporabite metodo gojenja sadik maline s potaknjenci.

zeleni potaknjenci

Prednosti razmnoževanja malin s potaknjenci

zeleni potaknjenci v lončkih

Malina je rastlina z gomoljem, ki tvori razvejani koren z velikim številom spalnih brstov. Sadike za sadike se lahko vzamejo od snemanja (zelenega stebla) ali tega korenika (korenskega stebla), v vsakem primeru pa hitro vzamejo korenine in dobro palice. Ta način razmnoževanja maline privlači pozornost dejstva, da:

  • iz ene ustrelil lahko dobite več potaknjencev;
  • primerna za vzrejo malin, ki slabo dajo koreninske poganjke;
  • Mlada grmičica ima vse sortne značilnosti grmovnice, iz katerih je vzorec vzet.

Malina maline iz zelenih potaknjencev

kako narediti zeleno hrbtenico

Čebulice pridelujejo mlade sadike zgodaj poleti, ko postane močnejše. Če želite to narediti, rezite steblo, odstranite konico in ga razdelite na 2-3 drobke, dolge do 10 cm. Vsak kos mora imeti 3 ledvice in eno listno levo. Hkrati je treba rezati tako, da je spodnji del pod ploščo.

Da bi pospešili proces nastanka potaknjencev korenin za 2 uri v raztopini zdravila Kornevin ali drugega stimulansa rasti.

Nato moramo ukoreniniti zelene potaknjence. Uporabite lahko enega od teh načinov:

  1. Korenine v loncu pod pogoji toplogrednih plinov. Pripravljeni potaknjenci so posajeni v lončkih ali v skupni posodi s hranilno zemljo (mešanica šote, humusa in peska v razmerju 1: 1: 2). Oplenjene potaknjence napolnite in jih postavite v rastlinjak (ali jih ustvarite v pogojih toplogrednih plinov). Koreninski sistem se oblikuje po 4 tednih, ko je treba zelene potaknjence redno zalivati ​​in posipati.
  2. Koren v posodi z vodo. S to metodo koreninjenja je treba najprej potisniti do višine 20 cm. Pri spodnjem delu reza vsake 3 mm naredite plitve praske. Nato potresite potaknjenke v kozarec z deževnico, tako da popolnoma pokrijejo vrezani spodnji rez, vendar ne več. Po potrebi dodajte vodo, vam ni treba spreminjati.

Related  Odraščanje sadik v odprtem prostoru pod filmom

maline v vodi

Po ukoreninjenju je treba sadike saditi v ločenih posodah, če to ni bilo na začetku. Da bi pristali na odprtem tleh, bo pripravljen z jesenskim nastopom in naslednje poletje poželi pridelek.

sajenje malinov spomladi

mlada grmičevja maline

Sadike malin iz koreninskih potaknjencev

koreninski odrezki

Root potaknjenci, pospravljeni jeseni. Od dveletne starosezonske rezine kosov dolžine 15 cm. Lahko jih posadite na odprtem tleh na dva načina:

  1. Takoj po kopanju. Rastlinske potaknjence naj ležijo v globini globine 7 cm in dopolnimo liste.
  2. V začetku pomladi. Za to so potaknjenci shranjeni v klet, ki jih dajo v vlažni pesek.

Video o tem, kako razrezati rdeče maline