Junij raste v naši državi. Grmovje so že dovolj velike in ves čas so bile zelene, toda spomladi so se na pomladi pojavile številne rumene igle. Nekateri grmiči so sedaj pol rumeni. Povejte mi, zakaj lahko po zimskem času rumeno smrekovo in kaj storiti, da bi rešili grmovje?

brina je postala rumenaBujne zelene brinaste brise so lepe v vsaki sestavi, včasih pa lahko razburjajo svojega poveljnika. Eden od najpogostejših problemov pri rasti iglavcev je porumenelost igle samih, najpogosteje pa je videti tudi spomladi. Da bi pomagali hišnim ljubljenčkom, morate določiti razlog, zakaj so se po zimskem času rumenjaki obarvali rumeni in potem postane jasno, kaj je mogoče storiti, da jih shranite.

Ephedra postane rumena in se lahko izsuši zaradi takih dejavnikov:

 • sončne opekline;
 • bolezni;
 • škodljivci.

Škodljive lučisončne opekline

Kot veste, pomladni sonci svetijo dovolj močno in pod svojim vplivom iglavci začno aktivno prebuditi, kar sproži procese fotosinteze. A hkrati grmičevje potrebuje tudi vlago, ki jo ogreva zemljišče še ne more zagotoviti. Zaradi tega se iglice rumeno in suho, zlasti na južni strani rastlin.

Da bi se izognili takšni situaciji, je treba zgodaj spomladi z brusilnim materialom pršutati in brati tla, ki jo prelijete s toplo vodo.

Sorte, za katere je značilna navpična oblika, je treba povezati zimo, vodoravno rastoče iglavce pa je treba občasno sprostiti s snežne odeje. Če se to ne naredi, bodo poganjki pod težo snega postali krhki, kar bo povzročilo sušenje igel.

Rumene igle kot manifestacija boleznibrina je bolna

Večina iglavcev povzroča tudi sušenje igel. Torej, brina postane rumena v primeru pora s takšnimi boleznimi:

 1. Rust. Na vejah in iglicah se oblikujejo rumeni izrastki, ki se postopoma zgostijo in pretvorijo v rane. Spori padajo na grmovje prizadetih listnatih vrtnih vrst, ki rastejo v soseski (jabolka, hruška, glog). Zdravljenje: odstranitev vseh obolelih delcev, tudi v sosednjih kulturah, in zdravljenje poganjkov s fungicidi.
 2. Krčenje poganjkov v glivičnih okužbah. Igle so rumene in se razpadajo, na lubju spomladi pa so majhne spore. Zdravljenje: podobno kot boj proti rji.
 3. Schütte. Bolezen se v poletnih mesecih popolnoma “kaže”, na igle pa postanejo temne lise vidne, iglice rumene in umrejo. Zdravljenje: hitro škropljenje ali Quadrice, obrezovanje prizadetih vej.
 4. Rak. Z biotorelićnim rakom lubje na vejah postane razpokano, rumeno in umre, kar vodi do porumenelosti igel in popolne smrti obrata. Nektrični rak povzroča tudi smrt igel, poleg tega pa na vejah nastanejo tudi rdečkasti izrastki. Zdravljenje: v obeh primerih z velikim porazom, je zlato bolje uničiti. Ampak, če je bolezen čas za opazovanje, se lahko borite za njih, odrezane obolele veje in zdravljenje grm s Skorom ali Vector.

Vse obrezane dele brinov je treba zažgati, da se prepreči širjenje bolezni.

Škodljivi insektiškodljivci

Nič manj nevaren za brinove in škodljivce, ki sesajo sok iz rastline, kar povzroča porumenelost igel. Še večinoma grmičevje dobijo takšne žuželke, kot so:

 • uši;
 • škrob;
 • pršice;
 • gall midges;
 • žaga;
 • molji;
 • mol.

Related  Indijski krizantem

Če jih najdemo na grmovju škodljivcev, jih je treba zdraviti z ustreznimi insekticidi.

Video o tem, kako shraniti rumen v spomladanskem ephedru